Υπόσχεση από Δραγασάκη για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια

Υπόσχεση από Δραγασάκη για καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια 27.03.2018Οικονομία

Ο υπ. Οικονομίας παρουσίασε τα πέντε αναπτυξιακά βήματα που θα αναπτύξει η κυβέρνηση τον Απρίλιο στο Eurogroup

Από τη
Φανή Χαρίση

Κατά της προληπτικής πιστωτικής γραμμής τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας από το βήμα του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται

στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι έτσι η χώρα δεν θα βγει από την κρίση.

Επισήμανε, επίσης, ότι επιλογή της κυβέρνησης είναι η καθαρή έξοδος τώρα από τα Μνημόνια και την επιτροπεία χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς αστερίσκους και αναρωτήθηκε «αν όχι τώρα, πότε;».

«Μπορούμε να πούμε ότι πλην απρόοπτων εξωγενών ή άλλων ακραίων καταστάσεων έχουμε μπροστά μας μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης, μεσοπρόθεσμου χρονικού ορίζοντα, που πρέπει και μπορούμε να την αξιοποιήσουμε ως την αφετηρία για τον σχεδιασμό του μέλλοντος και την οριστική έξοδο από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως «η έξοδος από τα Μνημόνια και την επιτροπεία συνεπάγεται μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας αλλά και ευθύνες. Διότι η έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να εκληφθεί ως επιστροφή στην κανονικότητα που υπήρχε πριν από την κρίση, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν τραγωδία».

Επίσης, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο μοντέλο ανάπτυξης στο Eurogroup του Απριλίου και αναφέρθηκε στα πέντε βήματα για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Συγκεκριμένα:

1 Εργαζόμαστε συντονισμένα για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση του προγράμματος όχι τον Αύγουστο, αλλά στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
2 Προχωρούν οι τεχνικές προεργασίες για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο στην αναχρηματοδότηση του χρέους από τις αγορές.
3 Δημιουργούμε ταμειακά αποθέματα, ώστε να βγούμε στις αγορές με ασφάλεια και να είμαστε θωρακισμένοι σε περίπτωση αναταράξεων.
4 Επεξεργαζόμαστε τη νέα αναπτυξιακή στρατηγική και το ευρύτερο σχέδιο για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, εργασία η οποία γίνεται ταυτόχρονα σε πολλά επίπεδα και στην οποία εντάσσονται, όπως ήδη είπα, και τα Περιφερειακά Συνέδρια.
5 Προχωρούν τα stress tests των τραπεζών και παίρνουμε μέτρα για την επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντός κοινωνικών συντεταγμένων, ώστε, βγαίνοντας από το πρόγραμμα, να είμαστε σίγουροι ότι οι τράπεζες είναι ισχυρές και είναι σε θέση να συμβάλουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας. Τέλος, δημιουργούμε και ένα παράλληλο σύστημα ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τον ίδιο σκοπό (όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα)».

Ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών για τον ΔΕΣΦΑ

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές των δύο κοινοπραξιών για τον ΔΕΣΦΑ δήλωσε χθες, στο περιθώριο του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Επίσης, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώνεται σύντομα, με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, η αποεπένδυση της ΔΕΗ από τους λιγνίτες σε ποσοστό περίπου 40%. Σύμφωνα άλλωστε με τον υπουργό, «ο νόμος που προβλέπει πώς θα γίνει η απόσχιση της ΔΕΗ, με ποια διαδικασία θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός και πώς κατοχυρώνονται τα εργασιακά δικαιώματα ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα και θα έρθει σύντομα στη Βουλή». Ο κ. Σταθάκης εξήγησε, τέλος, ότι ο λιγνίτης θα παραμείνει σε επίπεδο συμβατό με τους ενεργειακούς στόχους του 2030, οπότε οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα φτάσουν περίπου στο 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα