Η ώρα της μετωπικής στη Βουλή με θρίλερ και για τις κάλπες

Η ώρα της μετωπικής στη Βουλή με θρίλερ και για τις κάλπες21.02.2018Παρασκήνιο

Στη Ν.Δ. σκέφτονται και συμβολική αποχή ανάλογα με το πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Η φαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζει η Ολομέλεια της Βουλής εν όψει της σημερινής συνεδρίασης, καθώς κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν αποφασίσει να διασταυρώσουν με πρωτοφανή αγριότητα τα ξίφη τους γύρω από την πρόταση για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για τη Novartis.

Σημείο πολιτικής ανάφλεξης αποτελεί, πέρα από την ουσία της υπόθεσης, η διαδικασία, καθώς η αντιπολίτευση διαφωνεί εντόνως με το στήσιμο 10 καλπών, μίας για κάθε πρόσωπο που αναφέρεται στη δικογραφία.

Χθες, η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε, με τη θετική ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ., αλλά και του ΚΚΕ, την κυβερνητική πρόταση για 10 κάλπες και απέρριψε την αντίστοιχη της Ν.Δ. και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (που υποστηρίχθηκε από το Ποτάμι και την Ενωση Κεντρώων) για μία κάλπη, με ένα γενικό ψηφοδέλτιο, στο οποίο οι βουλευτές θα ψήφιζαν όχι κατά πρόσωπο, αλλά για το αν θα πρέπει να συσταθεί προκαταρκτική ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, η παραπάνω απόφαση για 10 κάλπες μπορεί σήμερα να ανατραπεί, εάν προκύψουν στην Ολομέλεια νέα δεδομένα, σε περίπτωση δηλαδή που οι πέντε εν ενεργεία βουλευτές οι οποίοι αναφέρονται στη δικογραφία δηλώσουν αυτοβούλως ότι δεν θα μετάσχουν στη ψηφοφορία. Πάντως, ακόμη κι αν στηθεί μία κάλπη, η ψηφοφορία και πάλι θα είναι προσωποποιημένη, αφού στα ψηφοδέλτια θα γίνεται ονομαστική αναφορά στα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Novartis, με τους βουλευτές να επιλέγουν ξεχωριστά για καθένα «ναι», «όχι», «παρών» ή «λευκό».

Εως το τέλος

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν χθες ότι το κόμμα «θα αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να στηθεί μία κάλπη». Εάν το αίτημά της δεν γίνει δεκτό, το πιο πιθανό σενάριο είναι οι βουλευτές της να είναι ωσεί παρόντες στην ψηφοφορία. Δηλαδή αφού προηγουμένως παραστούν κανονικά στη συζήτηση να απέχουν από τις κάλπες, λέγοντας μεν «ναι στην προανακριτική», αλλά καταγγέλλοντας σκευωρία. Οσο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ναι μεν ζητούν μία κάλπη, δεν φαίνεται ωστόσο να επιθυμούν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η αλλαγή τακτικής την τελευταία στιγμή.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν χθες το βράδυ ότι «η Ν.Δ. αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές της». Σε ανάλογο κλίμα αναμένεται να κινηθεί και η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος θα επιτεθεί στη Ν.Δ. για τα περί σκευωρίας, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για διαρκή επιχείρηση τρομοκράτησης των προστατευόμενων μαρτύρων και για ευθείες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, «στην οποία κατά τα λοιπά ομνύει α λα καρτ η Ν.Δ.».

Μηνύσεις και από Βενιζέλο, Γεωργιάδη

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τη σκυτάλη των μηνύσεων για το θέμα της Novartis πήραν χθες οι Αδωνις Γεωργιάδης και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά των προστατευόμενων μαρτύρων. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. γνωστοποίησε, μέσω twitter, ότι κατέθεσε μήνυση για ψευδορκία, συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση κατά των τριών μαρτύρων.

Ο κ. Βενιζέλος κατέθεσε μήνυση κατά του μάρτυρα με το ψευδώνυμο «Μάξιμος Σαράφης», κάνοντας λόγο για κραυγαλέα ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση. Οπως σημειώνει, στην περίπτωσή του υπάρχει κατάχρηση εξουσίας με τη νομική έννοια του όρου, ενώ επιτίθεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι «αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες βδομάδες έχουν προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό και υπουργούς του έναν χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αντιποιείται εισαγγελικά και δικαστικά καθήκοντα. Προαναγγέλλει, προετοιμάζει, οργανώνει, παρεμβαίνει, αξιολογεί, προωθεί».

Μηνύσεις «κατά των φυσικών και ηθικών αυτουργών» -όπως τους χαρακτηρίζει- και αγωγή κατά του πρωθυπουργού έχει προαναγγείλει και ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οργισμένη διάψευση από τον Λ. Παπαγεωργόπουλο

Διαψεύδει τα σενάρια που τον φέρουν να είναι ο ένας εκ των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση Novartis ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. και υπουργός Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. «Είναι ανόητες φαντασιώσεις στον πιο καλόπιστο χαρακτηρισμό. Είναι ανάξιες σοβαρής αντιμετώπισης. Είναι το απόλυτο ψέμα» δήλωσε (στο Αθηναϊκό Πρακτορείο), απαντώντας έτσι σε μια περιρρέουσα φημολογία που δεν θεωρείται άσχετη από το γεγονός ότι ο πρώην βουλευτής θεωρείται πως διατηρεί καλή σχέση με τη νυν νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού Βασιλική Θάνου. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος ως βουλευτής είχε διατελέσει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Αύγουστο 2015 ορκίστηκε υπουργός Επικρατείας στην υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τη Βασιλική Θάνου.

Δ. Αβραμόπουλος: Στο... απόσπασμα αν βρεθεί κάτι

«Ουδέν σχόλιον» είναι η απάντηση της Κομισιόν για τη συγκρότηση προκαταρκτικής για τη Novartis. Ο εκπρόσωπός της, Μαργαρίτης Σχοινάς, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας στο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται και το όνομα του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ερωτηθείς ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τους επιτρόπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους ζητήματα στη χώρα τους, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι πρόκειται για μια υπόθεση προκαταρκτικής εξέτασης. «Η Επιτροπή δεν σχολιάζει αυτές τις εθνικές διαδικασίες» ανέφερε. Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, εξάλλου, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε: «Πρώτος εγώ ζητώ να ερευνηθεί σε βάθος οτιδήποτε αφορά την προσωπική και πολιτική μου ζωή. Ας ψάξουν τους συνεργάτες μου, ας τους ερευνήσουν. Και αν κάτι βρεθεί, στο εκτελεστικό απόσπασμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα