Δονήσεις μετά τη βόμβα του Τραμπ για Ιράν

Δονήσεις μετά τη βόμβα του Τραμπ για Ιράν10.05.2018Ειδήσεις

Αλμα (άνω του 3%) των τιμών πετρελαίου. Αναστάτωση και στις αγορές χρήματος

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Τα πρώτα απόνερα από την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τη χώρα του από την πολυεθνική συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν άρχισαν να αποτυπώνονται χθες στις τιμές του πετρελαίου,

παρά τις εκτιμήσεις του «τσάρου» της αμερικανικής οικονομίας Στίβεν Μνούτσιν ότι δεν αναμένεται αύξηση.

Αντίθετα, οι τιμές του «μαύρου χρυσού» οδηγήθηκαν σε άνοδο μεγαλύτερη του 3%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 ετών στις ασιατικές αγορές. Με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού (WTI) να ανέρχονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014, στα 71,17 δολάρια το βαρέλι, και τα αντίστοιχα συμβόλαια για το μπρεντ να σημειώνουν άλμα ανόδου έως 2,8%, οι εταιρίες διύλισης της Ασίας προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές πηγές παροχής πετρελαίου, καθώς οι αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν -του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού πετρελαίου του ΟΠΕΚ και βασικού προμηθευτή τους- αναμένεται να τους δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Η «πετρελαιοκίνητη» σε μεγάλο βαθμό οικονομία του Ιράν θα έρθει σταδιακά αντιμέτωπη με μια εξάμηνης διάρκειας σταδιακή επιβολή των κυρώσεων, οι οποίες θα στοχοθετήσουν επίσης τη ναυτιλία και την κεντρική τράπεζα της χώρας, προκαλώντας οικονομική ασφυξία σε νευραλγικούς τομείς.

Διακυμάνσεις

Αναστάτωση, όμως, επικρατεί και στις αγορές, με τις απότομες διακυμάνσεις των μετοχών να είναι το βασικό χαρακτηριστικό των ημερών και τους βασικούς δείκτες της Wall Street -Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq- να υποχωρούν. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό διά στόματος Μνούτσιν ότι ανακλήθηκαν οι άδειες που είχαν δοθεί στις αεροπορικές βιομηχανίες Boeing, Airbus και ATR να πουλήσουν επιβατικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά στο Ιράν.

Η εταιρία IranAir είχε παραγγείλει 200 επιβατικά αεροσκάφη: 100 από την Airbus, 80 από την Boeing και 20 από τη γαλλοϊταλική βιομηχανία ATR. Ωστόσο, και οι τρεις συμφωνίες προϋπέθεταν άδειες εξαγωγής της αμερικανικής κυβέρνησης, λόγω του ότι πολλά από τα τμήματα των αεροσκαφών τους κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. Η συμφωνία θεωρείται πλέον άκυρη, ενώ η ανάκληση θα τεθεί σε ισχύ έπειτα από 90 ημέρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα