Σε επιφυλακή για το «σκηνικό πολέμου» που στήνει η Αγκυρα

Σε επιφυλακή για το «σκηνικό πολέμου» που στήνει η Αγκυρα02.04.2018Παρασκήνιο

Αυξημένη ετοιμότητα στις Εν. Δυνάμεις μετά τις νέες θρασύτατες αξιώσεις από τους Τούρκους για το καθεστώς στα Ιμια

Ρεπορτάζ
Ανδρέας Κούτρας

Συνεχίζει την πολεμική ρητορική η Τουρκία αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή των Ιμίων, καθώς θεωρεί τις βραχονησίδες «τουρκικό έδαφος», ενώ προειδοποιεί και απειλεί ότι ελληνική δραστηριότητα στην περιοχή θα θεωρηθεί... τετελεσμένο, και ζητεί εμμέσως πλην σαφώς αναθεώρηση της

Συνθήκης της Λωζάννης. Αμεση και έντονη ήταν η αντίδραση από την Αθήνα: «Συνιστούμε στην Τουρκία να μετράει τα λόγια της».

Ολο αυτό το κλίμα πάντως προκαλεί έντονη ανησυχία για «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο ακόμη και μέσα στις ημέρες του Πάσχα, όπως έγραψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», και ήδη έχει δοθεί εντολή στις Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κάθε απειλής ή ύποπτης ενέργειας από την Τουρκία.

«Οι ημέρες είναι περίεργες» ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή και πρόσθετε: «Καλό είναι να είμαστε έτοιμοι». Η στρατιωτική επιφυλακή εστιάζεται κυρίως στο Αιγαίο και ειδικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, καθώς ο Ερντογάν μπορεί να επικεντρώνει στα Ιμια τις προκλήσεις του, αλλά πραγματικά μπορεί να στοχεύει αλλού.

Η νέα θρασύτατη πρόκληση αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα Ιμια σημειώθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου δεν παραχωρείται στην Ελλάδα με διεθνείς συνθήκες (σ.σ.: κάτι απολύτως ψευδές) και προσέθετε: «Δεν θα αποδεχθούμε κανένα πιθανό τετελεσμένο γεγονός από την Ελλάδα προς τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, των οποίων το νομικό καθεστώς αμφισβητείται». Η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι εκμεταλλεύεται τα διεθνή προγράμματα για να προβάλλει τις θέσεις της και «κούνησε το δάκτυλο» στην Ευρωπαϊκή Ενωση «να μη γίνει εργαλείο στις προσπάθειες της Ελλάδας για πολιτική εκμετάλλευση των περιβαλλοντικών προγραμμάτων».

Η αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άμεση. Με ανακοίνωση που εκδόθηκε συστήνει στην Τουρκία να προσέχει, καθώς η παραβίαση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο θα έχει συνέπειες. «Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη. Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε να μετράει τα λόγια της» τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος επέκρινε την Τουρκία για την αμφισβήτηση των Ιμίων χαρακτηρίζοντάς τη μια χώρα αυταρχικής διακυβέρνησης, που παράγει αστάθεια και ένταση στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και έναν «περιφερειακό ταραξία και αβέβαιο σύμμαχο».

Keywords
Τυχαία Θέματα