Βάζουν χέρι στις θυρίδες

Βάζουν χέρι στις θυρίδες 22.02.2019Οικονομία

Η Εφορία θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο «Big brother» για κατασχέσεις

Οι υπηρεσίες θα ενημερωθούν (προς το παρόν) ποιοι τις κατέχουν. Σπάει το απόρρητο και για κάρτες, δάνεια

ΠΟΤΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Η Θέση μας: Προστατέψτε τη μειονότητα

Διαβάστε επίσης:

►Κλειστά στόματα από Μητσοτάκη και Πάιατ►Τραβάει κι άλλο το σκοινί ο Πολάκης!►Συνεχίζουν τα κόλπα οι «αχόρταγοι» τραπεζίτες για την πρώτη κατοικία►Απίστευτο! Η Γερμανία πληρώνει συντάξεις σε αποφυλακισμένα μέλη των SS►Η Αλβανία απειλείται
με εμφύλιο!►Οι Βρυξέλλες βάζουν τέλος στην ένταξη της Τουρκίας►Αλλοι 18 νεκροί από τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα►Ερχεται τελικά ο χιονιάς

«Βάζουν χέρι» τώρα και στις θυρίδες

Οι τράπεζες θα δίνουν πλήρη αναφορά. Πρώτο βήμα για να κατάσχει η Εφορία ό,τι (βάσει νόμου) μέχρι σήμερα παρέμενε μυστικό

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Στο άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών για τις οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι θυρίδες έχουν μείνει -για την ώρα- στο απυρόβλητο των κατασχέσεων. Ομως, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία», από τις 31/12/2018 η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη (βάσει και μνημονιακών δεσμεύσεων) να νομοθετήσει το αναγκαστικό άνοιγμά τους όταν υπάρχουν χρέη.

Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή έγινε χθες! Με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, το Σύστημα Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και Λ.Π.) θα μπορεί πλέον να διαβιβάζει ηλεκτρονικά στις ΔΟΥ, στα Ελεγκτικά Κέντρα, στο ΣΔΟΕ, στην Οικονομική Αστυνομία, στην Αρχή για την Αντιμετώπιση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στους οικονομικούς εισαγγελείς και τους εισαγγελείς Διαφθοράς πληροφορίες όχι μόνο για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων φορολογουμένων, αλλά και για το αν ο πελάτης έχει μισθώσει θυρίδα!

Με το υφιστάμενο καθεστώς, το περιεχόμενο τραπεζικών θυρίδων δεσμεύεται με δικαστική απόφαση μόνο στη διαπίστωση φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ.

Ο Κώδικας

Ο ισχύων Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας προβλέπει τη δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης, όταν διαπιστώσει παραβάσεις φοροδιαφυγής άνω των 150.000 ευρώ ή των 300.000 ευρώ, ειδικά στην περίπτωση εικονικών και πλαστών τιμολογίων, να επιβάλει, ύστερα από ειδική έκθεση ελέγχου, τη δέσμευση του 50% των καταθέσεων, αλλά και του περιεχομένου των θυρίδων. Με την επέκταση της δυνατότητας πρόσβασης του υπουργείου Οικονομικών και στις τραπεζικές θυρίδες, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και στα δάνεια των φορολογουμένων, οι διωκτικές Αρχές θα μπορούν να ελέγχουν φυσικά και νομικά πρόσωπα για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, παράνομο πλουτισμό και άλλα οικονομικά εγκλήματα.

Θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά, σε μετρητά που κατέχουν αλλά αποκρύπτουν οι ελεγχόμενοι, και θα μπορούν πιο εύκολα να προσδιορίζουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους επιβάλλοντας πρόστιμα.

Βάσει της νομοθεσίας (όπως ισχύει σήμερα), κάθε θυρίδα αποτελεί προσωπικό χώρο του μισθωτή και είναι απαραβίαστη από την τράπεζα και οποιονδήποτε τρίτο. Η τράπεζα δεν γνωρίζει το είδος και την αξία των αντικειμένων των θυρίδων και δεν διαθέτει με κανέναν τρόπο πρόσβαση σε αυτές. Διατηρεί δε κλειδί, το οποίο δύναται να ανοίξει μια θυρίδα μόνο συνδυαστικά με το μοναδικό κλειδί που έχει στα χέρια του ο μισθωτής της θυρίδας.

Σύμφωνα με απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, το ίδιο σύστημα θα παρέχει και πληροφορίες για:
• τις πάσης φύσεως συναλλαγές τους μέσω «πλαστικού χρήματος»,
• τη λήψη και αποπληρωμή πάσης φύσεως δανείων (καταναλωτικά, προσωπικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά).

Keywords
Τυχαία Θέματα