Εισαγγελική τορπίλη για τις μίζες στα υποβρύχια

Εισαγγελική τορπίλη για τις μίζες στα υποβρύχια08.11.2018Ρεπορτάζ

Προτείνει ενοχή για επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικούς στη δίκη των συνολικά 32 κατηγορουμένων

Την ενοχή των περισσοτέρων εκ των 32 κατηγορουμένων για τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος που φέρεται ότι διακινήθηκε κατά την προμήθεια των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214, επί υπουργίας Ακη Τσοχατζόπουλου, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας

Ελευθερία Παντελάκη.

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της δίκης για την «αμαρτωλή» σύμβαση του 1,3 δισ. ευρώ για τα υποβρύχια... που γέρνουν, με κύριο ανάδοχο τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και υποκατασκευαστή τη γερμανική κοινοπραξία HWD / Ferrostaal, η εισαγγελική λειτουργός στην εισήγησή της ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος για τα αδικήματα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της ενεργητικής δωροδοκίας, κρίνοντας ότι επηρέαζε αξιωματούχους αναφορικά με τις παραγγελίες των υποβρυχίων.

Πρότεινε ακόμη να απαλλαγεί για την πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ο τότε συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου Ιωάννης Μπέλτσιος, διότι δεν εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του χρήματα από μίζες, αλλά να κηρυχθεί ένοχος για την πράξη της δωροδοκίας.

Λυγίζος-Οσβαλντ

Ενοχή πρότεινε και για τους τραπεζίτες Φάνη Λυγινό και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ για ξέπλυμα και για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα αντίστοιχα, ενώ για τον εφοπλιστή Μιχάλη Ματαντό, ο οποίος φέρεται ότι είχε ρόλο «κλειδί» στη διακίνηση μαύρου χρήματος άνω των 60.000.000 ευρώ, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την απαλλαγή του για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας λόγω δεδικασμένου στη Γερμανία.

Ενοχή πρότεινε ακόμη για τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνη Κάντα, τον έμπορο όπλων Παναγιώτη Ευσταθίου και τον νομικό Σπύρο Μεταξά. Αντίθετα, ζήτησε την απαλλαγή του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού και στελεχών της Sunlight, κρίνοντας ότι η εταιρία υλοποίησε τις υποχρεώσεις της προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ απαλλακτική ήταν η πρότασή της και για τον πρώην γραμματέα Εξοπλιστικών Προγραμμάτων Σπύρο Τραυλό.

Keywords
Τυχαία Θέματα