Συγχωροχάρτι στο ΔΝΤ από τον Ελληνα εκπρόσωπο στο Ταμείο

Συγχωροχάρτι στο ΔΝΤ από τον Ελληνα εκπρόσωπο στο Ταμείο04.06.2019Πρόσωπα

Υποστήριξε ότι τα «γεράκια» μεταμέλησαν για το έγκλημα στην Ελλάδα

Συγχωροχάρτι στη συμμορία του ΔΝΤ έσπευσε να δώσει ξαφνικά και ανεξήγητα ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, υποστηρίζοντας απροκάλυπτα ότι τα «γεράκια» της Ουάσινγκτον,

που έχουν ομολογημένα εκτελέσει ένα προμελετημένο έγκλημα στην περίπτωση της Ελλάδας, έχουν... μεταμελήσει!

«Πιστεύω ότι το ΔΝΤ έχει κάνει ειλικρινή αυτοκριτική» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο, σπεύδοντας να προσθέσει: «Το Εκτελεστικό Συμβούλιο έχει εκ των υστέρων αξιολογήσει τα προγράμματα των χωρών-μελών της ευρωζώνης, έχει εγκρίνει μεθοδολογία χειρισμού κρίσεων σε χώρες-μέλη νομισματικών ενώσεων και πολύ πρόσφατα επανεξέτασε όλα τα προγράμματα στήριξης των κρατών-μελών του από το 2007 και μετά, εξάγοντας ενδιαφέροντα διδάγματα. Η στάση του στην ελληνική κρίση έχει μπει στο μικροσκόπιο επανειλημμένα. Ας ελπίσουμε ότι “τα λάθη του παρελθόντος” δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον, σε μια επόμενη κρίση». Κινούμενος σε γραμμή επαμφοτερίζουσα και αντιφατική, ο κ. Ψαλιδόπουλος παραδέχεται ότι «δεν λήφθηκαν οι σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή», αναγνωρίζοντας ότι είναι σωστή η κριτική που ασκείται σε ορισμένες βασικές αποφάσεις που έλαβε το Ταμείο για την ελληνική οικονομική κρίση.

Αμέσως μετά «τα γυρίζει», σχολιάζοντας σαν... κριτικός κινηματογράφου ότι η συγκεκριμένη κριτική ασκείται εκ των υστέρων, με αποτέλεσμα να μην αντανακλά το σύνθετο τοπίο και τις ιδιαίτερες προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί το ΔΝΤ. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η διεθνής οικονομική συνεργασία δεν είναι ταινία του Χόλιγουντ, όπου ο ήρωας αντιδρά ακαριαία σε μια δύσκολη συγκυρία...». Αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, ομολογεί κυνικά: «Συνοπτικά, η ελληνική κρίση το 2010 προκάλεσε πανικό μπροστά στο ενδεχόμενο να επαναληφθεί μια “κατάσταση Λίμαν” στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα ήταν μέλος της ευρωζώνης, δεν είχε δικό της νόμισμα για να το υποτιμήσει, κερδίζοντας έτσι σε ανταγωνιστικότητα, και η αναδιάρθρωση / “κούρεμα” χρέους ήταν ένα πολύπλοκο εγχείρημα, που δεν προβλεπόταν με βάση τις καταστατικές αρχές της ευρωζώνης και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΤ.

Οταν κανείς σαστίζει μπροστά σε μια σύνθετη κατάσταση, καθυστερεί να αντιδράσει. Αν αντιδράσει σπασμωδικά και γρήγορα, ίσως κάνει λάθος και χειροτερέψει τα πράγματα. Το ΔΝΤ, και όχι μόνο αυτό, προσπάθησε να κερδίσει χρόνο. Κανείς, ούτε η Ε.Ε. ούτε οι ΗΠΑ, δεν πρότεινε άμεση αναδιάρθρωση χρέους για την Ελλάδα. Ούτε η Ελλάδα έβαλε τέτοιο θέμα». Προβλέπει δε ότι, εκτός απροόπτου, η Ελλάδα θα αποπληρώσει το ΔΝΤ σε δυο τρεις μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα