Το Θεσσαλικό πάλι στον... δρόμο

Το Θεσσαλικό πάλι στον... δρόμο29.06.2018Τέχνες

Επειτα από επτά χρόνια ο θεατρικός οργανισμός βγαίνει σε περιοδεία με το έργο «Από το γάμο στο διαζύγιο»

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

πό το γάμο στο διαζύγιο» για την Ευγενία Δημητροπούλου και τον Κωνσταντίνο Γιαννακόπουλο! Οι δυο τους μαζί με τον Κώστα Αποστολάκη και άλλους γνωστούς ηθοποιούς πρωταγωνιστούν στην κωμωδία του Ζορζ Φεϊντό, την καλοκαιρινή παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου,

το οποίο ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια βγαίνει και πάλι σε περιοδεία.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης, την 1η Ιουλίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας, η σκηνοθέτρια του θεατρικού Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη αλλά και η καλλιτεχνική διευθύντρια του οργανισμού Κυριακή Σπανού μιλούν στη «δημοκρατία» για τη φάρσα που βάζει στο μικροσκόπιο τις συζυγικές σχέσεις.

«Το έργο περιλαμβάνει τέσσερα μονόπρακτα από τα οποία εμείς επιλέξαμε τα δύο, διότι θεωρήσαμε πως έχουν μια ενιαία θεματική ενότητα» σχολιάζει η σκηνοθέτρια. «Στην Ελλάδα με αυτή τη μορφή έχουν ξαναπαρουσιαστεί μονάχα μία φορά, αρκετές δεκαετίες πριν, με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Ετσι, στο πρώτο με τίτλο “Ο παρ' ολίγον θάνατος της πεθεράς” παρακολουθούμε το ζευγάρι να είναι στα πρώτα χρόνια γάμου του, ενώ στο δεύτερο, “Η δυσκοιλιότητα του μπέμπη”, τους συναντάμε ύστερα από αρκετά χρόνια, έχοντας αποκτήσει παιδιά.

Είναι μια φάρσα με τραγούδι, πολλή κίνηση, εναλλαγές και ανατροπές. Ο Φεϊντό καταφέρνει μέσα από τα κωμικά περιστατικά που περιγράφει να λέει τις μεγαλύτερες αλήθειες. Μπορεί να είναι γραμμένα το 1910, ωστόσο οι καταστάσεις για τις οποίες μιλά δεν διαφέρουν σε τίποτε από αυτά που περνάει ένα ζευγάρι σήμερα» καταλήγει η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη.

«Επανεκκίνηση»

«Το Θεσσαλικό Θέατρο, αυτή η ιστορική σκηνή, ύστερα από επτά χρόνια βγαίνει και πάλι σε περιοδεία. Ουσιαστικά είναι για εμάς μια επανεκκίνηση» μας εξηγεί η Κυριακή Σπανού, η οποία ανέλαβε χρέη καλλιτεχνικής διευθύντριας τον περασμένο Ιανουάριο. «Την περίοδο αυτή έχω όλη την αδρεναλίνη του να κρατήσω και να συνεχίσω το λαμπρό παρελθόν του οργανισμού αλλά και να προχωρήσω μπροστά, απευθυνόμενη στις νέες γενιές» εξηγεί, τονίζοντας πως το φετινό ρεπερτόριο που κατάρτισε αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία της. Στις νέες προσθήκες της πρώτης καλλιτεχνικής σεζόν συγκαταλέγεται η ίδρυση μιας πειραματικής σκηνής, η οποία θα φιλοξενεί νέες θεατρικές φόρμες και θα απευθύνεται σε διευρυμένο κοινό.

«Η έναρξη της χειμερινής σεζόν θα γίνει τον Οκτώβριο με το παιδικό μας θέατρο. Θα ανεβάσουμε σε πανελλήνια πρεμιέρα τον “Πινόκιο” του Ζοέλ Πομερά, ενός συγγραφέα ιδιαίτερα αγαπημένου στο ελληνικό κοινό, ενώ πιο μετά θα φιλοξενήσουμε μια εργασία-διασκευή στο έργο “Το χώμα βάφτηκε κόκκινο”, που μιλάει για την εξέγερση του Κιλελέρ. Μας ενδιαφέρει πολύ να ανεβάζουμε έργα τα οποία αφορούν τον τόπο και να τα παρουσιάζουμε με έναν νέο τρόπο» σχολιάζει η κυρία Σπανού.

Info: Η καλοκαιρινή παραγωγή του Θεσσαλικού Θεάτρου «Από το γάμο στο διαζύγιο» του Ζορζ Φεϊντό κάνει πρεμιέρα την 1η Ιουλίου στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας και μετά ακολουθεί περιοδεία στη Θεσσαλία και σε όλη την Ελλάδα.

Γυναίκες στο τιμόνι των ΔΗΠΕΘΕ

Πώς, όμως, βλέπει η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου το μέλλον των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων; «Νομίζω πως ο θεσμός χρειάζεται έναν εξορθολογισμό» αναφέρει η Κυριακή Σπανού.
«Κατά τη γνώμη μου, τα ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να είναι ενεργά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς και όχι μόνο το καλοκαίρι, διότι η περιφέρεια έχει ανάγκη από αυτήν την κυψέλη δημιουργίας. Χαίρομαι που διαπιστώνω πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες γυναίκες αναλαμβάνουν την καλλιτεχνική διεύθυνση των θεατρικών οργανισμών. Μέχρι και σήμερα το ποσοστό αυτό ήταν ασήμαντο».

Keywords
Τυχαία Θέματα