«Βρόμικα» παιχνίδια με τα κοιτάσματα στην Κρήτη

«Βρόμικα» παιχνίδια με τα κοιτάσματα στην Κρήτη01.11.2019Οικονομία

Η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. «μάζεψε» τη διαρροή στελέχους της για ύπαρξη τεράστιων ποσοτήτων φυσικού αερίου νότια του νησιού

Μέσα σε λίγες ώρες εξαφανίστηκαν τα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου που, σύμφωνα με χθεσινές διαρροές ανώτατου στελέχους των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.), έχουν εντοπιστεί στη νότια Κρήτη! 

Τώρα, όλοι αναζητούν τους λόγους για τους οποίους έγινε η διαρροή, σύμφωνα με την οποία το κοίτασμα φυσικού αερίου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για δεκαετίες, χωρίς να έχει γίνει καμία γεώτρηση!

Η

διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) έσπευσε από νωρίς το πρωί να διαψεύσει τις σχετικές πληροφορίες, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το απόγευμα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Στην ενεργειακή αγορά δεν αμφισβητούν την πιθανότητα ύπαρξης μεγάλων κοιτασμάτων, που συνδέονται με αντίστοιχα, εξακριβωμένα κοιτάσματα στην Αίγυπτο, στην Κύπρο και στο Ισραήλ.

Η αυξημένη πιθανότητα να ισχύει κάτι τέτοιο ήταν και το σημαντικότερο κίνητρο για να λάβουν μέρος στις έρευνες ισχυροί ξένοι όμιλοι, όπως η αμερικανική Exxon-Mobil και η γαλλική Total, που συμμετέχουν σε κοινοπραξία με τα ΕΛ.ΠΕ. και προωθούν έρευνες στην περιοχή νότια και δυτικά της Κρήτης.

Όσοι, πάντως, γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συγκεκριμένες διαρροές από συγκεκριμένα πρόσωπα αναρωτιούνται πώς η διοίκηση των ΕΛ.ΠΕ. επιτρέπει να συνεχίζεται ένα τροπάρι που εκθέτει τη χώρα...

Ωστόσο, δεν είναι τυχαία η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν στα Ελληνικά Πετρέλαια, που από νωρίς το πρωί είχαν βγει στα ραδιόφωνα. Η διαρροή έκανε λόγο για συγκεκριμένο κοίτασμα, το οποίο ονόμαζε «Τάλως», χωρίς να προσδιορίζει πού ακριβώς βρίσκεται!

Στην ανακοίνωση των ΕΛ.ΠΕ. αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο».

Ενδείξεις

«Σήμερα, στην Ελλάδα, με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, στο μέγεθος κοιτασμάτων και στο κατά πόσον αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί, δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες.

Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και να εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στη σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων.

Σαν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα».

Ο κ. Χατζηδάκης ρωτήθηκε χθες για το ίδιο θέμα και επικαλέστηκε τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα