Το τραβάει στα άκρα η Μόσχα με το Φανάρι!

Το τραβάει στα άκρα η Μόσχα με το Φανάρι!15.10.2018Πρόσωπα

Σήμερα αποφασίζει η Εκκλησία της Ρωσίας εάν θα πάει σε ακοινωνησία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Θα διαβεί τον «Ρουβίκωνα» της πλήρους διακοπής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το Πατριαρχείο της Μόσχας; Η απάντηση θα γίνει γνωστή σήμερα, μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ρωσίας. Την ίδια ώρα, ο Σεργκέι Λαβρόφ δείχνει ότι το Κρεμλίνο συμπλέει με τον Πατριάρχη Κύριλλο, καθώς αναφέρθηκε στον κ. Βαρθολομαίο χωρίς τον τίτλο του «Οικουμενικού».

Ηδη

από τα μέσα Σεπτεμβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος δεν μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τώρα, το μέτρο μπορεί να επεκταθεί και στο ποίμνιο της Ρωσίας, το οποίο δεν θα μπορεί να λειτουργηθεί και να κοινωνήσει από κληρικούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Από τη Μόσχα καλλιεργείται μεθοδικά η αντίληψη ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης προκαλεί σχίσμα με την απόφασή του να δώσει αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. Ωστόσο, αυτό είναι ακόμα μία στρεβλή και αντικανονική ερμηνεία των εκκλησιαστικών υποθέσεων από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Το Φανάρι έχει αποκλειστική αρμοδιότητα από τους Ιερούς Κανόνες να εγκρίνει αυτοκεφαλία. Εκκλησιαστικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι το σχίσμα βαραίνει όποιον το αποφασίσει. Συνεπώς, αν η Μόσχα επιλέξει τον δρόμο της πλήρους διακοπής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τότε η ίδια η Ρωσία περιθωριοποιείται και όχι το Φανάρι. Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι και τα Πατριαρχεία της Αντιόχειας και των Ιεροσολύμων, με απόφαση του πρώτου, δεν βρίσκονται σε κοινωνία, κάτι που δεν έχει απολύτως καμία επίπτωση στις διορθόδοξες σχέσεις – παρεκτός του ότι οι Αντιοχειανοί είναι στο περιθώριο, αφού δεν συμμετέχουν σε πανορθόδοξες λειτουργίες όπου παρίστανται Ιεροσολυμίτες.

Αυτοεξορία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το αν θα ληφθεί τελικά απόφαση για πλήρη ακοινωνησία. Αυτή θα σημάνει την αυτοεξορία όλων ανεξαιρέτως των Ρώσων υπηκόων που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Μόσχας - από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Πατριάρχη Κύριλλο μέχρι τους απλούς πολίτες- από το Αγιο Ορος.

Κανονικός επίσκοπος στην Αθωνική Μοναστική Πολιτεία είναι ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης, συνεπώς για να επιτραπεί στον οποιονδήποτε η άδεια να εισέλθει στο Αγιο Ορος θα πρέπει να αναγνωρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και να λάβει άδεια από το Φανάρι. Ακόμα μία παράμετρος που έχει να κάνει με το Αγιο Ορος αφορά τη Μονή Παντελεήμονος, που στελεχώνεται από Ουκρανούς μοναχούς. Θα συνεχίσουν να μνημονεύουν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ή θα ακολουθήσουν τον δρόμο της ακοινωνησίας;

Εδώ διαπιστώνεται η τεράστια ευθύνη της πολιτικής διοίκησης του Αγίου Ορους, που ενδεχομένως θα κληθεί να διαχειριστεί μια εξαιρετικά λεπτή κρίση και είναι υποχρεωμένη να λειτουργήσει με σωστά ανακλαστικά και αποτελεσματικά στα αιτήματα Ρώσων εκκλησιαστικών στελεχών και πιστών να επισκεφθούν τον Αθωνα χωρίς να αναγνωρίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αλλά και σε μια ενδεχόμενη «ανταρσία» από τη Μονή Παντελεήμονος.

Πανηγυρική δέηση-μήνυμα στο κέντρο του Κιέβου με τη συμμετοχή Ποροσένκο

Η πανηγυρική δέηση στο κέντρο του Κιέβου, με τη συμμετοχή του Πέτρο Ποροσένκο, μελών της κυβέρνησης και χιλιάδων πολιτών που υποστηρίζουν την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, λειτούργησε ως ηχηρό μήνυμα προς τη Μόσχα.

Τη δέηση τέλεσαν οι κανονικοί, πλέον, επίσκοποι Φιλάρετος και Μακάριος, δείχνοντας συμβολικά ότι η Αυτοκεφαλία είναι ακόμα ένα βήμα πιο κοντά. Και ο τόπος, όμως, αποτέλεσε μήνυμα προς τη Μόσχα, καθώς δεν ήταν τυχαία η επιλογή της πλατείας μπροστά στον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, που χτίστηκε από βυζαντινούς επί αυτοκρατορίας Βασιλείου του Βουλγαροκτόνου ως δώρο στον Βλαδίμηρο του Κιέβου, ένα σύμβολο του δεσμού της Κωνσταντινούπολης με τους Ρως του Κιέβου.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας μετά τη δέηση, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να υποδαυλίσει έναν εκκλησιαστικό πόλεμο στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του θα διασφαλίσει την πλήρη θρησκευτική ελευθερία και κανείς δεν θα πιεστεί να προσχωρήσει στην Ουκρανική Αυτοκέφαλη Εκκλησία. Παράλληλα, ανέφερε ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν πιστοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας, κάτι που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι στη χώρα θα λειτουργούν παράλληλα δυο εκκλησιαστικές Αρχές, η Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, που μπορεί να έχει πατριαρχική αξία, και η υφιστάμενη σήμερα Μητρόπολη Κιέβου, υπό τον Ονούφριο, ως ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία.

Keywords
Τυχαία Θέματα