Ζερεφός: Το καλοκαίρι θα αυξηθεί 40 μέρες

Ζερεφός: Το καλοκαίρι θα αυξηθεί 40 μέρες05.06.2018Ρεπορτάζ

Οι προβλέψεις του καθηγητή για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας και το εκρηκτικό μείγμα με την κρίση

Ρεπορτάζ
Κλεονίκη Καρρά

Στις επιπτώσεις που έχει η σύμπτωση της περιβαλλοντικής με την οικονομική κρίση αναφέρεται ο ακαδημαϊκός, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ερευνας και Καινοτομίας Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στη «δημοκρατία», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
«Η σύμπτωση της

περιβαλλοντικής με την οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στις προσπάθειες για τη σταθεροποίηση του κλίματος, με τη σταδιακή απεξάρτηση της ανθρωπότητας από το πετρέλαιο και τα ορυκτά καύσιμα» σημειώνει ο κ. Ζερεφός και τονίζει πως «η οικονομική κρίση, εάν δεν συνοδευτεί με την υποστήριξη γενναίων μέτρων ενίσχυσης των μη ρυπογόνων δραστηριοτήτων, θα χειροτερεύσει ακόμα περισσότερο και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η αλληλεπίδραση της οικονομικής με την περιβαλλοντική κρίση στο προσεχές μέλλον».
Ο Χρήστος Ζερεφός αναφέρεται στην έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι οικονομικές συνέπειες της αποσταθεροποίησης του κλίματος παγκοσμίως μπορούν να ανέλθουν σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ακραία σενάρια

Ακόμη, μιλά στη «δημοκρατία» για τα ακραία σενάρια κλιματικής μεταβολής για τη χώρα μας, τονίζοντας: «Μια σημαντική επίπτωση της ανόδου της θερμοκρασίας είναι η αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη το καλοκαίρι. Ειδικότερα, στα πεδινά ηπειρωτικά της Ελλάδας θα υπάρχει αυξημένη ανάγκη ψύξης έως και 40 επιπλέον ημέρες τον χρόνο κατά την περίοδο 2071-2100, ενώ στις νησιωτικές και τις ορεινές περιοχές οι αυξήσεις θα είναι μικρότερες. Πάντως, μια θετική πτυχή της αλλαγής του κλίματος αποτελεί η μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων για θέρμανση, που προβλέπεται για τη χειμερινή περίοδο».

Στον 21ο αιώνα αναμένονται και μεταβολές στις ακραίες τιμές της βροχόπτωσης. Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό, στην ανατολική Στερεά Ελλάδα και τη βορειοδυτική Μακεδονία η μέγιστη ποσότητα του νερού που κατακρημνίζεται σε διάστημα έως τρεις ημέρες αναμένεται να αυξηθεί σε ποσοστό έως 30%, ενώ στη δυτική Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε ποσοστό έως 20%.

Οπως προσθέτει ο ακαδημαϊκός, «αναμένεται ότι η μεταβολή των κλιματικών συνθηκών θα αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ημερών με εξαιρετικά αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς κατά 40 ημέρες το 2071-2100 σε όλη την ανατολική Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Πελοπόννησο, ενώ μικρότερες αυξήσεις αναμένονται στη δυτική Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα