Η Fed «χάιδεψε» την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley

Η Fed «χάιδεψε» την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley04.07.2018Ειδήσεις

Επέτρεψε στα πιστωτικά ιδρύματα να δώσουν μέρισμα 5 δισ. δολάρια πιο πολλά από όσα μπορούσαν και να περάσουν τα stress tests

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τ α στραβά μάτια στη Morgan Stanley και την Goldman Sachs

φαίνεται ότι έκανε η Fed, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, προκειμένου οι δύο τραπεζικοί κολοσσοί να περάσουν τους ελέγχους στα stress tests των χρηματοπιστωτικών ομίλων! Συγκεκριμένα, και όπως αποκαλύπτεται τώρα, στις 22 Ιουνίου η Fed ανακοίνωσε ότι οι 34 από τις 35 μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας διαθέτουν επαρκείς σχεδιασμούς για την ανακεφαλαιοποίησή τους και άρα μπορούν να επιβιώσουν σε περίπτωση που ξεσπάσει νέα χρηματοοικονομική κρίση. Ομως για τρεις από αυτές τις 34 τράπεζες, το διοικητικό συμβούλιο της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας γνωστοποίησε ότι «δεν ενίσταται υπό όρους» στα σχέδιά τους. Μεταξύ αυτών των τριών η Goldman Sachs και η Morgan Stanley.

Μία ημέρα νωρίτερα, την 21η Ιουνίου, στελέχη του εποπτικού φορέα τόνισαν σε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις τους με ιθύνοντες των δύο τραπεζών ότι, για να περάσουν «πλήρως» τους ελέγχους αντοχής, οι τράπεζες έπρεπε να μειώσουν στο μισό τα συνολικά 16 δισεκατομμύρια δολάρια που προόριζαν να διανείμουν ως μερίσματα στους μετόχους τους, όπως αποκάλυψε η «Wall Street Journal», επικαλούμενη «καλά ενημερωμένες πηγές».

«Εθαψαν» θυγατρική της Deutsche Bank

Ωστόσο, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας χωρίς ιστορικό προηγούμενο, η Fed επέτρεψε τελικά στις τράπεζες αυτές να διανείμουν μερίσματα ύψους 13 δισ. δολαρίων, με συνέπεια να περάσουν μεν, αλλά με την επισήμανση ότι «δεν ενίσταται υπό όρους» στα σχέδιά τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Ουσιαστικά, λοιπόν, σε αυτές τις τράπεζες επιτράπηκε να δώσουν μερίσματα 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων πάνω από αυτό που θα μπορούσαν, ενώ ταυτόχρονα απέφυγαν τον κίνδυνο να τρωθεί η εικόνα τους, εάν δεν περνούσαν «καθαρά» τα stress tests! Και, όπως υπογράμμιζε η «Wall Street Journal», η συμφωνία ενισχύει τις κινήσεις για την αύξηση της κερδοφορίας των τραπεζών, κάτι που δυνητικά θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των απολαβών και των επιδομάτων των διευθυνόντων συμβούλων τους.

Οσο για τη μία και μοναδική τράπεζα που «κόπηκε» στους ελέγχους; Δεν ήταν άλλη από την αμερικανική θυγατρική της Deutsche Bank...

Keywords
Τυχαία Θέματα