Το συνέδριο της θλίψης που «τελείωσε» το ΠΑΣΟΚ

Το συνέδριο της θλίψης που «τελείωσε» το ΠΑΣΟΚ25.11.2019Άρθρα

Μέσα σε κλίμα γενικής αδιαφορίας και απαξίωσης, το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα «απορροφήθηκε» από το Κίνημα Αλλαγής

Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στο διήμερο -έκτακτο- συνέδριο, το 11ο στην πολυτάραχη ιστορία του, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε, σε συνθήκες περιορισμένης δημοσιότητας, την οποία επεδίωξε η ηγεσία, να κλείσει τους λογαριασμούς του με το παρελθόν και να ενταχθεί οργανωτικά στο Κίνημα Αλλαγής.

Η γενική εικόνα ήταν υποτονική. Από ένα

σώμα σχεδόν 4.500 συνέδρων μπήκαν στον κόπο να κατηφορίσουν σε μια μικρή αίθουσα του ΣΕΦ περίπου 400 - εγείροντας θέμα νομιμότητας.

Απουσίασαν τα στελέχη, αλλά και η βάση, η οποία γύρισε αδιάφορα την πλάτη. Δεν υπήρχε, όπως σημείωσαν ορισμένοι, ούτε καν απαρτία, όπως και αξιοσημείωτη συμμετοχή της Νεολαίας. Λιγοστοί πρώην βουλευτές, μεσόκοποι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ, πλήθος συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων.

Ο τρόπος που οργανώθηκε η διαδικασία δεν εγγυάται, κατά γενική ομολογία, την έξοδο από τη «μίζερη εσωστρέφεια», στην οποία περιδινίζεται το ΚΙΝ.ΑΛ. και το καθηλώνει σε κινήσεις περιχαράκωσης, προκειμένου να αποφύγει τον διεμβολισμό του από ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Το γεγονός, μάλιστα, ότι η ηγετική ομάδα συνέδεσε την οργανωτική διάχυση του καταχρεωμένου ΠΑΣΟΚ στο ΚΙΝ.ΑΛ. με το δυσβάσταχτο χρέος προς τις τράπεζες προκάλεσε μεγάλη δυσφορία, η οποία υποχρέωσε πολλά στελέχη περί την κυρία Γεννηματά να διαβεβαιώνουν τη χθεσινή ημέρα ότι τα χρέη θα πληρωθούν στο ακέραιο. Ανάλογη κριτική ξεσήκωσε και η «μάχη των συμβόλων», όπως είναι ο ήλιος και το όνομα του Κινήματος.

«Κανείς δεν παίζει με τα σύμβολα» υπογράμμισε ο πολύπειρος πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος πρότεινε το νέο κόμμα να λέγεται «ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής», κάτι που φαίνεται να επικρατεί.

Στην πραγματικότητα ήταν μια μάχη χωρίς βάρος, και ήταν ενδεικτικό ότι ο Κώστας Λαλιώτης, σε όσους τον ρωτούσαν σχετικά, επαναλάμβανε στερεότυπα ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εφτάψυχο».

Θέμα ηγεσίας

Αν εξαιρέσει κανείς τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος έθεσε επίσημα θέμα ηγεσίας, τα κυρίαρχα εσωκομματικά στρατόπεδα, που συγκροτούνται γύρω από τη σημερινή πρόεδρο Φώφη Γεννηματά -η οποία, μετά τις καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν χθες το απόγευμα, κατέκτησε και τη θέση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ- και τον Νίκο Ανδρουλάκη, συμφώνησαν σε μια αναγκαστική συγκατοίκηση μέχρι το 2021, οπότε με τις διαδικασίες ενός κανονικού συνεδρίου θα λυθεί το θέμα της ηγεσίας.

Η κυρία Γεννηματά, ντυμένη στα κόκκινα, χωρίς δισταγμό, έριξε από την πρώτη στιγμή το «γάντι» σε όσους την αμφισβητούν, λέγοντας: «Τόλμησα συμβιβασμούς, ώστε σήμερα το ΠΑΣΟΚ να παραμένει ζωντανό και να έχουν κάποιοι την πολυτέλεια να λένε λόγια του αέρα εκ του ασφαλούς! Εκ του ασφαλούς όταν εκλέγονται ή στηρίζονται από το Κίνημα Αλλαγής, αλλά θυμούνται το ΠΑΣΟΚ για να συντηρήσουν μια εσωστρέφεια που δεν λέει κάτι διαφορετικό, θολώνει το στίγμα μας και διχάζει τον κόσμο μας».

Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση, υπογραμμίζοντας: «Με τη λήξη αυτού του συνεδρίου και την απόφασή του, αυτή η περίοδος εσωστρέφειας τελειώνει οριστικά, ξεκαθαρίζοντας μια και καλή ότι από τη Δευτέρα θα έχουμε μηδενική ανοχή σε εσωστρέφεια και υπονομεύσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα