Το τσιγάρο σκοτώνει, η βιομηχανία κερδίζει...

Το τσιγάρο σκοτώνει, η βιομηχανία κερδίζει...09.03.2018Ειδήσεις

50,13 δισ. € τα κέρδη, αυξάνονται οι θάνατοι

Ξεπέρασαν τα 7.100.000 οι θάνατοι από το κάπνισμα το 2016, την ώρα που η καπνοβιομηχανία απολάμβανε κέρδη 50,13 δισ. ευρώ! Σε κάθε θάνατο καπνιστή, δηλαδή, αντιστοιχούν κέρδη ύψους 7.830 ευρώ για την καπνοβιομηχανία. Τα παραπάνω αποκαλύπτει ο 6ος Παγκόσμιος «Ατλας Καπνού», που έδωσε η Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.

«Κάθε θάνατος από τον καπνό μπορεί να αποφευχθεί και κάθε κυβέρνηση έχει τη δύναμη να μειώσει το ανθρώπινο και το οικονομικό κόστος της επιδημίας καπνού» δήλωσε ο δρ Τζέφρι Ντρόουπ, αντιπρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρίας Καρκίνου. Εκτός από κέρδη για την καπνοβιομηχανία, το τσιγάρο προκαλεί οικονομική αιμορραγία στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ενεργητικό και το παθητικό κάπνισμα κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 2 τρισ. δολάρια κάθε χρόνο.

Στην Αφρική

Σύμφωνα επίσης με τον «Ατλαντα», η βιομηχανία προϊόντων καπνού έχει βάλει στόχο τους ευάλωτους πληθυσμούς στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Οι στοχευμένες και επιθετικές προσπάθειες μάρκετινγκ των καπνοβιομηχανιών στις χώρες αυτές οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης καπνού κατά 52% μέσα σε 36 χρόνια (1980-2016).

Περισσότεροι από 1,1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι καπνιστές σήμερα, από τους οποίους πάνω από το 80% ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σε πολλές από αυτές μάλιστα, όπως η Νιγηρία, η Αιθιοπία και η Σενεγάλη, το κάπνισμα είναι πιο συχνό μεταξύ των νέων παρά μεταξύ των ενηλίκων. Σε σχέση με όλα αυτά τα δεδομένα, η έκθεση τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στα προϊόντα καπνού, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό «θα σωθούν εκατομμύρια ζωές».

Keywords
Αναζητήσεις
to tsigaro skotonei
Τυχαία Θέματα