Το Μνημόνιο φεύγει... τα μέτρα μένουν

Το Μνημόνιο φεύγει... τα μέτρα μένουν03.08.2018Παρασκήνιο

Το success story που καλλιεργούν Βρυξέλλες και Μαξίμου δεν πείθει κανέναν Ελληνα

Οσο πλησιάζει η 20ή Αυγούστου, ημερομηνία ολοκλήρωσης του 3ου Μνημονίου, τόσο οι Ευρωπαίοι (όπως, φυσικά, και η ελληνική κυβέρνηση) νιώθουν

εντονότερα την ανάγκη να πείσουν ότι η χώρα μας προστίθεται πλέον στον κατάλογο των success stories, δηλαδή των κρατών-μελών της ευρωζώνης που βγήκαν από τα λεγόμενα «προγράμματα διάσωσης» και στάθηκαν στα πόδια τους. Χαρακτηριστικά δείγματα της προσπάθειας να καλλιεργηθεί τεχνητό κλίμα ευφορίας για την έξοδο από τα Μνημόνια αποτελούν οι προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου ανοίγει τον δρόμο για την τελική εκταμίευση από το πρόγραμμα του ESM για την Ελλάδα. Η δόση των 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό για να δημιουργηθεί το απόθεμα ρευστότητας, διευκολύνοντας την επιστροφή στην αγορά χρέους. Μόλις 20 ημέρες απομένουν για να εξέλθει η Ελλάδα επίσημα από το πρόγραμμά της» ανέφερε ο κ. Σεντένο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς δήλωσε ότι «η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της»

Ωστόσο, κανείς Ελληνας πολίτης δεν μπορεί να συμμεριστεί τον (επίπλαστο) ενθουσιασμό των δύο αξιωματούχων, διότι γνωρίζει πολύ καλά πως, μόλις βγούμε από τα Μνημόνια, θα μπούμε σε μια φάση «ενισχυμένης εποπτείας», η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το 2022 και θα περιλαμβάνει διατήρηση του κορμού των επώδυνων μνημονιακών μέτρων, διαιώνιση της λιτότητας και στενή επιτήρηση από το γνωστό μας «κουαρτέτο» των θεσμών. Μάλιστα, η εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) θα συνεχιστεί τουλάχιστον έως το μακρινό 2060, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χώρα μας θα αποπληρώσει τα δάνειά της.

Η Ελλάδα είναι, λοιπόν, η μοναδική χώρα που βγαίνει από Μνημόνια (και μάλιστα τρία, όχι ένα) έχοντας αναλάβει επώδυνες δεσμεύσεις για τη μεταμνημονιακή περίοδο, όπως η περικοπή των συντάξεων από το 2019, η μείωση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 και η υπόσχεση ότι δεν θα «ξηλωθούν» βασικές μνημονιακές παρεμβάσεις, ιδίως στο εργασιακό πεδίο.

Επιπλέον, το ελληνικό χρέος παραμένει μη βιώσιμο μετά το 2038, σύμφωνα με το ΔΝΤ, το οποίο, όπως φάνηκε, θα συνεχίσει να ξιφουλκεί με τους Ευρωπαίους και στη μεταμνημονιακή περίοδο, ενώ τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ευάλωτα σε διεθνείς αναταράξεις. Ενδεικτικά χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξανασκαρφάλωσε στο 4,065%, από 3,96% προχθές.

Keywords
Τυχαία Θέματα