«Κλείνει το μάτι» στον Καμμένο για τα Σκόπια!

«Κλείνει το μάτι» στον Καμμένο για τα Σκόπια!03.01.2018Παρασκήνιο

«Η πρόταση για την ονομασία θα έχει και την πλειοψηφία όσων σκέφτονται πατριωτικά» είπε με νόημα ο Ν. Κοτζιάς

Η πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα των Σκοπίων θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κλείνοντας το... μάτι στον Πάνο Καμμένο

και εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, θυμίζοντας τους χειρισμούς επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών (Real FM), κάλεσε τα Σκόπια να εγκαταλείψουν τον αλυτρωτισμό για να λυθεί το ονοματολογικό και υποστήριξε ότι «στη Βουλή, οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων», αλλά «στη δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών, και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει». Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε, εμμέσως πλην σαφώς, απάντηση στο θέμα της δεδηλωμένης που εγείρει η αντιπολίτευση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχόταν η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, είκοσι πέντε χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο».

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, δηλώνοντας: «Θα δείξει. Εξάλλου, αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας».

Είναι δεδομένο κατά τον υπουργό Εξωτερικών ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, αλλά, όπως είπε, «είναι εκτός λογικής το να αποκαλυφθούν αυτές, όπως ζητεί η αντιπολίτευση». Παράλληλα, επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά: «Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε για να λύσει το πρόβλημα και οι οποίες απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί». Θύμισε δε την ανατροπή της τότε κυβέρνησης εξαιτίας του Μακεδονικού και της στάσης Σαμαρά. Βέλη κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για διγλωσσία και για ευθύνες, που έχουν ως συνέπεια να εκκρεμεί το πρόβλημα για 25 χρόνια.

Μαλλιάς: Οι ΗΠΑ ποτέ δεν... ξέχασαν το Βουκουρέστι

Βαρύ ήταν το τίμημα που πλήρωσε ο Κώστας Καραμανλής για την απόφασή του να στηρίξει μέχρι τέλους την εθνική θέση ότι τα Σκόπια δεν μπορεί να γίνουν δεκτά στο ΝΑΤΟ με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Μπορεί πολλά να έχουν γραφτεί γύρω από το ζήτημα αυτό, όμως χθες προστέθηκε μια πολύ σημαντική μαρτυρία, αυτή του Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ από το 2005 ως το 2009.

«Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ήλθε σε ευθεία σύγκρουση με τη διοίκηση Μπους - Τσένεϊ - Ράμσφελντ - Ράις, η οποία κάθε άλλο παρά έληξε στη συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (Απρίλιος 2008). Αυτό το σημειώνω μετά λόγου γνώσης, διότι ήμουν τότε πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον» γράφει σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε χθες στην ιστοσελίδα της Huffington Post, ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς. Χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, λόγω του ευαίσθητου διπλωματικού πόστου που κατείχε τότε, ο κ. Μαλλιάς αφήνει σαφέστατα να εννοηθεί ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν συγχώρεσε -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- τη σθεναρή στάση του Κώστα Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας για τη μη ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία.

Παράλληλα, όπως σημειώνει ο κ. Μαλλιάς, «η απάντηση στο ερώτημα αν τώρα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για λύση εξαρτάται από τη ύπαρξη συνέχειας και συνέπειας στη λεγόμενη “εθνική θέση” και από την πολιτική συνοχή μας και υπευθυνότητα στο εσωτερικό μέτωπο».

Κατσίκης: Μειοδότες όσοι πουν ναι στο «Μακεδονία», αλλά θα... πειθαρχήσω!

Σε σύγχυση δείχνει να βρίσκεται ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Κατσίκης (φωτό), ο οποίος, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, αναφερόμενος στο Σκοπιανό εμφανίστηκε να λέει άλλα αντ' άλλων.
Από τη μία πλευρά χαρακτήρισε «πλειοψηφία μειοδοσίας» όσους βουλευτές ψηφίσουν ονομασία των Σκοπίων που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», αλλά από την άλλη έσπευσε να προσθέσει: «Εμείς θα σεβαστούμε την αρχή της πλειοψηφίας, εάν η πλειοψηφία μειοδοτήσει για τα εθνικά συμφέροντα»!

Οι ΑΝ.ΕΛ., είπε ο βουλευτής του κόμματος, «θα πειθαρχήσουν σε ό,τι αποφασίσει αυτή η πλειοψηφία», προκαλώντας εύλογα ερωτήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Πάνος Καμμένος σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου δεν απέκλεισε τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα, εφόσον χρειαστεί, σημειώνοντας παράλληλα τη θέση του πως δεν θα ψηφίσει θετικά στη χρήση του όρου Μακεδονία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «ως αρχηγός κόμματος η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Υπάρχει μία εν ενεργεία απόφαση για μη χρήση του όρου Μακεδονία, η οποία έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Δήλωση-δώρο στους «γείτονες» από τον απίστευτο Δανέλλη του Ποταμιού

Τα δίνει όλα στους Σκοπιανούς ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης (φωτό), ο οποίος, με μια απίστευτη άνεση, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν θα ψηφίσει ενδεχόμενη κυβερνητική πρόταση που θα ονομάζει τα Σκόπια «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
«Βέβαια», ανέφερε, «διότι τα εθνικά θέματα μπαίνουν πάνω απ' όλα»! Επικαλούμενος τον Λεωνίδα Κύρκο, ο κ. Δανέλλης επανέλαβε τη φράση ότι «η ελληνική Μακεδονία είναι ελληνική», καθώς, όπως ανέφερε, υπήρχαν κατά το Βυζάντιο και σλαβικές περιοχές της Μακεδονίας. Ελάχιστες χώρες, σημείωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, «δεν έχουν αναγνωρίσει τη FYROM ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Για σχεδόν 30 χρόνια θεωρούμε ότι κινδυνεύει η Μακεδονία από κάποιους Σλαβομακεδόνες οι οποίοι έτσι ήξερα ότι λέγονται κι έτσι διεκδίκησαν αμέσως μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».

Οπως είπε, «δημιουργήσαμε ένα θέμα με μεγάλο κόστος, χωρίς κανένα όφελος, εκεί που δεν υπήρχε». Σχολιάζοντας τη νέα γενιά της FYROM, ο βουλευτής του Ποταμιού ανέφερε ότι μεγάλωσαν μέσα σε έναν αλυτρωτισμό ο οποίος τους έλεγε ότι η χώρα τους κινδυνεύει από έναν γείτονα που αμφισβητούσε την ύπαρξη και το δικαίωμά τους να υπάρχουν ως μια ανεξάρτητη χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα