«Το λουκέτο στη Χάλκη ζημιώνει το γένος μας»

«Το λουκέτο στη Χάλκη ζημιώνει το γένος μας»04.06.2019Ρεπορτάζ

Την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής έθεσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος στη χθεσινή συνάντηση με Τσίπρα

Σειρά επαφών με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, καθώς και με τις εκκλησιαστικές Αρχές στην Ελλάδα έχει αυτές τις ημέρες ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, ο οποίος επισκέφθηκε την Αθήνα.

Την Κυριακή ο νέος ποιμενάρχης της πολυπληθούς Μητρόπολης του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη χώρα των αντιπόδων συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ χθες επισκέφθηκε κατά σειρά τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Με πολλή χαρά και τιμή βρίσκομαι στην έδρα της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αθήνα» δήλωσε ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ που αφιερώσατε λίγο χρόνο να με δεχτείτε και να ξέρετε ότι τις συμβουλές σας τις λαμβάνω ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Εχω ανάγκη τις συμβουλές σας, τις ευχές και τις προσευχές σας».

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τη δική του πλευρά ευχήθηκε προς τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας: «Να έχει ένα πλούσιο ποιμαντικό έργο, που το έχει τόσο ανάγκη η Αυστραλία αλλά και η πατρίδα».
Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία στην Αυστραλία, αλλά και για το σοβαρό και χρονίζον πρόβλημα της κλειστής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Ο νέος ποιμενάρχης επισκέφθηκε την Κυριακή τον Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζήτησε να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την επαναλειτουργία της Σχολής.

Οπως προειδοποίησε ο κ. Μακάριος περιγράφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο από το συνεχιζόμενο λουκέτο στη Χάλκη, «αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στελεχών και η ζημιά που γίνεται με το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ζημιά που δεν ζημιώνει μόνο την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, αλλά ζημιώνει και το γένος μας».

Το ζήτημα της επαναλειτουργίας της κλειστής Θεολογικής Σχολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας και κατά τη συνάντηση που είχε χθες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα