Το Θέατρο Ολύμπια ξαναζεί

Το Θέατρο Ολύμπια ξαναζεί30.11.2018Τέχνες

Η πάλαι ποτέ έδρα της Λυρικής Σκηνής μισθώθηκε από τον Δήμο Αθηναίων και στις 3 Δεκεμβρίου σηκώνει αυλαία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Το θρυλικό Θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας μπαίνει σε νέα εποχή. Το ιστορικό κτίριο, έπειτα από ενάμιση χρόνο σιωπής -αφότου δηλαδή μετακόμισε από εκεί η Εθνική Λυρική Σκηνή για να εγκατασταθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα «Σταύρος

Νιάρχος»- ανοίγει ξανά τις πόρτες του για να υποδεχθεί και πάλι το κοινό.

Από τις 3 Δεκεμβρίου το Ολύμπια Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» -όπως πλέον θα ονομάζεται- θα φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων, συναυλιών, παραστάσεων αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Υπεύθυνος για την αξιοποίηση του χώρου είναι ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος για τα επόμενα 10 χρόνια έχει μισθώσει το κτίριο αφιερώνοντάς το στη μεγαλύτερη λυρική ντίβα όλων των εποχών, τη Μαρία Κάλλας.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε χθες σε προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, σε δύο ειδικές προθήκες στο εντυπωσιακό φουαγιέ θα τοποθετηθούν προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας, αντικείμενα τα οποία επρόκειτο να παρουσιαστούν σε ένα μεγάλο μουσείο που θα δημιουργούνταν στην οδό Μητροπόλεως, ένα σχέδιο όμως που έμεινε στα χαρτιά... Οπως επεσήμανε και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, που έχει αναλάβει τη διαχείριση του κτιρίου, πλέον στο Ολύμπια «βρίσκουν στέγη τα πέντε Μουσικά Σύνολα του Δήμου, για τα οποία μέχρι σήμερα νοικιάζονταν άλλοι χώροι, όπως το Θέατρο Παλλάς, για να δοθούν οι συναυλίες τους».

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει στις 3 Δεκεμβρίου με τη σκηνική σύνθεση του Μέντελσον «Ονειρο θερινής νυκτός» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, ενώ η είσοδος σε αυτή την πρώτη εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για το κοινό, με δελτία προτεραιότητας τα οποία θα μοιράζονται από τις 18.30 στα ταμεία του θεάτρου. Βασικός κορμός του προγράμματος, όπως τόνισε και ο διεθνούς φήμης Ελληνας μαέστρος Λουκάς Καρυτινός -ένα από τα μέλη της διοικούσας επιτροπής του Ολύμπια-, είναι το λυρικό ρεπερτόριο, η τζαζ μουσική, το μιούζικαλ αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Μια από τις καινοτομίες του θεάτρου είναι ότι σε σταθερή βάση θα έχουμε λυρικές παραστάσεις, οι οποίες θα παρουσιάζονται σε συγκεκριμένες ημέρες. Φέτος ξεκινάμε με δύο οπερέτες του Οφενμπαχ («Ορφέας στον Αδη» και «Ωραία Ελένη»), ενώ ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο να έχουμε τέσσερις αντίστοιχες παραγωγές» επεσήμανε ο κ. Καρυτινός.

Μία συναυλία κάθε μήνα θα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό, ενώ με δωρεάν είσοδο θα οργανώνονται και πολλά από τα εκπαιδευτικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής του ο ΟΠΑΝΔΑ θα δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να παρακολουθεί παραστάσεις με ιδιαίτερα προσιτό αντίτιμο (15 ευρώ) στην πλατεία, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες θα υπάρχουν εισιτήρια που ξεκινούν από 3 ευρώ.

Το φετινό πρόγραμμα θα είναι δομημένο γύρω από τρεις θεματικές (μουσική και λόγος, χώρες και μουσική αλλά και συμφωνική μουσική), ενώ τα Χριστούγεννα και το Πάσχα θα φιλοξενηθούν έργα πλήρως εναρμονισμένα με το κλίμα της εποχής.

700.000 € το ετήσιο κόστος λειτουργίας

Οπως μάθαμε κατά τη χθεσινή παρουσίαση, για την επαναλειτουργία του θεάτρου χρειάστηκε να γίνουν επεμβάσεις μικρής κλίμακας, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 40.000 ευρώ. Το κτίριο μίσθωσε ο δήμος από την Εθνική Τράπεζα για τα επόμενα 10 χρόνια, ενώ ο ετήσιος προϋπολογισμός του, τα χρήματα δηλαδή που απαιτούνται για να λειτουργήσει, είναι περί τα 700.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσόν περιλαμβάνεται το ενοίκιο αλλά και το κόστος μισθοδοσίας των 35 υπαλλήλων που απασχολούνται σε αυτό. Μάλιστα, όπως τονίστηκε, το ποσόν αυτό θα καλυφθεί από τα έσοδα των εισιτηρίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα