Τον χαβά του ο Ακάρ με προκλήσεις για το Αιγαίο

Τον χαβά του ο Ακάρ με προκλήσεις για το Αιγαίο09.04.2019Πρόσωπα

Νέες απειλές εκτόξευσε κατά της Ελλάδας και της Κύπρου ο συνήθης πλέον ύποπτος για την προβολή των τουρκικών αξιώσεων υπουργός Aμυνας Χουλουσί Ακάρ

Υποστήριξε πως η Τουρκία «θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια στις θάλασσες», θεωρώντας πως έχει δικαιώματα τόσο στο Αιγαίο όσο και στην

κυπριακή ΑΟΖ.
Μιλώντας σε στρατιωτική εκδήλωση, ο κ. Ακάρ αξίωσε ευθέως συνδιαχείριση: «Κανένας δεν πρέπει να δρα εγωιστικά, να ερεθίζει και να επιδεινώνει την κατάσταση την ώρα που εμείς προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο».

Συνέχισε μάλιστα να απειλεί ισχυριζόμενος: «Κανένας να μη σηκωθεί να δοκιμάσει την αποφασιστικότητά μας στην προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας και κανένας να μην αμφιβάλλει ότι δεν θα κάνουμε -παρά την καλή μας πρόθεση- ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και το δίκαιό μας ή ότι δεν θα απαντήσουμε».

Την ίδια στιγμή, η Aγκυρα εξέδωσε Navtex με τις οποίες δεσμεύει παράνομα θαλάσσιες περιοχές πολύ κοντά σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο για τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά την Πέμπτη 18 Απριλίου, αλλά και στην περιοχή μεταξύ της Ρόδου και του Καστελόριζου για άσκηση την Τετάρτη 10 Απριλίου. Οσον αφορά, μάλιστα, την άσκηση στο Καστελόριζο, η Τουρκία αναφέρει πως θα γίνει «εκτός ξένων χωρικών υδάτων», την ώρα που οι συντεταγμένες της Navtex φτάνουν σχεδόν στις ακτές του ελληνικού νησιού.

Η απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις ήρθε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, ο οποίος μίλησε για ισχυρές και πάντα έτοιμες Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ χρησιμοποίησε και τη φράση του Βιργιλίου, «αν θέλεις ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο». Ο κ. Χριστοδούλου δεν έκρυψε την ανησυχία του για ατύχημα στο Αιγαίο λόγω της τουρκικής προκλητικότητας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προμήθειας των μαχητικών 5ης γενιάς F-35, αν και «βασιζόμαστε στα υπάρχοντα οπλικά συστήματα», και μίλησε και για την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια με σκοπό την παροχή εκπαίδευσης στον στρατό της γειτονικής χώρας.

Keywords
Τυχαία Θέματα