Οταν γιοι και κόρες μπήκαν στην πολιτική

Οταν γιοι και κόρες μπήκαν στην πολιτική19.02.2019Παρασκήνιο

Τρανταχτά ονόματα βουλευτών που ακολούθησαν την οικογενειακή παράδοση

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει. Τα παραδείγματα βουλευτών που ακολούθησαν την οικογενειακή παράδοση είναι πλείστα και επεκτείνονται πολύ πιο πέρα από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις των γνωστών οικογενειών Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Καραμανλή, Γεννηματά κ.ά.

Αν ανατρέξει κανείς στη μεταπολιτευτική ιστορία της

χώρας, υπάρχουν δεκάδες άλλες περιπτώσεις -ξεπερνούν τις 100- όπου γιοι και κόρες, ανίψια και αδέλφια ακολούθησαν τον δρόμο των συγγενών τους και κατέβηκαν στον πολιτικό στίβο. Πολλές φορές, μάλιστα, οι βουλευτές που προέρχονται από πολιτικές οικογένειες, επώνυμες ή μη, καταλαμβάνουν και υπουργικούς θώκους.

Τα παραδείγματα που επιβεβαιώνουν τον κανόνα της οικογενειακής παράδοσης στην πολιτική είναι πολλά και τρανταχτά, όπως ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, γιος του πρώην «γαλάζιου» υπουργού και ευρωβουλευτή της Γιάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Αλλο παλαιότερο παράδειγμα είναι ο Σταύρος Καλογιάννης, πρώην υπουργός και γιος του Ελευθέριου Καλογιάννη, του επονομαζόμενου και «Καλπογιάννη», που έχει απασχολήσει πολλάκις την παρούσα στήλη.

Τέκνα γνωστών βουλευτών είναι, μεταξύ πολλών άλλων, οι Κώστας Καραγκούνης, Δημήτρης Σταμάτης, Σοφία Καλαντζάκου (γνωστή και ως «ζουζουνίτσα»), Κώστας Σκρέκας, Χαρά Κεφαλίδου, αλλά και ο Ιάσων Φωτήλας, γιος του Ασημάκη Φωτήλα, που έμεινε στην ιστορία για την εναέρια κατατόμησή του από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1982, λόγω διαφοροποίησής του στο πολωνικό ζήτημα.

Χαρακτηριστική περίπτωση όπου ο γιος ακολούθησε τον πατέρα του στο δύσβατο μονοπάτι της πολιτικής είναι ο Κώστας Κατσίκης των ΑΝ.ΕΛ. και ο πατέρας του Θεόδωρος. Ο Θεόδωρος Κατσίκης ήταν το 1990 ο 151ος βουλευτής στην κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, καθώς, αν και είχε εκλεγεί με τη ΔΗΑΝΑ, υποστήριξε την κυβέρνηση, συντελώντας έτσι στην εκτόνωση της πολιτικής κρίσης.

Αργότερα επανεντάχθηκε στη Ν.Δ., για να παραιτηθεί το 2003, «πληρώνοντας τη νύφη» του άλλου του γιου, του Σόλωνα, που είχε συλληφθεί δύο φορές σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Πάντως, η λίστα των πολιτικών που έχουν βαρύ οικογενειακό ιστορικό είναι μακρά και την πρωτοκαθεδρία κρατά σαφώς η Ν.Δ., με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί κατά πόδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα