Υποψήφιος πρόεδρος και ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς

Υποψήφιος πρόεδρος και ο φυλακισμένος Ντεμιρτάς04.05.2018Ειδήσεις

Ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP κατεβαίνει στις τουρκικές εκλογές

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ο ρίζουμε υποψήφιο για την προεδρία της χώρας τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» δήλωνε χθες από την Aγκυρα στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. Για να προσδώσει στη συνέχεια στον «σουλτάνο» τον σχεδόν... λυρικό χαρακτηρισμό «προστάτης των καταπιεσμένων»!

Επισήμως, λοιπόν, από χθες ο Τούρκος

πρόεδρος ορίσθηκε υποψήφιος από το κόμμα του για να επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, ενώ σήμερα το ζήτημα θα κλείσει και τυπικά, καθώς αναμένεται να κατατεθεί η υποψηφιότητα στις αρμόδιες εκλογικές Αρχές.
Μέχρι στιγμής -κι ενώ εκκρεμεί ο ορισμός του υποψηφίου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP)- στην «εκλογική αρένα» για τη διεκδίκηση της προεδρίας πρόκειται να κατέβουν, πέραν του «σουλτάνου», η υποψήφια του Iyi parti (Καλό Κόμμα) Μεράλ Ακσενέρ, καθώς και ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 και δίνει από εκεί τον δικό του αγώνα.

Παροχές Ερντογάν

Οσο για τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος ο Ερντογάν επιλέγει να διεκδικήσει τη νέα θητεία του στην προεδρία; Δεν είναι άλλος από τον απολύτως... παραδοσιακό, των χρηματικών παροχών.

Την ώρα που η τουρκική οικονομία δείχνει έντονα σημάδια ύφεσης, καθώς μετά το «χαστούκι» που δέχτηκε από τη Standard & Poor's χθες ανακοινώθηκε αύξηση του πληθωρισμού, που αγγίζει πια το 11%, ο «σουλτάνος» λέει και ξαναλέει πως διαθέτει «νέο σχέδιο ανάκαμψης» και παράλληλα σπεύδει να κάνει και «δωράκια». Είναι χαρακτηριστικό πως εν όψει των εκλογών του Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι πάνω από 4.000.000 συνταξιούχοι θα λαμβάνουν στο μέλλον επιδόματα στις δύο σημαντικότερες μουσουλμανικές εορτές. Το πρόγραμμα προβλέπει τη διάθεση ποσού έως και 5.000.000 ευρώ, με τους συνταξιούχους να παίρνουν περίπου από 203 ευρώ σε καθεμία από τις δύο γιορτές ως «μποναμά».

Το γεγονός βέβαια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, με την Ακσενέρ να καταγγέλλει προσπάθεια «χρηματισμού» των ψηφοφόρων και το κεμαλικό CHP να προειδοποιεί τους πολίτες να μην εξαπατηθούν από τα δώρα του Ερντογάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα