Το άγριο παζάρι για τις δημοτικές!

Το άγριο παζάρι για τις δημοτικές!10.06.2018Παρασκήνιο

Πριν ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία εκλογών άρχισαν στο παρασκήνιο οι διεργασίες

■ Ποιοι διεκδικούν το χρίσμα στους μεγάλους δήμους και στις περιφέρειες
■ Ποιες είναι οι συμμαχίες που διαμορφώνονται ανά περιοχή
■ Το στίγμα που έδωσε ο Τσίπρας με την επιλογή Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και ο πονοκέφαλος Κυριάκου για Αθήνα

και Πειραιά
■ Σε ρόλο μπαλαντέρ για τις συνεργασίες το ΚΙΝ.ΑΛ.

Η Θέση μας: Αδικαίωτο Δίστομο

Διαβάστε επίσης:

►Επί ποδός «πολέμου» για το Μακεδονικό►Ενα «μπουμπούκι» στον κήπο του Μεγάρου Μαξίμου►Forthnet: Τορπίλη από τις τράπεζες στην πώλησή της►Ο Στουρνάρας κοιτάζει στη Λετονία και τρέμει►Η κρυφή (από τη Ν.Δ.) παρουσία του Μητσοτάκη στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ►Αρμαγεδδών! 180 δισ. έχασαν συνταξιούχοι - Ταμεία στα χρόνια των Μνημονίων►Η (ελληνική) «Καταιγίδα» που τρόμαξε τους Τούρκους

Αγριο παζάρι για τις υποψηφιότητες σε δήμους - περιφέρειες

Από τον
Θοδωρή Λαπαναΐτη

Εικόνα αντίστοιχη των διεργασιών και των αντιπαραθέσεων μεταξύ του τριγώνου ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ. και Κινήματος Αλλαγής για τις συμμαχίες, με φόντο τη δημιουργία της επόμενης κυβέρνησης, φαίνεται να διαμορφώνεται ήδη από τις πρώτες ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα για τη χάραξη στρατηγικής και την επιλογή από τα κόμματα υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών ανά την Ελλάδα. Και αυτό παρότι μέχρι στιγμής δεν είναι ακόμα σαφείς οι ημερομηνίες των αυτοδιοικητικών και των εθνικών εκλογών.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να στηρίξει την υποψηφιότητα Μπουτάρη για τον Δήμο Θεσσαλονίκης και η αποδοχή της από τον νυν δήμαρχο της συμπρωτεύουσας, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ., άνοιξαν για τα καλά τον χορό των διεργασιών, παρότι προσώρας το συνολικό τοπίο από πλευράς κομμάτων εκδηλώνεται κυρίως με παρασκηνιακές βολιδοσκοπήσεις προσώπων και μυστικές δημοσκοπήσεις, όπου μετράται η απήχηση στις τοπικές κοινωνίες συγκεκριμένων υποψηφιοτήτων.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα του πώς θέλει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ συνολικά στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές για τη διαμόρφωση «νέων πολιτικών ισορροπιών» και «πλατιών προοδευτικών συμμαχιών» που θα έχουν αντανάκλαση και σε πολιτικό επίπεδο. Στο Κίνημα Αλλαγής, πάντως, γνωρίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις θα υπάρξουν κοινές υποψηφιότητες, είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τη Ν.Δ., καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θα προχωρήσει κατά κύριο λόγο στην αναζήτηση υποψηφίων που έχουν πολιτική καταγωγή από το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να αποτελεί κριτήριο αν ταυτόχρονα κάποιοι εξ αυτών θα στηριχθούν και από τον ΣΥΡΙΖΑ ή και από τη Ν.Δ. σε άλλες περιπτώσεις. Στον ΣΥΡΙΖΑ προσώρας δίνουν «ραντεβού στα τυφλά», αναζητώντας πρόσωπα για τους άλλους μεγάλους δήμους της χώρας που έχουν και ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα.

«Σταυρόλεξο»

Ο Δήμος Αθηναίων αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα πράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Ν.Δ. έχει τρεις μνηστήρες, το ΚΙΝ.ΑΛ. βρίσκεται σε αναζήτηση του διαδόχου του Γιώργου Καμίνη, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί νέο πρόσωπο, καθώς ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έχει αποχωρήσει από το κόμμα. Τα πράγματα είναι περισσότερο σαφή αλλά και πιο σύνθετα για τη Ν.Δ., καθώς οι Κώστας Μπακογιάννης, Γιώργος Πατούλης και Ολγα Κεφαλογιάννη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το δημαρχιακό αξίωμα της πρωτεύουσας. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει αποτρέψει κανέναν από τις φιλοδοξίες του αλλά ούτε και επί της ουσίας έχει δεσμευτεί με σαφήνεια έναντι κάποιου. Ολα φαίνεται ότι είναι υπό διαπραγμάτευση. Πάντως ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έχει προεξοφλήσει την υποψηφιότητά του και το ενδιαφέρον βρίσκεται στο ότι ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης έχει κατά μία έννοια δώσει το δικό του χρίσμα προσφωνώντας τον κ. Πατούλη σε κομματική εκδήλωσή του ως τον «επόμενο δήμαρχο» της Αθήνας και μάλιστα παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.



Σε αυτό το πλαίσιο του ανταγωνισμού για το «γαλάζιο» χρίσμα οι τρεις διεκδικητές λανσάρουν και διαφορετικό προφίλ, στοχεύοντας σε διαφορετικά κοινά. Ο μεν κ. Πατούλης ήταν εκ των συμμετεχόντων στα συλλαλητήρια για το όνομα της Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί την πλέον σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατά της μεταρρύθμισης Σκουρλέτη για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο δε Κώστας Μπακογιάννης φιλοτεχνεί άκρως φιλελεύθερο προφίλ, παίρνοντας θετική θέση για σειρά θεμάτων, όπως η αναδοχή παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια ή το σύμφωνο συμβίωσης.

Ρήξη

Επίσης απέτισε φόρο τιμής στον «Καπετάν Ερμή», ενώ συνυπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τη Βουλή των Ελλήνων για την αναβάθμιση των δύο μουσείων της Εθνικής Αντίστασης, σε εκδήλωση μάλιστα που έγινε στους Κορυσχάδες. Επιπλέον, ήρθε σε ρήξη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το Μοσχάτο, δίνοντας το «παρών» στον θεσμό των περιφερειακών συνεδρίων με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει η ιδιότητά της ως βουλευτής της Ν.Δ., και η Ολγα Κεφαλογιάννη πήρε θέση κατά των συλλαλητηρίων για το Σκοπιανό, ενώ μαζί με την Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει δημοσίως και το έπραξε ψηφίζοντας στη Βουλή υπέρ του άρθρου για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια. Παρ' όλα αυτά, η κυρία Κεφαλογιάννη λέγεται ότι έχει εσωκομματικό σύμμαχο στις βλέψεις της για τον Δήμο της Αθήνας τον βουλευτή της Α΄ Αθήνας Βασίλη Κικίλια.

Για ορισμένους υπάρχει, θεωρητικά πάντα, και ένα ακραίο σενάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί στην περίπτωση της Αθήνας κατά κάποιον τρόπο όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, στηρίζοντας μια υποψηφιότητα του Κώστα Μπακογιάννη. Κάποιοι χαρακτηρίζουν αυτό το σενάριο «μακιαβελικό», καθώς θα δημιουργήσει αλλεπάλληλες επιπλοκές στο εσωτερικό της Ν.Δ. Γεγονός παραμένει πάντως ότι ο Αλέξης Τσίπρας διατηρεί προσωπικό δίαυλο επικοινωνίας και έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Σε αυτή τη φάση, ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προχωρήσει σε μυστικές μετρήσεις της κοινής γνώμης, κυρίως για τις περιπτώσεις δύο νέων σε ηλικία υπουργών με συγκεκριμένο κομματικό προφίλ, του Αλέξη Χαρίτση και της Εφης Αχτσιόγλου. Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το γεγονός ότι στις μυστικές μετρήσεις που γίνονται για την απήχηση συγκεκριμένων προσώπων στον Δήμο της Αθήνας περιλαμβάνεται και αυτό του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, το όνομα του οποίου επίσης έχει ακουστεί ότι θα μπορούσε να εξεταστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και από τη Ν.Δ., αν και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης έχει διαψεύσει κάτι τέτοιο. Από την άλλη μεριά, μία από τις περιπτώσεις που εξετάζονται από το ΚΙΝ.ΑΛ. για να διαδεχτεί τον Γιώργο Καμίνη φέρεται ότι είναι ο εκπρόσωπος Τύπου και στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά Παύλος Χρηστίδης, το όνομα του οποίου μετριέται σε μυστικές δημοσκοπήσεις για να διαπιστωθεί η απήχησή του.

«Πονοκέφαλος» για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οι εκλογές στον Πειραιά!

Ο Δήμος Πειραιά είναι μια περίπτωση όπου θα μπορούσε να προχωρήσει το σενάριο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Εχει «κλειδώσει» ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. θα στηρίξει την υποψηφιότητα Μώραλη, ο οποίος έχει τη στήριξη του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη. O πονοκέφαλος βέβαια είναι μεγάλος για τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα πρέπει στο μεγάλο Λιμάνι να κατεβάσει αλλά και να στηρίξει δικό του υποψήφιο, δείχνοντας ότι δεν καθοδηγείται από επιχειρηματικά συμφέροντα, κάτι που θα τον φέρει σε αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, που στην ουσία δημιούργησε και χρηματοδότησε το ψηφοδέλτιο Μώραλη, από το οποίο παραιτήθηκε με αφορμή τις δικαστικές περιπέτειές του. Ο πονοκέφαλος μεγαλώνει, καθώς αρκετά στελέχη της Ν.Δ. έχουν προσχωρήσει στο ψηφοδέλτιο του νυν δημάρχου και το ερώτημα είναι αν θα τους ζητηθεί να ενταχθούν σε αυτό του υποψηφίου που θα στηρίξει η Ν.Δ.

Ο «γαλάζιος» πρώην δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του, δηλώνει παρών, ασχέτως των επιλογών που θα κάνει η Ν.Δ., αν και, όπως ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές τους, τις τελικές αποφάσεις του θα τις λάβει όταν έρθει η ώρα με βάση τις ανάγκες και τη θέληση του πειραϊκού λαού. Πάντως ερωτήματα έχει προκαλέσει στους «γαλάζιους» η ανοχή που έδειξε το κόμμα σε αθρόες εγγραφές μελών στην πόλη, που οδήγησαν στο καπέλωμα του κόμματος σε τοπικό επίπεδο από τον εκλεκτό αλλά ΠΑΣΟΚ δήμαρχο Πειραιά.
Ο δήμος του Πειραιά είναι ένας δύσκολος γρίφος για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει κυβερνητικός υποψήφιος μετά την αποχώρηση Δρίτσα από το «Λιμάνι της αγωνίας». Είναι βέβαιο ότι για ευνόητους πολιτικούς λόγους το κυβερνών κόμμα θα αναζητήσει δικό του υποψήφιο δήμαρχο, καθώς οι εποχές κατά τις οποίες γίνονταν ανταλλαγές ψηφοφόρων μεταξύ Δήμου Πειραιά και Περιφέρειας Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Μαρινάκη με τα γνωστά... τραπεζώματα στον β΄ γύρο έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Να σημειώσουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην εκλογή δημάρχου παίζει η τοπική Εκκλησία.

Φουντώνει η μάχη της Θεσσαλονίκης

Μάχη για τον δημαρχιακό θώκο δίνεται εδώ και καιρό στη Θεσσαλονίκη, παρότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι το φθινόπωρο του 2019. Η ονοματολογία άρχισε από τις αρχές του 2018 και ήδη οι πρώτες υποψηφιότητες έχουν ανακοινωθεί επίσημα, με τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να έχει ανακοινώσει ότι θα είναι «δήμαρχος μέχρι τα 100 χρόνια».

Ο νυν δήμαρχος, μετά την επίθεση που δέχτηκε στις 19 Μαΐου, κατά τη διάρκεια της υποστολής της σημαίας μπροστά από τον Λευκό Πύργο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας, έλαβε την ενίσχυση του Αλέξη Τσίπρα, που τον παρότρυνε να διεκδικήσει ξανά τον δήμο. Σύμφωνα με το περιβάλλον του, ο κ. Μπουτάρης φέρεται ότι έχει αποφασίσει να είναι εκ νέου υποψήφιος, γνωρίζοντας ότι μπορεί να συσπειρώσει αρκετές από τις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις.



Επιπλέον, την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Θεσσαλονίκης έχει ανακοινώσει επίσημα ο Εφραίμ Κυριζίδης από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Εντάξει» του βουλευτή Σταύρου Καλαφάτη, ο οποίος δεν θα είναι πλέον υποψήφιος για δήμαρχος, όπως συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ανακοίνωση του κ. Κυριζίδη έγινε δύο μέρες μετά την ανακοίνωση του κ. Καλαφάτη, προκαλώντας σχεδόν την κατάρρευση των «Εντάξει», που στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας είχαν εγκαταλείψει από νωρίς τα έδρανά τους. Μάλιστα, το εντυπωσιακότερο όλων ήταν ότι ο κ. Κυριζίδης, που είχε ανακοινώσει στις 12 το μεσημέρι της ίδιας μέρας την υποψηφιότητά του, δεν εμφανίστηκε καν στο δημοτικό συμβούλιο, με πολλούς συμβούλους να το σχολιάζουν αρνητικά. Στη Ν.Δ. δεν έχουν αποφασίσει ποιον θα στηρίξουν για τον δήμο και το σίγουρο είναι ότι αναζητούν έναν αντι-Μπουτάρη που να μπορεί να δώσει ένα νέο αφήγημα.

Υποψηφιότητα δήλωσε επίσης ο 54χρονος πρώην αστυνομικός διευθυντής της Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης. Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, όπως ανακοίνωσε, θα κατέλθει στις αυτοδιοικητικές εκλογές με τον συνδυασμό «ΘεσσαλοΝΙΚΗ των πολιτών». Δηλώνει ανεξάρτητος, δεν διεκδικεί το χρίσμα κάποιου κόμματος και περιλαμβάνει στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Παρών δήλωσε πρώτος απ' όλους ο πρώην αντιδήμαρχος επί Παπαγεωργόπουλου και νυν συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού - Προσφυγικού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος. Η παράταξή του θα λέγεται «Πρώτα η πόλη μας», τονίζοντας ότι σήμερα ο Δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στους τομείς της καθαριότητας, του πρασίνου, της συντήρησης των δημόσιων χώρων και της καθημερινότητας.

Ετοιμος δηλώνει και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, που παλαιότερα υπήρξε αντιπολίτευση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο τον κέρδισε ο υπουργικός θώκος του ισχυρού τότε ΠΑΣΟΚ. Η δημοτική κίνησή του θα λέγεται «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», ωστόσο τις τελικές αποφάσεις του -αν θα κατέβει αυτόνομη ή όχι και αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος δήμαρχος ή όχι- θα τις ανακοινώσει τον προσεχή Οκτώβριο.
Υποψηφιότητα ανακοίνωσε και ο δημοσιογράφος και ιδιοκτήτης του TV Βεργίνα Στέργιος Καλόγηρος μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Φανή Χαρίση

Επανάληψη (;) της κόντρας Δούρου - Σγουρού στην Αττική

Η Περιφέρεια Αττικής φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα ότι θα μπορούσε να αποκτήσει ομοιότητες πολιτικές ως προς τυχόν συμμαχίες με αυτές του Δήμου Πειραιά.

Εκεί δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί η συνεργασία Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. στο πρόσωπο του Γιάννη Σγουρού, στη λογική του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ειδικά στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επαναδιεκδικήσει την Περιφέρεια με τη Ρένα Δούρου. Στην περίπτωση της Αττικής η Ν.Δ. σίγουρα θα πρέπει να αναζητήσει καινούργιο πρόσωπο (στις προηγούμενες είχε κατέλθει με τον Γιώργο Κουμουτσάκο). Ενδιαφέρον μέχρι σήμερα από «γαλάζιο» κεντρικό πολιτικό στέλεχος δεν έχει εκδηλωθεί, ενώ θεωρείται δεδομένη η κάθοδος του Γιάννη Σγουρού με τη στήριξη του ΚΙΝ.ΑΛ.

Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν «γαλάζια» στελέχη που πιστεύουν πως αυτό που προέχει είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της Ρένας Δούρου, και δεν θεωρούν ότι προέχει η καταγραφή της κομματικής δύναμης της Ν.Δ. Μάλιστα, από τους υποστηρικτές αυτής της άποψης αναπτύσσεται και μια επιχειρηματολογία που λέει ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια θα έχει επιπτώσεις και στην απελευθέρωση δυνάμεων στους δήμους της Αττικής υπέρ της Ν.Δ. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έχει κλειδώσει τίποτα ούτε από πλευράς Ν.Δ. ούτε από πλευράς κυβέρνησης και Ρένας Δούρου, αν και οι πληροφορίες θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου να επιμένει μέχρι τέλους προκειμένου να κατεβάσει εκ νέου ως υποψήφια περιφερειάρχη τη Ρένα Δούρου.

Μέσα στα σενάρια που εξετάζονται από το Μοσχάτο κατά ορισμένες πληροφορίες είναι να υπάρξει εσωκομματικός συμβιβασμός με τη μεταπήδηση ενός εκ των τριών μνηστήρων της δημαρχίας της Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής.

Σενάρια για συμπράξεις

Στις περιφέρειες θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα έχουμε σύμπραξη ΚΙΝ.ΑΛ. και ΣΥΡΙΖΑ στη δυτική Ελλάδα για τη στήριξη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Απόστολου Κατσιφάρα και στην Κρήτη για τη στήριξη του επίσης νυν περιφερειάρχη και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Αρναουτάκη. Δεν αποκλείεται το σενάριο να γίνει πράξη και στη Θεσσαλία στο πρόσωπο του Νίκου Τσιλιμίγκα απέναντι στον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό της Ν.Δ. Τον νυν περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θόδωρο Γαλιατσάτο αναμένεται να στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μετά τη διάσπαση με τη ΛΑΕ το 2015 οι σχέσεις τους έχουν αποκατασταθεί, ενώ και στη δυτική Μακεδονία το κυβερνών κόμμα αναμένεται να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη.

Οι εν ενεργεία «γαλάζιοι» περιφερειάρχες Γιώργος Παυλίδης (Ανατολική Μακεδονία - Θράκη), Απόστολος Τζιτζικώστας (Κεντρική Μακεδονία), Αλέξανδρος Καχριμάνης (Ηπειρος), Γιώργος Χατζημάρκος (Νότιο Αιγαίο), Χριστιάνα Καλογήρου (Βόρειο Αιγαίο) αναμένεται να είναι εκ νέου υποψήφιοι με τη στήριξη της Ν.Δ., ενώ δεν συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία ο Πέτρος Τατούλης (Πελοπόννησος) που είχε εκλεγεί με τη στήριξη της Ν.Δ. Ερώτημα είναι η Στερεά Ελλάδα, καθώς ο Κώστας Μπακογιάννης ενδιαφέρεται για τον δήμο της Αθήνας.

Keywords
αγριο, παζαρι, μυστικες δημοσκοπησεις, αλέξης τσίπρας, ντορα μπακογιαννη, περιφέρεια αττικής, τσιπρας, θεσσαλονικη, αθηνα, πειραιας, τραπεζες, στουρναρας, αγριο, συριζα, ελλαδα, δημοσκοπηση, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, ολγα, κεδε, αδωνις, σαμαρας, μνημονιο, βουλη, σκοπια, συγκεκριμένο, μιχαλολιάκος, μαΐου, εφραιμ, παπαγεωργοπουλος, κρητη, ηπειρος, αιγαιο, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, τραπεζα της ανατολης, forthnet, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, αδωνις γεωργιαδης, Καλή Χρονιά, διστομο, μνημονιο 2, εκλογες 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2015, εκλογες 2010 δημοτικες, αηδονοπουλος, μιχαλολιάκος, ξανα, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, κομματα, αυτοδιοικηση, ημερομήνια, περιφέρεια αττικής, βεργινα, βουλη των ελληνων, δημος θεσσαλονικης, δημος αθηναιων, ηττα, πλαισιο, ωρα, αδωνις, απηχηση, αφορμη, βρισκεται, γαβριηλ, γεγονος, γινει, γινονται, γριφος, δημος, δωσει, δυτικη μακεδονια, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγινε, εγγραφες, εδρανα, υπαρχει, εκκλησια, ενεργεια, εννοια, εποχες, ζευγαρια, ιδια, ηλικια, θεοδωρακης, θεσσαλια, καλογηρου, καχριμανης, κεδε, κινηση, κυρια, κομμα, λεσχη, λετονια, λογο, μαΐου, μακεδονια, μαξιμου, μητσοτακης, μοσχατο, ντορα, παντα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, ονομα, ονοματολογια, ουσια, παυλιδης, περιβαλλον, πονοκεφαλος, προβληματα, ρηξη, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, σειρα, στιγμα, τοπικη αυτοδιοικηση, φθινοπωρο, φοντο, χωρα, κηπο, κωστας, κυριακου, λευκο, μπροστα, παυλος, πληροφοριες, πωληση, σπυρος
Τυχαία Θέματα