Εκατό ημέρες στη φυλακή οι στρατιωτικοί μας! Επιτέλους, κάντε κάτι

Εκατό ημέρες στη φυλακή οι στρατιωτικοί μας! Επιτέλους, κάντε κάτι09.06.2018Πρόσωπα

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από τη σύλληψη και την παράνομη κράτηση στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών...

...του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη, από τουρκική περίπολο, και κανείς ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα απελευθερωθούν.

Το καθεστώς Ερντογάν έχει αναγάγει την υπόθεση σε καθαρά πολιτικό ζήτημα και

ασκεί πιέσεις για ανταλλαγή τους με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, κάτι που απορρίπτει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ το ΝΑΤΟ τηρεί στάση «Πόντιου Πιλάτου» και οι αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ ναι μεν υπάρχουν, αλλά είναι μέχρι στιγμής μηδενικής αποτελεσματικότητας.

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που είχε διαταχθεί για το τι ακριβώς συνέβη την ημέρα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις Καστανιές του Εβρου ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί και βεβαίως δεν έχουν διαπιστωθεί και καταλογιστεί ευθύνες (αν, βεβαίως, υπάρχουν).
Τα ερωτήματα, δε, αν οι Ελληνες στρατιωτικοί έπεσαν σε ενέδρα Τούρκων συνεχίζουν να παραμένουν αναπάντητα.

Δεδομένο είναι ότι, ενώ τέτοιου είδους θέματα αντιμετωπίζονταν ως απλά μεθοριακά επεισόδια, οι Τούρκοι με εντολή του Ερντογάν αποφάσισαν να κλιμακώσουν και να προχωρήσουν στη σύλληψη και την κράτηση των δύο στρατιωτικών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αφού κρατούνται περισσότερες από 100 ημέρες, χωρίς να τους έχουν αποδοθεί συγκεκριμένες κατηγορίες.

Εξηγήσεις

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, που εξαρχής είχε μιλήσει για «ομηρία», στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ προχθές ζήτησε εξηγήσεις σε έντονο ύφος ενώπιον του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας από τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Νουρετίν Τσανικαλί, με τον δεύτερο να δίνει αστείες απαντήσεις. «Βαρβαρότητα του Δικαίου» χαρακτήρισε ο Φώτης Κουβέλης το να κρατείται κάποιος για τρεις μήνες χωρίς να υπάρχει κατηγορητήριο.

Κοινή πεποίθηση, πάντως, είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα