Το περίεργο παιχνίδι με τη Forthnet!

Το περίεργο παιχνίδι με τη Forthnet!15.03.2018Επιχειρήσεις

Σειρά ερωτημάτων για τη διαδικασία πώλησης της εταιρίας που προωθείται επί μήνες. Αύριο οι δεσμευτικές προσφορές

Οσα απίστευτα και σκοτεινά συμβαίνουν στους περισσότερους διαγωνισμούς των τραπεζών για την πώληση σοβαρών περιουσιακών στοιχείων επαναλαμβάνονται και στην περίπτωση της Forthnet. Οι δεσμευτικές προσφορές

για την απόκτηση της εταιρίας τηλεπικοινωνιών με τους 1.000.000 πελάτες σε σταθερή τηλεφωνία και συνδρομητική τηλεόραση αναμένεται να υποβληθούν αύριο, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή.

Η διαδικασία πώλησης της Forthnet προωθείται επί μήνες εν μέσω σειράς ερωτηματικών. Για παράδειγμα, όπως υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, στους όρους του διαγωνισμού που καταρτίστηκαν από τον σύμβουλο (την ιαπωνική Nomura) προβλέπεται πως «κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να καταθέσει μόνο μία προσφορά και πως κάθε μέλος κοινοπραξίας μπορεί να συμμετέχει μόνο σε μία κοινοπραξία». Κι όμως, η Wind κατεβαίνει μέσω δύο προσφορών: μίας που κατέθεσε σε συνεργασία με τη Vodafone και μίας που κατέθεσε ο βασικός μέτοχός της, η αμερικανική GoldenTree Asset Management!

Αξιο επισήμανσης θεωρείται και το γεγονός πως μεταξύ των διεκδικητών της Forthnet ειναι και υπερδανεισμένη επιχείρηση η οποία οφείλει δεκάδες εκατομμύρια στις ελληνικές τράπεζες και αναζητεί ρύθμιση. Ετσι, μια εταιρία με υψηλό δανεισμό προσπαθεί να διασώσει μια άλλη υπερχρεωμένη εταιρία όπως η Forthnet!

Ακόμα και εάν η Nomura και οι τράπεζες αγνοήσουν τόσο τους όρους του διαγωνισμού που οι ίδιοι έθεσαν όσο και τα διάφορα ευτράπελα, στην αγορά θεωρούν πως θα υπάρξουν κι άλλα παρατράγουδα. Οπως εξηγούν, στην περίπτωση που η Forthnet καταλήξει στα χέρια της κοινοπραξίας Vodafone / Wind, τότε δύσκολα θα εγκριθεί η συναλλαγή από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ή / και την Κομισιόν. Σε μια αγορά που θεωρείται μονοπωλιακή, αφού υπάρχουν μόνο τρεις όμιλοι (και η Forthnet, που λόγω έλλειψης ρευστότητας έχει μείνει τα τελευταία χρόνια εκτός ανταγωνισμού), δύσκολα θα εγκριθεί ο περαιτέρω περιορισμός του ανταγωνισμού, υποστηρίζουν.

Το πελατολόγιο

Προσθέτουν πως ούτε η Vodafone ούτε η Wind θα στενοχωρηθούν αν επικρατήσουν στον διαγωνισμό και έπειτα από 10-12 μήνες απορριφθεί η εξαγορά από τις αντιμονοπωλιακές Αρχές! Γιατί; Γιατί ούτως ή άλλως θα μπορέσουν να πάρουν το πελατολόγιο και πιθανώς τις υποδομές της χρεοκοπημένης πλέον Forthnet με σχεδόν μηδενική επένδυση. Γι’ αυτό και προτείνουν να υπάρχει όρος στον διαγωνισμό πως η προσφορά των Vodafone / Wind να συνοδεύεται από προέγκριση της ΕΕΤΤ.

Τέλος, σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται με την τύχη του προσωπικού της Forthnet, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη διατήρησης, όπως σε άλλους διαγωνισμούς των τραπεζών. Εκτός κι αν προστεθεί στο παρά πέντε…

Keywords
Τυχαία Θέματα