Αναβρασμός στα νησιά για τα σχέδια στο Μεταναστευτικό

Αναβρασμός στα νησιά για τα σχέδια στο Μεταναστευτικό22.11.2019Ρεπορτάζ

Για κατάληψη και εμπαιγμό μιλούν στο νησί. Ουτοπικά τα μέτρα της κυβέρνησης, λένε οι κάτοικοι της πολύπαθης Μυτιλήνης

Από την
Κέλλυ Φαναριώτη

Διορία μίας εβδομάδας, προτού παραιτηθεί και επίσημα, δίνει στην κυβέρνηση ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος. Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία», σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναθεώρηση των εξαγγελιών αναφορικά με τον αριθμό προσφύγων και μεταναστών που θα εγκατασταθούν στη δομή του νησιού, θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τον δημαρχιακό θώκο. «Εχει

γίνει ανατροπή των υποσχεθέντων, θέλουν να δημιουργήσουν μια άλλη Σάμο μέσα στη Σάμο. 

Πρόκειται για κατάληψη της νήσου και σε αυτό δεν θα βάλω την υπογραφή μου» λέει χαρακτηριστικά. Μετά τη λήξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προχθές το βράδυ, όπου ανακοίνωσε πως θέτει την παραίτησή του στη διάθεση του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του προκειμένου να μάθει αναλυτικά τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Όπως εξηγεί, σε καθημερινή βάση έρχεται αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα για την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό. «Δεν μπορεί μόνο ένας δήμαρχος να σηκώνει ένα τόσο μεγάλο βάρος. Πήραν πίσω όσα έλεγαν για μάξιμουμ 1.500 αλλοδαπούς στο νησί μας και είμαι υπόλογος στους κατοίκους» σημειώνει. Από την πλευρά του, ο βουλευτής Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης με δηλώσεις του στη «δημοκρατία» τόνισε πως το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί είναι τεράστιο, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να το επιλύσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι της Λέσβου μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία κλειστών δομών και το σταδιακό κλείσιμο της πολύπαθης Μόριας. «Αυτό είναι ουτοπικό, δεν μπορεί να οργανωθεί το χάος που έχει δημιουργηθεί εδώ ούτε σε έναν χρόνο» λέει στη «δημοκρατία» η Κλεονίκη Βουγιουκλή, κάτοικος της περιοχής και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Μόριας.

Όπως λέει, οι κάτοικοι του νησιού φοβούνται πως το πρόβλημα δεν θα λυθεί κι αυτό διότι δεν υπάρχει βούληση.«Πιστεύουμε πως θα υπάρχουν και η Μόρια και οι κλειστές δομές. Δεν μας υπολογίζει το κράτος και το έχει δείξει πολλές φορές. Λειτουργεί τζαμί μέσα σε χώρο του Ελληνικού Στρατού και δεν αντιδρά κανείς» σημειώνει. 

Υπενθυμίζεται ότι ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης μιλώντας στη «δημοκρατία», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων για το Προσφυγικό, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την αποτελεσματικότητά τους και σημείωσε πως υπάρχουν αρκετά θολά σημεία, τα οποία πρέπει να διευκρινιστούν. «Δεν έχει γίνει γνωστό με ποια κριτήρια θα γίνει η επιλογή των χώρων όπου θα δημιουργηθούν οι κλειστές δομές. Η τοπική κοινωνία θα πρέπει να το γνωρίζει και να είναι σύμφωνη με αυτό. Τόσα χρόνια ως πολιτικός μηχανικός είδα πολλά έργα να ναυαγούν εξαιτίας των αντιδράσεων από τους κατοίκους» είπε και πρόσθεσε πως μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων δέχτηκε πολλά τηλεφωνήματα από τους συμπατριώτες του, οι οποίοι φοβούνται πως τελικά θα υπάρχει και η Μόρια και οι κλειστές δομές.

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τη χωρητικότητα κάθε δομής, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα φιλοξενούνται 5.000+, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πόσοι θα είναι αυτοί οι παραπάνω. Ηδη στη Μόρια έχουμε 17.000 ανθρώπους και προχθές μόνο έφτασαν 270 από τα τουρκικά παράλια» σημείωσε. Σε τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία είχαμε μαζί του χθες το βράδυ, ξεκαθάρισε πως δεν έχει λάβει καμιά διευκρινιστική ενημέρωση από τους αρμοδίους για όλα τα παραπάνω.

Ξεχείλισε η Μόρια! Έφτασαν τους 16.023 οι φιλοξενούμενοι

Την ώρα που οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα όσον αφορά το Προσφυγικό προκαλούν πολιτικούς και κοινωνικούς τριγμούς, οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου συνεχίζονται, κάνοντας την ήδη προβληματική κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, από νωρίς το πρωί έως τη 1 χθες το μεσημέρι στη Λέσβο έφτασαν επτά βάρκες, στις οποίες επέβαιναν συνολικά 224 αλλοδαποί.

Οι ροές

Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, σε τέσσερις μόλις ημέρες, έφτασαν συνολικά στη Λέσβο 942 άτομα, ανεβάζοντας τον αριθμό όσων διαμένουν στον πολύπαθο καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας στους 16.023, ενώ η χωρητικότητά του είναι 3.000 άτομα!

Σημειώνεται ότι η κατάσταση στο συγκεκριμένο hot spot είναι εκρηκτική τόσο για τους διαμένοντες, που συχνά έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, όσο και για τους κατοίκους της περιοχής, που ζητούν από την Πολιτεία να αποσυμφορηθεί η περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα