Το κρισιμότερο 10ήμερο στα Σκόπια!

Το κρισιμότερο 10ήμερο στα Σκόπια!15.10.2018Πρόσωπα

Αρχίζουν στη Βουλή οι συζητήσεις για τη συμφωνία με την Ελλάδα, ενώ η Ε.Ε. συνεχίζει τις πιέσεις και τους εκβιασμούς

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Σ ε μια κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται σήμερα η ΠΓΔΜ, στη Βουλή της οποίας αρχίζουν στις 11 το πρωί οι διαδικασίες

για την τροποποίηση του Συντάγματος, που αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να διαρκέσει έως 10 ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία, η οποία θα αφορά μόνο το κατά πόσο θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος. Για τη λήψη της σχετικής απόφασης απαιτείται πλειοψηφία 2/3, ήτοι των 80 από τους 120 βουλευτές του Σώματος.
Το έργο του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ θα είναι δύσκολο, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός απαρτίζεται από 72 βουλευτές, ως εκ τούτου η πρότασή του χρειάζεται τη στήριξη τουλάχιστον ακόμα οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης για να «περάσει».

Αν δεν συμβεί αυτό, τότε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών. Tο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών «καίει» και τις Βρυξέλλες. Η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι, επιμένοντας στην άσκηση πιέσεων, χαρακτήρισε τη συμφωνία μια «μοναδική ευκαιρία συμφιλίωσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη» και εξήρε το «πολιτικό θάρρος» και την «ηγετική ικανότητα» των Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, που «εργάστηκαν ακούραστα για να γεφυρώσουν τις διαφορές, να ξεπεράσουν παλιές δυσκολίες, προκειμένου να επιτύχουν αυτή την ιστορική συμφωνία που χαιρέτισε ολόκληρη η Ευρώπη».

Ευκαιρία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΜΠΕ, η κυρία Μογκερίνι επεσήμανε ότι πρόκειται για μια ευκαιρία προς το συμφέρον όλων, που «μπορεί να μην έρθει ξανά σύντομα».

Η εκπρόσωπος της Ενωσης για την Εξωτερική Πολιτική προχώρησε στην εκτίμηση ότι η συμφωνία που επετεύχθη μπορεί να συμβάλει στη μεταμόρφωση ολόκληρης της περιοχής της νοτιοανατολικής Ευρώπης και σημείωσε ότι έχει ήδη αποδειχθεί πηγή έμπνευσης για τον διάλογο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου.
Αναφερόμενη στο χρονοδιάγραμμα για τις διαδικασίες ένταξης της χώρας στην Ε.Ε., εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, η κυρία Μογκερίνι ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη έχουν ανοίξει τον δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαβουλεύσεων τον ερχόμενο Ιούνιο, στη βάση των γνωστών προϋποθέσεων της διαδικασίας.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει εναλλακτική στις Πρέσπες

Μήνυμα στα Σκόπια ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μονόδρομος και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις έστειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών μια «μοναδική και αναντικατάστατη ευκαιρία» για τους δύο λαούς και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Προειδοποίησε δε τους Σκοπιανούς ότι αν την απορρίψουν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε άλλους διεθνείς οργανισμούς ή αμυντικές συμμαχίες στις οποίες η Ελλάδα συμμετέχει. Στο μεταξύ ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο.

«Tα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας και της μεγάλης προσπάθειάς μας να βγάλουμε τη χώρα από τα Μνημόνια της λιτότητας και τη σκληρή περίοδο της κρίσης και της επιτροπείας» τόνισε.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι «έβαλε όλα τα λεφτά του στο μαύρο της καταστροφής», ενώ του πέταξε και το... γάντι προκαλώντας τον να καταθέσει εκ νέου πρόταση δυσπιστίας. «Ας έρθει, ασκώντας το δικαίωμά του ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Και να μετρήσουμε εκεί πόσα απίδια πιάνει ο σάκος», όπως είπε με νόημα.

Ακόμη εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξουν άλλα μέτρα, παρά μόνο αντίμετρα, και προανήγγειλε την ψήφιση ως το τέλος του χρόνου σειράς θετικών νομοθετημάτων. Μάλιστα προειδοποίησε ότι θα ζητήσει και ονομαστικές ψηφοφορίες, για να υποχρεωθεί η Ν.Δ. να ψηφίσει τα θετικά μέτρα «σαν το μαρτύριο της σταγόνας».

Keywords
Τυχαία Θέματα