Τζιχαντιστές πουλούν όπλα από τις ΗΠΑ μέσω ίντερνετ

Τζιχαντιστές πουλούν όπλα από τις ΗΠΑ μέσω ίντερνετ 21.02.2018Ειδήσεις

Από τους Σύρους αντάρτες στο ISIS

Αυτόματα όπλα του αμερικανικού στρατού, που είχαν δοθεί από τις ΗΠΑ σε μετριοπαθείς συμμάχους της Ουάσινγκτον στη Συρία, κατέληξαν τελικά να πωλούνται από τους τζιχαντιστές μέσω διαδικτύου, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN.

Καταδεικνύοντας

τα καταστροφικά αποτελέσματα της εξαετούς παρουσίας της Δύσης στη Συρία, ένα τουφέκι επίθεσης τύπου Μ16 -του οποίου ο σειριακός αριθμός υποδηλώνει ότι δόθηκε αρχικά από τους Αμερικανούς σε συμμάχους στη Συρία- πωλήθηκε στο CNN (σε συντάκτη που έκανε ρεπορτάζ χωρίς να έχει αποκαλύψει την ταυτότητά του) από κάτοικο της πόλης Ιντλίμπ μέσω εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων.

Τη... διαδρομή του τουφεκιού επιβεβαίωσε στο δίκτυο ο πωλητής του, κάνοντας λόγο για την πιο δαπανηρή αποτυχία των ΗΠΑ στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τους Σύρους μετριοπαθείς αντάρτες να καταπολεμήσουν το ISIS.

Τα τουφέκια

Το M16 παρήχθη από μια εταιρία της Νότιας Καρολίνας, που ονομάζεται FN Manufacturing. Eχει αύξοντα αριθμό, που αντιστοιχεί σε μια παρτίδα που αρχικά θεωρούνταν ότι δόθηκε στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας -από ένα πρόγραμμα βοήθειας των ΗΠΑ- αλλά, άγνωστο πώς, βρέθηκε στην κατοχή του Ισλαμικού Κράτους το 2014.

Ενώ παραμένει ασαφές σε ποιους ακριβώς παραδόθηκε τελικά η συγκεκριμένη παρτίδα τουφεκιών, αυτή τη στιγμή πωλούνται αντί του ποσού των 850 δολαρίων έκαστο, μέσω εφαρμογών για κρυπτογραφημένα μηνύματα που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές. Την ίδια ώρα, οι μυστικές υπηρεσίες της Ιταλίας αναφέρονται στην ετήσια έκθεσή τους στον κίνδυνο της ισλαμικής τρομοκρατίας, λέγοντας πως είναι ουσιαστική και παρούσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα