Το Airbnb «καίει» τη φοιτητική στέγη!

Το Airbnb «καίει» τη φοιτητική στέγη!30.08.2018Οικονομία

Ακριβότερα και λιγότερα φέτος τα προς ενοικίαση διαμερίσματα

Ρεπορτάζ
Φώτης Κόλλιας

Πολύ βαθύτερα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι οικογένειες που έχουν από φέτος φοιτητές, οι οποίοι θα σπουδάσουν σε σχολή που βρίσκεται μακριά από το σπίτι τους και θα αναγκαστούν να ενοικιάσουν κατοικία ή να συγκατοικήσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos.gr που διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων ακινήτων και επαγγελματιών του real

estate στην Ελλάδα, οι τιμές εμφανίζονται φέτος αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 17% στην Αθήνα, κατά 14% στη Θεσσαλονίκη και κατά περίπου 6% στην υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ σε ορισμένες τουριστικές περιοχές η αύξηση είναι πολύ μεγαλύτερη.

Από τη βάση δεδομένων του δικτύου Spitogatos.gr προκύπτει, επίσης, ότι η προσφερόμενη ποσότητα (το stock κατοικιών) έχει μειωθεί φέτος κατά περίπου 24% στην Αθήνα, 20% στη Θεσσαλονίκη και 14% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι προκύπτει πανελλαδική μείωση του προς διάθεση αποθέματος κατοικιών κατά περίπου 18% σε πανελλαδική βάση. Σε κάποιες περιοχές της Αθήνας καθώς και σε πόλεις της περιφέρειας που επωφελούνται από την τουριστική έκρηξη, ο περιορισμός των διαθέσιμων κατοικιών προς ενοικίαση αποδίδεται κυρίως στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες μίσθωσης, όπως η Airbnb. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί και περιστατικά αντιδράσεων από κατοίκους, οι οποίοι δυσκολεύονται πλέον να βρουν διαμερίσματα προς ενοικίαση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη της αγοράς ακινήτων εκτιμούν πως φέτος θα ενταθεί η αναζήτηση μεγαλύτερων διαμερισμάτων προς ενοικίαση, με στόχο τη συγκατοίκηση περισσότερων φοιτητών. Ταυτόχρονα αρκετοί γονείς αναζητούν οικονομικά διαμερίσματα προς αγορά, προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία και το υψηλότερο κόστος ενοικίασης σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου Spitogatos.gr, η χαμηλότερη μέση τιμή ενοικίασης σε περιοχές γύρω από τα πανεπιστήμια καταγράφεται στη Νίκαια (5,5 ευρώ ανά τετραγωνικό), ενώ αυξήσεις καταγράφονται σε όλες τις συνοικίες της πρωτεύουσας που συνήθως φιλοξενούν φοιτητές. Στο Παγκράτι, για παράδειγμα, η μέση τιμή έχει αυξηθεί από 6,2 ευρώ ανά τ.μ. πέρυσι σε 7,6 ευρώ ανά τ.μ. φέτος. Αυξήσεις καταγράφονται και στη Θεσσαλονίκη. Στο Ηράκλειο οι τιμές έχουν φτάσει τα 7 ευρώ ανά τ.μ. από 5,9 ανά τ.μ. πέρυσι.

Keywords
Τυχαία Θέματα