Πρωταγωνιστής ο Ολυμπος στο doodle της Google!

Πρωταγωνιστής ο Ολυμπος στο doodle της Google!03.08.2018Ρεπορτάζ

Στο βουνό των θεών, τον Ολυμπο, ήταν αφιερωμένο το χθεσινό doodle της Google, προς τιμήν της 105ης επετείου από την κατάκτηση του Μύτικα από τρεις θαρραλέους αναρριχητές, δύο Ελβετούς και έναν Ελληνα.

Στις 2 Αυγούστου του 1913 οι

Ελβετοί Frederic Boissonnas, φωτογράφος, και Daniel Baud-Bovy, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, με την καθοδήγηση του Χρήστου Κάκαλου, κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι που κατέκτησαν την έως τότε απάτητη κορυφή, που είναι και η ψηλότερη του Ολύμπου, με ύψος 2.918 μέτρα.

Μάλιστα, ο Χρήστος Κάκαλος, που είχε μεγάλη εμπειρία από τον Ολυμπο, ήταν και ο πρώτος από τους τρεις που κατάφερε να σκαρφαλώσει στον Μύτικα. Γνώριζε δε τόσο καλά το βουνό, που προχωρούσε ξυπόλυτος καθοδηγώντας τους Ελβετούς μέσα από δύσκολα περάσματα. Μάλιστα, κάποια στιγμή μέσα στην ομίχλη που είχε σκεπάσει τον Ολυμπο οι Ελβετοί νόμισαν ότι είχαν φτάσει στον Μύτικα, για να καταλάβουν όμως σύντομα πως είχαν ακόμη δρόμο.

Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί οι αποτυχημένες προσπάθειες πολλών εξερευνητών, καθώς η πρόσβαση στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου ήταν γεμάτη εμπόδια. Από την επιτυχημένη αναρρίχηση του 1913 και έως τον θάνατό του το 1976 ο Χρήστος Κάκαλος ήταν ο επίσημος οδηγός του Ολύμπου.

Μάλιστα, το 1921 με την καθοδήγησή του κατέκτησε τη δεύτερη κορυφή του Ολύμπου, το Στεφάνι, ακόμη ένας Ελβετός, ο Marcel Kurz, η εμπειρία του οποίου έγινε το 1923 μια εξαιρετική έκδοση, το βιβλίο «Le Monte Olympe», που περιλάμβανε και τον πρώτο λεπτομερή χάρτη των κορυφών του βουνού των θεών. Το 1928 ανέβηκε στον Ολυμπο με τον Χρήστο Κάκαλο και ο ζωγράφος Βασίλης Ιθακήσιος, φτάνοντας στη σπηλιά που ονόμασε στη συνέχεια «Ασυλο των Μουσών».

Keywords
Τυχαία Θέματα