Ποιοι γλιτώνουν το 50% των εισφορών

Ποιοι γλιτώνουν το 50% των εισφορών05.06.2018Άρθρα

Αναλυτικές οδηγίες: Πού θα πρέπει να υποβάλουν το σχετικό αίτημα οι ενδιαφερόμενοι

Η άγνωστη εγκύκλιος που δίνει «ανάσα» σε όσους έχουν 40 χρόνια ασφάλισης

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους και ο πονηρός όρος που αφορά τη σύνταξη που θα λάβουν

Η Θέση μας: Συνταγή επιτυχίας για την ανεργία

Διαβάστε επίσης:

►Διπλή «προδοσία» από τον Στουρνάρα►Από αύριο οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό!►Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα για το όνομα της Μακεδονίας►Στη Βουλή
η αδράνεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τη Folli Follie►Επιστροφή φόρου 8.000.000 € στον χρεωμένο Μαρινόπουλο►Εντολή να βρεθούν οι δολοφόνοι με τις κουκούλες►Παραμύθια τα περί «αναγνώρισης» της γλώσσας τους►«Καθήκον μας να κάνουμε επενδύσεις στην Ελλάδα»

50% μείωση στις εισφορές για όσους έχουν 40 χρόνια ένσημα

Ποιους ασφαλισμένους αφορά, τι πρέπει να προσέξουν και ποιο είναι το αντίτιμο! Τον επόμενο μήνα αρχίζουν οι αιτήσεις

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Τη δυνατότητα μείωσης των εισφορών τους κατά 50% έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, υπό τη βασική προϋπόθεση ότι έχουν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, από την 1η Ιανουαρίου του 2017 ισχύει ότι «όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν μειωμένη κατά το 50% ασφαλιστική εισφορά». Η αίτηση υποβάλλεται στο Περιφερειακό Υποκατάστημα Μη Μισθωτού ΕΦΚΑ στο οποίο υπάγεται ο ασφαλισμένος.

Το «αντίτιμο» στην περίπτωση αυτή είναι ότι οι ωφελούμενοι της συγκεκριμένης ρύθμισης αποδέχονται πως παραιτούνται από την προσαύξηση της σύνταξής τους ως προς τα επόμενα έτη ασφάλισης (μετά τα 40 χρόνια) με τις μειωμένες κατά 50% εισφορές. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος με τις μειωμένες εισφορές δεν μπορεί να συνυπολογιστεί, μετά την οριστική διακοπή της εργασίας τους, για προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Ποιους αφορά; Στη συγκεκριμένη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι υπαγόμενοι στην ασφάλιση του τ. ΟΑΕΕ, ΤΑΝΤΠ (ναυτιλιακοί πράκτορες), ΕΤΑΑ (γιατροί, νομικοί κ.λπ.) και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (δημοσιογράφοι). Αντιθέτως, η ρύθμιση αυτή δεν αφορά απασχολούμενους συνταξιούχους. Οι ασφαλισμένοι που μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της μείωσης των εισφορών οφείλουν να πληρούν, αθροιστικά, τις εξής προϋποθέσεις:
α) Να έχουν συμπληρώσει 40 έτη στον κλάδο κύριας ασφάλισης σε έναν ή διαδοχικά σε περισσότερους του ενός φορείς.
β) Να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για το χρονικό διάστημα που ήδη έχουν εργαστεί.

Για τη συμπλήρωση των 40 ετών συνυπολογίζονται οι πιο κάτω χρόνοι ασφάλισης:
1. Ο χρόνος πραγματικής ασφάλισης, δηλαδή ο χρόνος ασφαλιστέας απασχόλησης ή ιδιότητας στον ΕΦΚΑ ή στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς για τον οποίο έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο κύριας ασφάλισης.
2. Ο χρόνος προαιρετικής ασφάλισης που έχει διανυθεί και έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές.
3. Οι πλασματικοί χρόνοι που έχουν αναγνωριστεί και εξαγοραστεί καθώς και χρόνοι που έχουν προσμετρηθεί από προϋπηρεσία ή άλλη αιτία στους εντασσόμενους στον ΕΦΚΑ φορείς, τομείς, κλάδους και λογαριασμούς.
4. Στις περιπτώσεις που δεν έχει ολοκληρωθεί η εξαγορά τους, προσμετράται μόνο το τμήμα του χρόνου το οποίο έχει εξοφληθεί κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση της κοινοποιούμενης διάταξης.
5. Για τη συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων και την απόκτηση του δικαιώματος δύναται να προσμετρηθούν χρόνοι που έχουν διανυθεί διαδοχικά (και όχι παράλληλα) σε περισσότερους του ενός φορέα, τομέα, κλάδο και λογαριασμό κύριας ασφάλισης.
6. Δεν συνυπολογίζονται χρόνοι πλασματικοί που αναγνωρίζονται χωρίς εξαγορά (όπως ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας).

Η έναρξη του δικαιώματος υπαγωγής στην παρούσα ρύθμιση αρχίζει από την πρώτη του επόμενου μήνα υποβολής σχετικής αίτησης. Για τον υπολογισμό των εισφορών οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
• Η ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται κατά τα γνωστά και μειώνεται, κατά 50%, μόνο ο κλάδος σύνταξης.
• Οι εισφορές του κλάδου υγειονομικής περίθαλψης καθώς και οι συνεισπραττόμενες εισφορές συνεχίζουν να καταβάλλονται εξ ολοκλήρου (εκτός αν συντρέχουν προϋποθέσεις εξαίρεσης).
• Στις περιπτώσεις πολλαπλής άσκησης μη μισθωτής δραστηριότητας και μισθωτής απασχόλησης η μείωση εφαρμόζεται στην εισφορά κλάδου σύνταξης μη μισθωτού.
• Στις περιπτώσεις πολλαπλής άσκησης μη μισθωτών δραστηριοτήτων η μείωση εφαρμόζεται στο σύνολο της εισφοράς κλάδου σύνταξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα