Το επίδομα στέγασης θα καταβληθεί αναδρομικά

Το επίδομα στέγασης θα καταβληθεί αναδρομικά14.01.2019Οικονομία

Διαβεβαιώσεις της Θεανώς Φωτίου στους δικαιούχους, που βλέπουν τη διαδικασία να καθυστερεί. Τέλη Φεβρουαρίου οι αιτήσεις

Aναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα λάβουν οι δικαιούχοι του επιδόματος στέγασης, σύμφωνα με νεότερες δηλώσεις της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Θ. Φωτίου. Η διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις, αναμένεται να ανοίξει έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η Θεανώ Φωτίου, χθες, δεσμεύτηκε

ότι το επίδομα θα αποδοθεί στους δικαιούχους αναδρομικά από τις αρχές του έτους. Στο ίδιο πλαίσιο, επιχείρησε να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους πολίτες, οι οποίοι βλέπουν τη διαδικασία να καθυστερεί, εκτιμώντας ότι η διαδικτυακή πλατφόρμα μέσω της οποίας θα υποβληθούν οι αιτήσεις θα είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη του επόμενου μήνα.

Το στεγαστικό επίδομα θα καταλήξει σε περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά. Οι προϋποθέσεις χορήγησης του αφορολόγητου και ακατάσχετου επιδόματος (αφορά νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία ή επιβαρύνονται με το κόστος στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας) θα βασιστούν στην υπουργική απόφαση που διαμόρφωσε πέρυσι η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, το ποσό του επιδόματος θα κυμαίνεται από 70 ευρώ τον μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά. Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια, καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ τον μήνα. Ανώτατο όριο του επιδόματος θα είναι τα 210 ευρώ μηνιαίως.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:
• Εισόδημα έως 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπα νοικοκυριά, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος.
• Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες, για το πρώτο ανήλικο μέλος θα υπάρχει προσαύξηση 7.000 ευρώ.
• Στα 21.000 ευρώ είναι το ανώτατο πλαφόν ετήσιου εισοδήματος.

Σε σχέση με την περιουσία, τα κριτήρια για τη λήψη του στεγαστικού επιδόματος αναμένεται να είναι τα εξής:
α) Εως 120.000 ευρώ πρέπει να είναι η φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας για μονοπρόσωπο νοικοκυριό (προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως τα 180.000 ευρώ).
β) Εως 7.000 ευρώ πρέπει να είναι το ύψος των καταθέσεων, η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολόγων για μονοπρόσωπο νοικοκυριό (το πλαφόν προσαυξάνεται κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος και έως τα 21.000 ευρώ).

Η αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού δανείου θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος, με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet.

Keywords
Τυχαία Θέματα