Βήμα προς βήμα (από σήμερα) στην ΕΡΤ η κορύφωση των Θείων Παθών

Βήμα προς βήμα (από σήμερα) στην ΕΡΤ η κορύφωση των Θείων Παθών02.04.2018Ρεπορτάζ

Ντοκιμαντέρ και εκπομπές που θα προβάλει η δημόσια τηλεόραση

Μόνο η δημόσια τηλεόραση -και εδώ είναι η μεγάλη αξία της για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό μας- «καταγράφει» βήμα προς βήμα την κορύφωση του Θείων Παθών του Θεανθρώπου. Τη Μεγάλη Δευτέρα, το δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης, στις 14.30, θα προβάλει

το ξένο ντοκιμαντέρ «Οι Απόστολοι», μια σειρά ντοκιμαντέρ θρησκευτικού περιεχομένου 10 ημίωρων επεισοδίων, βρετανικής παραγωγής 2008.

Αυτή η σειρά ντοκιμαντέρ, την οποία παρουσιάζει ο Μέλβιν Μπραγκ, εξετάζει τη ζωή, τους μύθους και την κληρονομιά των πρώτων 12 ανδρών που επελέγησαν από τον Ιησού. Κάποιοι, όπως ο Πέτρος και ο Ιούδας, είναι άμεσα αναγνωρίσιμοι, όμως άλλοι, όπως ο Θαδδαίος και ο Βαρθολομαίος, είναι λιγότερο γνωστοί.

Η σειρά ξεδιπλώνει γνωστές πληροφορίες γύρω από τους Αποστόλους και ερευνά τους μύθους που περιβάλλουν τις πράξεις τους. Την ίδια μέρα, στην ΕΡΤ2, η εκπομπή «Γεύσεις από Ελλάδα» στις 15.30 «ντύνεται» την ιερότητα των ημερών. Συγκεκριμένα, ο σεφ Δημήτρης Σταμούδης μαγειρεύει μαζί με την Ολυμπιάδα Μαρία Ολυμπίτη δύο νηστίσιμες συνταγές με ταχίνι.

Η μέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Ιωσήφ, του γιου του Ιακώβ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη και την άκαρπη συκιά, την οποία καταράστηκε ο Χριστός και ξεράθηκε μ’ έναν λόγο Του. Ενημερωνόμαστε έτσι για τη σημασία της Μεγάλης Δευτέρας, αλλά και για τη σύνδεσή της με το ταχίνι. Τη Μεγάλη Δευτέρα στις 19.00, θα παρακολουθήσουμε την Ακολουθία του Νυμφίου από τον Ιερό Ναό Προσκυνήματος Αναστάσεως Χριστού Σπάτων (ΕΡΤ2).

Τη Μεγάλη Τρίτη στις 19.00 θα μεταδοθεί και πάλι από την ΕΡΤ2 η Ακολουθία του Νυμφίου από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς. Στις 18.00, την ίδια ημέρα, η εκπομπή «Φωτεινά Μονοπάτια» παρουσιάζει το επεισόδιο «Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του χριστιανισμού». Η περιοχή είναι η αρχέγονη κοιτίδα του χριστιανισμού. Υπήρξε η πατρίδα των μεγάλων Ελλήνων πατέρων που θεμελίωσαν την ορθόδοξη θεολογία: του αγίου Βασιλείου, του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του αγίου Γρηγορίου Νύσσης και άλλων σπουδαίων μαρτύρων και οσίων του χριστιανισμού.

Η ΕΡΤ2 τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18.00, και πάλι μέσα από την εκπομπή «Φωτεινά Μονοπάτια», προβάλλει το επεισόδιο «Ιερουσαλήμ, η Αγία Πόλη». Στην Αγία Γραφή είναι γνωστή με το όνομα Σαλήμ, που σημαίνει «πόλη της ειρήνης». Η Ιερουσαλήμ είναι η πόλη που δέχτηκε την παρουσία του Θεού. Είναι η Αγία Πόλη, με τον επίγειο και ουράνιο χαρακτήρα. Στην πόλη αυτή ξετυλίγεται η ιστορία χιλιάδων χρόνων.

Στην Αγία Γη έζησαν προφήτες και εδώ γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Ο φακός της εκπομπής ακολουθεί τα βήματα του Ιησού Χριστού στους Αγίους Τόπους και καταγράφει τα αρχαιότερα προσκυνήματα της Αγίας Γης των Ιεροσολύμων: το Ορος των Ελαίων, τον Κήπο της Προδοσίας, τη φυλακή του Χριστού, τον Γολγοθά, καθώς και τον Τάφο της Παναγίας, στη Γεθσημανή. Στις 19.00, στον ίδιο σταθμό, θα μεταδοθεί η Ακολουθία του Νιπτήρος από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου Θεσσαλονίκης. Τη Μεγάλη Πέμπτη, στην ΕΡΤ2 στις 19.00, θα παρακολουθήσουμε την Ακολουθία των Αγίων Παθών από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών, ενώ στις 23.30 θα μεταδοθεί η σειρά « Η Βίβλος: Ιωσήφ».

Πρόκειται για μια βραβευμένη μίνι σειρά δύο επεισοδίων, συμπαραγωγής Ιταλίας Γερμανίας - ΗΠΑ 1994. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα παρακολουθήσουμε με κατάνυξη, στις 08.00, την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και του Εσπερινού από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου, ενώ στις 13.00 θα προβληθεί το ξένο ντοκιμαντέρ «Αναζητώντας τον Τίμιο Σταυρό». Σε μια εκκλησία στη Ρώμη υπάρχει ένα κομμάτι ξύλο που πιστεύεται ότι έφερε πίσω η Ελένη, η μητέρα του πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα, του Κωνσταντίνου. Πάνω στα απομεινάρια είναι ευκρινώς χαραγμένο: «Ιησούς Ναζωραίος βασιλιάς Ιουδαίων». Το ντοκιμαντέρ είναι μια διαδρομή για το πώς ο σταυρός του Χριστού έφτασε να αποτελεί αυτό το σύμβολο που είναι σήμερα. Ακόμη, στις 13.55 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η νύχτα της Ιεράς Σινδόνης».

Σκοπός του ερευνητικού αυτού ντοκιμαντέρ είναι να αποσαφηνίσει το ζήτημα της ραδιοχρονολόγησης με βάση ένα νέο και αδημοσίευτο έγγραφο, το οποίο έφερε στο φως νέα στοιχεία για την αυθεντικότητα της αμφιλεγόμενης Ιεράς Σινδόνης. Τέλος, στις 19.00, η ΕΡΤ2 θα μεταδώσει την Ακολουθία του Επιταφίου από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

Μαρία Ανδρέου

Keywords
Τυχαία Θέματα