Το (γνωστό) γαϊτανάκι των πιέσεων και των απειλών άρχισαν πάλι οι δανειστές

Το (γνωστό) γαϊτανάκι των πιέσεων και των απειλών άρχισαν πάλι οι δανειστές20.02.2019Πρόσωπα

Οι δανειστές ξανάρχισαν το γνωστό γαϊτανάκι των πιέσεων και των απειλών όσο πλησιάζουμε την 27η Φεβρουαρίου, οπότε θα...

... ανακοινωθεί η έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας στα 16 ανοιχτά μέτωπα. Θυμίζοντας τις σκληρές μέρες των Μνημονίων, οι Βρυξέλλες επέδωσαν τελεσίγραφο στην Αθήνα ζητώντας μέσα σε μία εβδομάδα να ξεκαθαρίσει τις «γκρίζες ζώνες» στον νέο νόμο Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αξιωματούχοι των δανειστών μέσω του πρακτορείου Reuters έστειλαν ανώνυμη προειδοποίηση ότι υπάρχει κίνδυνος να μην εγκριθεί η επιστροφή κερδών από ελληνικά ομόλογα στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Η συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών, όπως υποστηρίζουν, καλύπτει και δανειολήπτες που μπορούν να πληρώσουν και ζητούν χαμηλότερα όρια προστασίας και αυστηρότερες προϋποθέσεις για όσους δικαιούνται κρατική επιδότηση. Το υψηλό επίπεδο των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί το μείζον θέμα στο οποίο πρέπει να εστιάσει η οικονομία, αναφέρει ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς στο αμερικανικό δίκτυο CNBC Χρήστος Μεγάλου. «Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι και το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ, που ισοδυναμούν σχεδόν με το 28% του ελληνικού ΑΕΠ» εξηγεί.

Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, ο στόχος είναι να μειωθούν κατά 15 δισ. ευρώ, μετά τη μείωσή τους κατά 5 δισ. το 2018, επισήμανε ο κ. Μεγάλου, σχολιάζοντας ότι έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον από διεθνή funds για τα ελληνικά «κόκκινα» δάνεια. Στο μεταξύ, μετ' εμποδίων συνεχίζεται η κυβερνητική προσπάθεια για να φουσκώσει το μαξιλάρι ασφαλείας, καθώς οι δήμαρχοι με προσφυγή στο ΣτΕ αρνούνται να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη απόφαση Χουλιαράκη είναι αντισυνταγματική.

Keywords