Υπουλα κόλπα από Γερμανία και στο Αιγαίο

Υπουλα κόλπα από Γερμανία και στο Αιγαίο04.01.2018Παρασκήνιο

Το Βερολίνο έστειλε πλοίο για έρευνες (;) και ζήτησε άδεια από την... Τουρκία για να συνεχίσει! Η Ελλάδα τού έδειξε την έξοδο

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Θρίλερ διαδραματίζεται στο Αιγαίο με τους Γερμανούς να συνεχίζουν τον βρόμικο ρόλο τους σε βάρος της Ελλάδας,

καθώς έστειλαν πλοίο να κάνει περίεργες έρευνες σε περιοχές εθνικής αρμοδιότητας ζητώντας άδεια και από την Τουρκία.

Το γεγονός ότι το Βερολίνο με το Μνημόνιο επέβαλε τα χρήματα από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να πηγαίνουν στο Κατοχικό Ταμείο και η Αγκυρα βρήκε αφορμή να δεσμεύσει περιοχές στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ακόμη και στα Κύθηρα, για να συνεχίσει τις έρευνές του το πλοίο «Meteor», αναδεικνύει ίσως δόλιες ενέργειες των Γερμανών με στόχο να αμφισβητήσουν οι Τούρκοι κυριαρχικά δικαιώματά μας και να βάλουν πόδι στα ενεργειακά κοιτάσματα. Σημειώνεται επίσης ότι οι Γερμανοί ήταν αυτοί που ζήτησαν την αποστολή δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αρχιπέλαγος για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, ανεξάρτητα αν η Τουρκία λόγω Αμερικανών στη συνέχεια ζητούσε την απόσυρσή της.

Η Αθήνα, χωρίς επαρκείς εξηγήσεις για τον ρόλο του γερμανικού πλοίου, ακύρωσε την άδεια που είχε χορηγήσει στο «Meteor» για έρευνες. Και το ερώτημα είναι τι έρευνες έκανε το εν λόγω πλοίο που βρίσκεται για περίπου μία εβδομάδα στο βορειοανατολικό Αιγαίο.
Πίσω από τη λέξη «επιστημονικές» κρύβονται οι σεισμικές έρευνες που είναι συνδεδεμένες με αυτές για τον εντοπισμό και την καταγραφή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το σκάφος δε ανήκει στο πανεπιστήμιο του Αμβούργου και πιθανόν αυτό να είναι ακόμη ένα προπέτασμα καπνού, αφού πολλά ερευνητικά σκάφη ξένων χωρών, ακόμη και της Τουρκίας, λειτουργούν δήθεν για λογαριασμό πανεπιστημίων.

Η κυβέρνηση

Αντιλαμβανόμενη προφανώς η ελληνική κυβέρνηση ότι ο σκοπός των Γερμανών ξεφεύγει από τα συμφωνημένα, ιδίως όταν ο κυβερνήτης του «Meteor», ενώ το πλοίο έπλεε ανοιχτά της Λήμνου, ζήτησε άδεια από την Τουρκία για να συνεχίσει τις έρευνές του (προηγήθηκε αντίδραση της Αγκυρας για παραβίαση δήθεν των χωρικών υδάτων της), ανέλαβε πιο δραστικά μέτρα.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συγκεκριμένα διέταξε τη φρεγάτα «Ελλη» να σπεύσει στο πλευρό του γερμανικού ερευνητικού και να παρακολουθεί τις κινήσεις του, κάτι που έγινε στις 29 Δεκεμβρίου 2017, ενώ χθες, που ήρθη η άδεια, ζητήθηκε από σκάφος του Λιμενικού Σώματος να πλεύσει κοντά στο «Meteor» (βρισκόταν στη Λέσβο) προκειμένου να διαπιστώσει αν σταμάτησε τις έρευνες. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος έχει και την εξουσιοδότηση να προχωρήσει ακόμη και σε συλλήψεις, αν δεν εφαρμοστεί η διαταγή της ελληνικής κυβέρνησης που κοινοποιήθηκε μέσω του πανεπιστημίου του Αμβούργου στον κυβερνήτη του πλοίου.

Η άδεια ήρθη καθώς επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο οι φόβοι της Ελλάδας για γερμανοτουρκική μπαμπεσιά. Συγκεκριμένα η Τουρκία προχώρησε χθες στην έκδοση δύο Navtex (0020/18 και 0021/18) με τις οποίες «οικειοποιούμενη» το FIR Αθηνών χορήγησε παράνομα άδεια στο «Meteor» να προχωρήσει σε έρευνες και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου, στο κεντρικό αλλά κυρίως στο νότιο, όπου είναι καταγεγραμμένα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, τα οποία διεκδικεί η Αγκυρα. Η... χάρη των τουρκικών Navtex έφτασε έως και την περιοχή ανατολικά των Κυθήρων. Σε περιοχή «εκτός ξένων χωρικών υδάτων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, και χωρίς καμία αρμοδιότητα η Τουρκία επέτρεψε στο «Meteor» να κάνει επιστημονικές έρευνες.

Σύμφωνα με ελληνική αναγγελία και δηλωμένο δρομολόγιο, το γερμανικό σκάφος μετά τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχή νότια της Λέσβου θα αναχωρήσει με προορισμό την Κατάνια της Ιταλίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι για την πρόκληση εκ μέρους των Γερμανών υπήρξε παρέμβαση σε ανώτερο διπλωματικό επίπεδο.

Keywords
Τυχαία Θέματα