Το... μεγάλο φαγοπότι στην κουζίνα του Καποδιστριακού

Το... μεγάλο φαγοπότι στην κουζίνα του Καποδιστριακού01.11.2019Παιδεία

Αμφισβητείται έντονα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ για κατάρτιση μαγείρων εξ αποστάσεως, με 550 ευρώ

Σφοδρότατες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η περίεργη πρωτοβουλία του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών να προχωρήσει σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την επαγγελματική μαγειρική και τη σύγχρονη κουζίνα, ένα πρόγραμμα μάλιστα που θα διδάσκεται εξ αποστάσεως. 

Σύμφωνα

με το πρόγραμμα του πανεπιστημίου, η έναρξη των μαθημάτων θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου, θα έχει διάρκεια 3 μήνες και θα εκπαιδευτούν οι εργαζόμενοι συνολικά 65 ώρες. Μάλιστα, το κόστος για το τρίμηνο πρόγραμμα είναι 550 ευρώ, εάν επιλέξει κάποιος να πληρώσει με δόσεις, και 520 ευρώ με εφάπαξ εξόφληση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες που, όπως αναφέρει και στην ιστοσελίδα του το πανεπιστήμιο, οδηγούν τον «σπουδαστή» σε βάθος γνώσης για τη σύγχρονη κουζίνα και την υψηλή γαστρονομία. Αλλά όλα αυτά εξ αποστάσεως, και αυτό είναι ένα ακόμα σημείο αντιπαράθεσης με τους ανθρώπους και τους επαγγελματίες του χώρου.

Μια πληθώρα επαγγελματιών μαγειρικής και γνωστοί σεφ αντιδρούν και θέτουν σοβαρά και ρεαλιστικά ερωτήματα. Πώς μπορεί, δηλαδή, χωρίς υποδομές, χωρίς εκατοντάδες ώρες πρακτικής σε υψηλών προδιαγραφών κουζίνες, ένας άνθρωπος να βγει «επαγγελματίας στη μαγειρική» με 65 ώρες μαθήματα, και μάλιστα από απόσταση;

Μάλιστα, η συντριπτική πλειονότητα των επαγγελματιών μιλά για ανεπαρκείς ανθρώπους, που θα βγουν στην αγορά εργασίας χωρίς καμία εξειδίκευση, με σκόρπιες γνώσεις, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μιλούν για μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας. Είναι ενδεικτικό των σφοδρών αντιδράσεων που υπάρχουν το γεγονός πως οι φορείς ζητούν την παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας, καθώς θεωρούν πως αυτό είναι μόνο η αρχή και ανάλογα φαινόμενα θα κατακλύσουν -και τελικά θα αλλοιώσουν επικίνδυνα- τον ιδιαίτερα απαιτητικό χώρο της μαγειρικής.

Για το σοβαρό αυτό θέμα μίλησε στη «δημοκρατία» ο διάσημος σε όλον τον κόσμο Μίλτος Καρούμπας, πρέσβης της Ελληνικής Γαστρονομίας και πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η είδηση, ο κ. Καρούμπας εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε τέτοιου είδους προγράμματα, λέγοντας πως η μαγειρική δεν μπορεί να διδαχθεί ούτε εξ αποστάσεως ούτε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

«Δεν γίνεσαι μάγειρας μόνο με τα βιβλία και στη θεωρία, αλλά χρειάζονται ώρες πρακτικής εξάσκησης για να μπορέσεις να μπεις σε μια κουζίνα. Ταΐζουμε κόσμο και πρέπει να είμαστε απόλυτα προσεκτικοί» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο κ. Καρούμπας, λέγοντας πως τέτοιου είδους προγράμματα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα.

Στην ερώτηση εάν το πανεπιστήμιο, με αφορμή και τα reality shows μαγειρικής που έχουν μεγάλη απήχηση στο κοινό, αποσκοπούν σε μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη, απάντησε καταφατικά, λέγοντας μάλιστα με νόημα «γιατί δεν κάνουν αντίστοιχα προγράμματα για υδραυλικούς;».

Keywords
Τυχαία Θέματα