Εξωδικαστικός: Ρύθμιση για χρέη άνω των 50.000 ευρώ!

Εξωδικαστικός: Ρύθμιση για χρέη άνω των 50.000 ευρώ!15.03.2018Οικονομία

Την έκδοση υπουργικής απόφασης για 120 δόσεις προς Εφορία και Ταμεία προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

Την έκδοση υπουργικής απόφασης για την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων μέσω εξωδικαστικού για οφειλές προς Ταμεία και Εφορία και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των δόσεων για τις ρυθμίσεις που ισχύουν

σήμερα για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φυσικών προσώπων. Ουσιαστικά η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου επιβεβαίωσε την είδηση που πρώτη η «δημοκρατία» αποκάλυψε στις 06/03/2018.

Η υφυπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές προς Ταμεία και Εφορία και σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις με συνολικές οφειλές άνω των 50.000 ευρώ, λέγοντας: «Προφανώς για την κατηγορία 50.000-250.000 ευρώ η υποβολή πρότασης ρύθμισης από το Δημόσιο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και κάποια συμπληρωματικά κριτήρια συγκριτικά με αυτά της κατηγορίας έως 50.000 ευρώ, ενώ για την κατηγορία άνω των 250.000 ευρώ εκτιμούμε ότι θα πρέπει να προσκομίζονται από τον οφειλέτη μια αξιολόγηση βιωσιμότητας και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης».

Ειδικά για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό η κυρία Παπανάτσιου απέφυγε να αναφέρει εάν έχει γίνει δεκτή έστω και μία αίτηση ρύθμισης για χρέη προς το Δημόσιο. Οπως είπε: «Στις πρώτες εβδομάδες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η ρύθμιση έχουν υποβληθεί περίπου 200 αιτήσεις, ενώ 3.500 έχουν καταστεί επιλέξιμες και άλλες 2.200 βρίσκονται σε αρχικό στάδιο της υποβολής».

Παράλληλα σχεδιάζεται ρύθμιση προκειμένου να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν μικρά ποσά στην Εφορία, παρ’ όλα αυτά όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι με βάση τις εισηγήσεις που υπάρχουν προς το υπουργείο Οικονομικών και η νέα αυτή ρύθμιση μπορεί να κινείται στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη προς την Εφορία έως και 50.000 ευρώ, που προβλέπει:

• Διαγραφή του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
• Ελάχιστο ποσό έκαστης δόσης 50 ευρώ και μέγιστο αριθμό δόσεων 120.
• Διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη Φορολογική Διοίκηση.

Μέχρι τότε, βέβαια, οι υπόχρεοι που έχουν χρέη προς την Εφορία μπορούν να υπαχθούν μόνο στην «πάγια» ρύθμιση των 12 ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις των 24 δόσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα