«Βόμβα» βροχής έπνιξε πάλι την Αθήνα

«Βόμβα» βροχής έπνιξε πάλι την Αθήνα30.07.2018Ρεπορτάζ

Σφοδρή βροχόπτωση σάρωσε και χθες το μεσημέρι την Αττική, επιτείνοντας την αίσθηση ανασφάλειας που νιώθουν οι πολίτες, χωρίς κανείς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του.

Η «βόμβα» νερού είχε τέτοια ισχύ, ώστε δεκάδες δρόμοι πλημμύρισαν από τον τεράστιο όγκο νερού που δεν μπορούσε να απαντληθεί από το υφιστάμενο σύστημα των υπονόμων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο στην πλημμύρα ορισμένων δρόμων να συνέτειναν και βουλωμένα φρεάτια.

Η καταιγίδα έπληξε κυρίως

τα βόρεια, τα δυτικά προάστια και το κέντρο της Αθήνας. Συνολικά η Αστυνομία και η Πυροσβεστική δέχτηκαν περισσότερες από 300 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια και ισόγεια, απεγκλωβισμούς οδηγών και κοπές δέντρων. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε επέμβαση για απεγκλωβισμούς, καθώς όλοι οι οδηγοί απεγκλωβίστηκαν μόνοι τους πριν από την άφιξη της Πυροσβεστικής.

Στα βόρεια προάστια η βροχόπτωση ήταν για ένα διάστημα τόσο ισχυρή, που η ορατότητα εξαιτίας του νερού περιοριζόταν σε λιγότερα από δέκα μέτρα. Οι περιοχές που αντιμετώπισαν τα περισσότερα προβλήματα ήταν το κέντρο της Αθήνας και τα Πατήσια, καθώς και οι Δήμοι Χολαργού, Νέας Φιλαδέλφειας, Γαλατσίου, Αμαρουσίου, Χαλανδρίου, Βριλησσίων και Νέας Ιωνίας.

Τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίστηκαν σε περιοχές με έντονες κλίσεις του εδάφους, αλλά και σε σημεία όπου το επίπεδο του εδάφους βρίσκεται χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση υδάτων. Ωστόσο, πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν καθώς ο όγκος του νερού που έπεσε ήταν πρωτοφανής και δύσκολα μπορούσε να απορροφηθεί άμεσα το νερό από το σύστημα αποχέτευσης.

Αργά χθες το απόγευμα η θάλασσα στο παραλιακό μέτωπο της Καλλιθέας βάφτηκε καφέ εξαιτίας των φερτών υλικών που κατέβασε ο Κηφισός στην εκβολή του στο Δέλτα Φαλήρου. Στο μεταξύ, τον γύρο του διαδικτύου έκανε μια φωτογραφία από το προαύλιο του Νοσοκομείου «Σωτηρία», που έδειχνε δύο ανθρώπους να είναι καλυμμένοι με νερό μέχρι τον λαιμό, ενδεικτική του πρωτοφανούς όγκου νερού, ενώ ένας επιβάτης του ηλεκτρικού βιντεοσκόπησε τον δρόμο δίπλα στις γραμμές του τρένου στον Περισσό, που είχε πλημμυρίσει από το νερό.

Η σαρωτική βροχόπτωση προκάλεσε και κυκλοφοριακά προβλήματα, καθώς πλημμύρισαν σε μερικά σημεία οι λεωφόροι Πειραιώς, Μεσογείων, Λαυρίου, Μιχαλακοπούλου, ενώ για ακόμη μια φορά πλημμύρισε και η οδός Σωρού στο Μαρούσι, εκεί όπου την Παρασκευή πλημμύρισε ένα πάρκινγκ.
Προβλήματα υπήρξαν και στο μετρό. Τα νερά έφτασαν μέχρι τις αποβάθρες στους σταθμούς Πανόρμου και Νομισματοκοπείο της γραμμής 3, και οι υπάλληλοι απομάκρυναν για λίγη ώρα τους επιβάτες και έκλεισαν τους σταθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα