Το νέο μεγάλο αστέρι του λυρικού τραγουδιού!

Το νέο μεγάλο αστέρι του λυρικού τραγουδιού!15.10.2018Τέχνες

Μιλά η Γερμανίδα υψίφωνος Ζαμπίνε Χονγκρέφε, που παίζει από χθες στην εμβληματική όπερα «Γενούφα»

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα

Το ντεμπούτο της στην Μητροπολιτική Οπερα της Νέας Υόρκης τον περασμένο χειμώνα, όταν εκλήθη να αντικαταστήσει την πρωταγωνίστρια του έργου «Ηλέκτρα» Κριστίνα Γκέρκε που αρρώστησε αιφνιδίως, στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία.
Ο αμερικανικός Τύπος και οι απαιτητικοί κριτικοί της όπερας αποθέωσαν τη Γερμανίδα υψίφωνο Ζαμπίνε Χονγκρέφε,

αναδεικνύοντας το νέο μεγάλο αστέρι του λυρικού τραγουδιού.

«Οταν ανέβηκα στη σκηνή, ήμουν πολύ νευρική» εξηγεί στη «δημοκρατία» η κυρία Χονγκρέφε, η οποία τις ημέρες αυτές βρίσκεται στην Αθήνα παίζοντας στην εμβληματική όπερα «Γενούφα», του Λέος Γιάνατσεκ, η οποία χθες έκανε πρεμιέρα στην Εθνική Λυρική Σκηνή. «Οταν ήμουν επάνω στη σκηνή, οι ερωτήσεις που μου έρχονταν στο μυαλό ήταν του στιλ “θα μπορέσω να τα καταφέρω;”, “είναι η φωνή μου αρκετά μεγάλη για αυτό το θέατρο;”. Μετά, φυσικά, αφού τελείωσα, συνειδητοποίησα ότι ήταν μια σημαντική στιγμή στην καριέρα μου και χάρηκα που πήγε τόσο καλά».

Νεωκόρισσα

Η Χονγκρέφε, η οποία την περσινή χρονιά είχε εμφανιστεί ξανά στη Λυρική τραγουδώντας «Ηλέκτρα» στο πλευρό της Αγνής Μπάλτσα, φέτος ερμηνεύει τον ρόλο της νεωκόρισσας σε μια όπερα η οποία πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

Το έργο, που έχει γραφτεί λίγα χρόνια πριν από τη «Φόνισσα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εμφανίζει σοβαρές ομοιότητες με το ελληνικό έργο. Η ιστορία, την οποία έχει σκηνοθετήσει η Γερμανίδα Νίκολα Ράαμπ σε μια κλασική ανάγνωση του έργου, έχει ως κεντρικό πρόσωπο την έγκυο Γενούφα, η οποία εξαιτίας της μοναδικής ομορφιάς της γίνεται μήλον της Εριδος ανάμεσα σε δύο άνδρες. Οταν η αυστηρών αρχών μητριά της, η νεωκόρισσα, μαθαίνει για το παιδί, αποφασίζει να το θανατώσει λέγοντάς της ψέματα ότι πέθανε στη γέννα. Οταν η νεωκόρισσα ομολογεί το έγκλημά της, η Γενούφα αποφασίζει να τη συγχωρέσει.

«Η ηρωίδα που υποδύομαι είναι μια πολύ δυνατή γυναίκα, η ηθική εξουσία του χωριού. Εχει μια ισχυρή κοινωνική θέση, την οποία δεν θέλει με τίποτα να χάσει. Γι' αυτό και δολοφονεί το μωρό της, όμως στο τέλος η πράξη της είναι αβάσταχτη. Και γι' αυτό είναι μια διαλυμένη προσωπικότητα».
Στο πλευρό της Χονγκρέφε στον ομώνυμο ρόλο θα παίζει η ανερχόμενη υψίφωνος Σάρα Τζέιν Μπράντον αλλά και ο Ολλανδός τενόρος Φρανκ βαν Ακεν και ο Δημήτρης Πακσόγλου.

«Δεν θα έλεγα ότι η Γενούφα είναι ένα φεμινιστικό έργο. Ακούγοντας και μαθαίνοντας για τις ζωές αυτών των γυναικών, ακόμη και αν δεν είσαι, γίνεσαι φεμινίστρια» σχολιάζει η κυρία Χονγκρέφε, υποστηρίζοντας ότι η φετινή χρονιά θα είναι για εκείνη μια χρονιά... «Γενούφα», αφού μετά την Ντιζόν και την Αθήνα θα τραγουδήσει τον συγκεκριμένο ρόλο και στα γερμανικά. «Θα είναι πολύ διαφορετικό, γιατί ο Γιάνατσεκ έχει γράψει το έργο στην τσεχική γλώσσα. Θα είναι σαν να πρέπει να μάθω ένα νέο έργο»!

Info: Τα σκηνικά και τα κοστούμια έχει κάνει ο Γιώργος Σουγλίδης. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν ως τις 2 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα