Ξεπούλημα ντροπής για το σπίτι του Μιαούλη

Ξεπούλημα ντροπής για το σπίτι του Μιαούλη08.11.2018Ρεπορτάζ

Στη Βουλή η δημοπράτηση από τον Sotheby's του αρχοντικού στην Υδρα! Ζητείται παρέμβαση του Δημοσίου

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η δημοπράτηση της ιστορικής οικίας του μπουρλοτιέρη της Επανάστασης του 1821, ναυάρχου Ανδρέα Μιαούλη στην Υδρα. Η πώληση του θρυλικού αρχοντικού των 748 τ.μ.,

που έχει αναλάβει ο οίκος Sotheby's με τιμή εκκίνησης το ποσό των 4.500.000 ευρώ, προκάλεσε αναστάτωση στους απανταχού Υδραίους, που ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας ώστε το ιστορικό αυτό κτίριο να περάσει στα χέρια του Ελληνικού Δημοσίου και να αξιοποιηθεί ως πόλος έλξης για τους επισκέπτες του νησιού.

Μάλιστα, για το συγκεκριμένο ζήτημα κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής τομεάρχης Περιβάλλοντος Κώστας Κατσαφάδος.

«Η οικία του, η Grande Dame, είναι ένα θρυλικό αρχοντικό, 748 τ.μ., ιστορικής σημασίας. Κατασκευάστηκε το 1808 από Βενετούς αρχιτέκτονες στην περιοχή αυλάκι στην Υδρα, σε ένα οικόπεδο 1.100 μέτρων. Πρόκειται για ένα σπίτι που οι αναμνήσεις του αλλά και το παρόν του είναι γεμάτα Ελλάδα» αναφέρει στο κείμενο της ερώτησής του ο κ. Κατσαφάδος.

Ο βουλευτής ρωτά την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει το αρχοντικό και να το αξιοποιήσει πολιτιστικά και τουριστικά. «Σε αντίθετη περίπτωση, μελετά την κήρυξή του ως μνημείου του νεότερου ελληνικού πολιτισμού, ώστε να προφυλαχθεί από παρεμβάσεις που θα αλλοιώσουν τον χαρακτήρα του;» καταλήγει.

Σύμφωνα με τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο οίκος δημοπρασιών, στο ταβάνι της οικίας του θρυλικού ήρωα δεσπόζουν μοναδικές τοιχογραφίες, οι οποίες έχουν συντηρηθεί με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν του σπιτιού, κάτι το οποίο παρατηρείται και στα πατώματα με τον παρόμοιο χαρακτήρα.

Εξίσου εντυπωσιακά είναι και τα ευρύχωρα υπνοδωμάτια της βίλας, τα οποία συνδυαστικά με τα βικτοριανού τύπου λουτρά δημιουργούν χαλαρωτική ατμόσφαιρα και ένα τέλειο αποτέλεσμα αριστοκρατικής αισθητικής. Τέλος, η μοναδική τοποθεσία του σπιτιού προσφέρει μια εκπληκτική θέα στο Αιγαίο πέλαγος.

Keywords
Τυχαία Θέματα