Επικίνδυνα παιχνίδια με τα ελληνοτουρκικά

Επικίνδυνα παιχνίδια με τα ελληνοτουρκικά04.06.2019Παρασκήνιο

Ηχηρή παραίτηση του αντιστράτηγου Ζαχαριάδη επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αποδεχθεί την ήττα της και έχει απολέσει τη λαϊκή στήριξη προσφεύγοντας σε εθνικές εκλογές, όχι μόνο προσπαθεί να ορίσει τη νέα ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά και να δεσμεύσει την επόμενη

κυβέρνηση σε εξαιρετικά σημαντικά εθνικά ζητήματα, όπως είναι τα ελληνοτουρκικά.

Με κεντρική εντολή, η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τις συνομιλίες με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), και όχι μόνο. Με αυτή την απόφαση διαφώνησε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας, συγκεκριμένα ο γενικός διευθυντής Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Δημοσίων Σχέσεων, αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Ζαχαριάδης, ο οποίος και παραιτήθηκε. Παρά την προσπάθειά του να εξηγήσει στον Ευάγγελο Αποστολάκη και στο επιτελείο του ότι δεν είναι δυνατόν παραμονές εκλογών να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία, δεν εισακούστηκε.

Η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου επέμεινε πως το ταξίδι της ελληνικής αντιπροσωπίας, σε απάντηση της προ ημερών επίσκεψης της τουρκικής αποστολής στην Αθήνα, πρέπει να γίνει κανονικά στις 20 Ιουνίου στην Αγκυρα. Ο κ. Ζαχαριάδης αντέτεινε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ορθό και ταυτόχρονα θα έστελνε λάθος μηνύματα στην Τουρκία, που ψάχνει να βρει αφορμές για προπαγάνδα σε βάρος της Ελλάδας.

Ο πρώην επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Αμυνας και Δημοσίων Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ), που έχει μεγάλη εμπειρία στα εθνικά ζητήματα, τα οποία προασπίστηκε από διάφορες θέσεις στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ότι ο νέος κύκλος επαφών Ελλάδας - Τουρκίας για τα ΜΟΕ θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές και αφού η αντιπροσωπία λάβει νέες κατευθύνσεις από τηΝ κυβέρνηση που θα προκύψει έπειτα από αυτές. Από τη στιγμή που η εισήγησή του δεν έγινε δεκτή, υπέβαλε την παραίτησή του. Το περιστατικό εγείρει εύλογα ερωτήματα και τροφοδοτεί σενάρια περί «μυστικής διπλωματίας».

Με αφορμή την παραίτηση Ζαχαριάδη, ο τομεάρχης Αμυνας της Ν.Δ. Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συνεχίζει εν κρυπτώ τις συζητήσεις για τα ΜΟΕ, με την Τουρκία και προχωρά σε ρουσφετολογικές ενέργειες σε προεκλογική περίοδο, χωρίς να έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση, δεσμεύοντας τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα