Βόμβα Καμμένου: Ή περνάει με 180 ή ρίχνω την κυβέρνηση!

Βόμβα Καμμένου: Ή περνάει με 180 ή ρίχνω την κυβέρνηση!04.07.2018Πρόσωπα

Είπε ότι αποτελεί τη «μοναδική δικλίδα ασφαλείας για να μην περάσει η συμφωνία με τα Σκόπια» και έθεσε θέμα εκλογών

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

«Βόμβες» έριξε ο Πάνος Καμμένος χθες το πρωί για το Σκοπιανό. Διεμήνυσε με σαφή τρόπο ότι δεν πρόκειται να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή

χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού, κάτι που συνεπάγεται, όπως είπε, εκλογές ή δημοψήφισμα. Αφησε «παράθυρο» να περάσει η συμφωνία μόνο αν υπάρξει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών και τόνισε ότι, αν επιχειρηθεί να ψηφιστεί με 151 βουλευτές, οι ΑΝ.ΕΛ. θα αποσύρουν τη στήριξή τους στην κυβέρνηση. Σε βραδινή συνέντευξή του (στον Νίκο Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1) τόνισε επίσης ότι είναι η μοναδική βαλβίδα ασφαλείας για να μην περάσει η συμφωνία με τα Σκόπια.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε τη συμφωνία με τα Σκόπια «κακή» και επέρριψε ευθύνες στον Νίκο Κοτζιά μιλώντας για προσωπικές στρατηγικές, κάτι που αντέκρουσε πάντως ο υπουργός Εξωτερικών λέγοντας «ο καθένας κάνει τις πολιτικές του επιλογές». «Για εμάς το σχέδιο Συμφωνίας των Πρεσπών δεν έχει καμία βαρύτητα και καμία δέσμευση για τη χώρα μέχρι την κύρωσή του από τη Βουλή των Ελλήνων» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και άρχισε να εξαπολύει ρουκέτες.

«Δεν πρόκειται να έρθει σε κύρωση η συμφωνία χωρίς την άποψη του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει, εκτός και αν έρθει με 180 βουλευτές και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ αλλάξουν τη στάση τους... Δεν πρόκειται, όμως, να επιτρέψουμε, χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού, η οποία γίνεται με δύο τρόπους, είτε με εκλογές είτε με δημοψήφισμα, να προχωρήσει η συμφωνία. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη ως πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ.» δήλωσε ο Π. Καμμένος, για να συμπληρώσει ότι εάν έρθει η συμφωνία με 151 βουλευτές θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Ο βουλευτής του Κ. Ζουράρις πάντως ξεκαθάρισε ότι «δεν ρίχνει αριστερή κυβέρνηση».

Προϋποθέσεις

Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε ότι τα Σκόπια έχουν να εκπληρώσουν πολλές προϋποθέσεις και χωρίς αυτές θα βρισκόμαστε μέχρι την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων στην εποχή της απόφασης του Βουκουρεστίου. Με το σκεπτικό αυτό (σ.σ.: της απόφασης του Βουκουρεστίου) θα πάει, όπως είπε, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ 11-12 Ιουλίου, όπου αναμένεται η πρόσκληση στα Σκόπια, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη σύνοδο η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ θα αφορά αποκλειστικά το Αφγανιστάν.

«Δεν έχουν κανένα μέλλον τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ αν δεν κυρωθεί η συμφωνία» διεμήνυσε και είπε ότι ακόμη και αυτή η κύρωση που έγινε από τη Βουλή των Σκοπίων δεν είναι έγκυρη, διότι δεν φέρει την υπογραφή του προέδρου της Δημοκρατίας Γκεόργκι Ιβανόφ.

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιτέθηκε ο κ. Καμμένος για τη στάση που κρατά στο Σκοπιανό και, όταν ρωτήθηκε γιατί παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση στην πρόταση μομφής, σημείωσε ότι δεν θα έκανε το χατίρι του κ. Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση για κάτι που δεν αφορούσε το Σκοπιανό, κατηγορώντας τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είναι εγκλωβισμένος στην ακραία ρητορική των κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη. Αντιθέτως, μίλησε θετικά για τον Κώστα Καραμανλή και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη όσον αφορά τη στάση τους στο Σκοπιανό κατά το παρελθόν.

Ο Π. Καμμένος μίλησε και για τη συμφωνία με την Αλβανία λέγοντας ότι θα προστατευθεί η μειονότητα της Βορείου Ηπείρου, επεκτείνονται τα χωρικά ύδατα και κλείνει το θέμα της ΑΟΖ με την Αλβανία «αλλά και με άλλες χώρες», εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και μίλησε για μια σειρά δράσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με ορίζοντα τη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου, εντάσσοντας σε αυτές την αποκατάσταση των μισθών και των συντάξεων των στρατιωτικών, αλλά και την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.

----

«Παράθυρο» από Μαξίμου για κύρωση με αυξημένη πλειοψηφία

Περιθώρια για ελιγμούς, που όμως προκαλούν ερωτήματα όσον αφορά τη σκοπιμότητά τους, άφησε πρώτη φορά το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας έμμεσες αναφορές σε κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από 180 βουλευτές...

Μετά τις νέες δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος ζήτησε δημοψήφισμα ή ψήφιση της συμφωνίας με ενισχυμένη πλειοψηφία, απειλώντας να ρίξει την κυβέρνηση, πηγές του Μαξίμου σχολίαζαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού δύο κομμάτων και λειτουργεί συλλογικά, πάντοτε στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι», διαμηνύοντας ότι «επιθυμία της κυβέρνησης είναι η συμφωνία για την επίλυση ενός προβλήματος που για χρόνια βαραίνει την εξωτερική μας πολιτική να έχει τη μέγιστη δυνατή πλειοψηφία στη Βουλή».

Εντύπωση επίσης προκαλεί μια αποστροφή του Μαξίμου όσον αφορά τον χρόνο ολοκλήρωσης των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ελληνική πλευρά στην ΠΓΔΜ προκειμένου να έρθει η συμφωνία στη Βουλή.

Πετώντας την μπάλα στο γήπεδο των Σκοπιανών, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι διαδικασίες που περιλαμβάνουν το δημοψήφισμα και κυρίως τη συνταγματική αλλαγή «προβλέπεται να ολοκληρωθούν το νωρίτερο στο τέλος του έτους». Το Μαξίμου, με άλλα λόγια, δεν βλέπει να ξεμπερδεύει ο Ζόραν Ζάεφ μέσα στο 2018 με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και επιχειρεί να μετατοπίσει χρονικά το πρόβλημα με τη λογική τού «βλέποντας και κάνοντας».

Επίσης επιτίθεται ακόμη μία φορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο κ Μητσοτάκης, που έχει ήδη καταγραφεί ως ο πρώτος στην Ιστορία αρχηγός της αντιπολίτευσης που ζητάει και προβλέπει εκλογές από την αρχή της θητείας της κυβέρνησης, ενώ αυτές θα γίνουν στο τέλος της θητείας, καλό είναι να σταματήσει να εκτίθεται τόσο».

----

Ο Κοτζιάς επιμένει ότι έκανε καλό deal

Κριτική σε Ν.Δ. μέσω... Ιβανόφ

Για συμφωνία που είναι «πολύ καλή» και δεν «παραχωρεί εθνική κυριαρχία για να τίθενται ως προϋπόθεση 180 ψήφοι» μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις που έχουν προκύψει με το Σκοπιανό. Σημειώνεται πάντως πως ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος είπε ότι μόνο με αυξημένη πλειοψηφία μπορεί να κυρωθεί η συμφωνία στη Βουλή, κάτι που άφησε ανοιχτό και το Μέγαρο Μαξίμου.

«Εμείς το πρόβλημα το λύσαμε, γιατί θεωρούμε ότι είναι εθνικά ωφέλιμο για την Ελλάδα να λύνει τα προβλήματα που μας κρατάνε φυλακισμένους στην Ιστορία, να μπορούμε μαζί με τους λαούς να κοιτάμε στο μέλλον» είπε ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του Στο Κόκκινο και πρόσθεσε πως η συμφωνία με την ΠΓΔΜ δεν έγινε προκειμένου να μπει στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.

«Το έκαψε»

Επισήμανε ότι θέμα ψήφου εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση δεν μπαίνει το επόμενο εξάμηνο, αναφέροντας ότι αυτό το χαρτί «το έκαψε» ο κ. Μητσοτάκης, και ξεκαθάρισε πως είναι άλλο θέμα η ψήφος εμπιστοσύνης και άλλο πράγμα να ψηφιστεί η συμφωνία για το Σκοπιανό.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα προχωρήσει η συμφωνία στη γείτονα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι έχει ήδη περάσει με πλειοψηφία 69 ψήφων από τη Βουλή της και άσκησε κριτική στη Ν.Δ., λέγοντας ότι «ο πρόεδρος Ιβανόβ, που είναι ένας γκρουεφσκικός -ένας νεοδημοκράτης- έχει απορρίψει αυτή τη συμφωνία και έχει αρνηθεί να την υπογράψει με το επιχείρημα ότι έκανε όμηρο και υποτακτικό τη βόρεια Μακεδονία στην Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα