Το «γινάτι» της αρετής και της κακίας

Το «γινάτι» της αρετής και της κακίας03.07.2018Πρόσωπα

Τον συγγραφέα Γιάννη Καλπούζο τον συναντήσαμε στο 37ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Τον έχουμε αγαπήσει μέσα από τα βιβλία του και τους στίχους που έχει χαρίσει σε αγαπημένους Ελληνες ερμηνευτές.

Από την
Ελένη Σκάρπου

Ο ίδιος παρουσίασε πρόσφατα το νέο βιβλίο του «γινάτι», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός και στο οποίο οι ζωές των ηρώων του καθορίζονται από αυτήν ακριβώς τη λέξη.

«Το γινάτι έχει δύο δρόμους,

σαν την αρετή και την κακία. Από τη μια, το μίσος, ο θυμός, η εκδικητικότητα, η ζήλια, η μισαλλοδοξία, ο φανατισμός, η έπαρση, η ξεροκεφαλιά και τόσα άλλα. Ολα βλάπτουν, καταστρέφουν ή αποπροσανατολίζουν τους μυθοπλαστικούς ήρωες από τον δρόμο όπου βρίσκονται οι καλές πεθυμιές.

Στην αντίπερα όχθη υπάρχει το δημιουργικό γινάτι, το γόνιμο πείσμα. Οταν θέτουν στόχους και αγωνίζονται να τους κατακτήσουν. Οταν ο στοχασμός και η νηφάλια σκέψη γίνονται κομμάτι της ζωής τους» εξηγεί ο συγγραφέας, που μετά τις ποιητικές συλλογές, τα διηγήματα, τα μυθιστορήματα και τους στίχους γνωστών τραγουδιών εξακολουθεί να έχει την ίδια λαχτάρα για τη γλώσσα.

«Η λαχτάρα μου και η πεθυμιά μου είναι πάντα το νέο παίδεμα με την εκφραστική και αναπαραστατική δύναμη της γλώσσας. Αυτή η διαδρομή δεν έχει τέλος. Με συνεπαίρνει να ανακαλύπτω διαφορετικά λεκτικά μονοπάτια, να συνθέτω με μη αναμενόμενα υλικά τις εικόνες, να ζυμώνω αλλιώς τις λέξεις, να ξεπηδά το ασύλληπτο σε μια φράση. Σε κάθε βιβλίο μου η γλώσσα είναι διαφορετική, παρότι υπάρχουν τα στοιχεία εκείνα που κάνουν το ύφος της γραφής μου αναγνωρίσιμο» επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα