Ο ΕΝΦΙΑ «καταβρόχθισε» τις επιστροφές φόρου!

Ο ΕΝΦΙΑ «καταβρόχθισε» τις επιστροφές φόρου!30.08.2018Άρθρα

Ηρθαν τα ραβασάκια με το χαράτσι και γίνεται συμψηφισμός για 500.000 με οφειλές

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Τα εκκαθαριστικά-φωτιά με τον φετινό λογαριασμό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) αναρτήθηκαν στο TAXISnet και «καταβρόχθισαν» τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, τις οποίες περίμεναν περίπου 500.000 φορολογούμενοι.

Τα «ραβασάκια» με το βαρύ χαράτσι άρχισαν

να εμφανίζονται στο TAXISnet από προχθές στις 10 το βράδυ και η διαδικασία ολοκληρώθηκε χθες. Στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχει γίνει αυτόματος συμψηφισμός της οφειλής για φόρο ακινήτων με τις επιστροφές φόρου εισοδήματος που εκκρεμούσαν.

Από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου για 785.364 φορολογουμένους, με το επιστρεφόμενο ποσό να ανέρχεται σε 364.381.000. ευρώ. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν είχαν λάβει έως προχθές επιστροφή φόρου -συνολικού ύψους 280.000.000 ευρώ- και, αντί να δουν την επιστροφή να πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους, θα δουν ότι έχει γίνει συμψηφισμός με την οφειλή τους για τον ΕΝΦΙΑ. Τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ καταλογίζουν σε 7.368.472 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) συνολικό φόρο ύψους 3,093 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.

Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 60.000.000 ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό, αλλά ο εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ. Επιπλέον, σε ατομικό επίπεδο, 946.671 φορολογούμενοι, που σε πολλές περιπτώσεις προέρχονται από λαϊκές συνοικίες (Ιλιον, Κερατσίνι, Καματερό, Περιστέρι, Κερατέα κ.ά.), θα σηκώσουν φέτος μεγαλύτερο βάρος στους ώμους τους, καθώς καλούνται να πληρώσουν για ΕΝΦΙΑ από 1 έως και πάνω από 200 ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με πέρυσι.

Φιάσκο! «Βούλιαξε» (πάλι) το TAXISnet

Μάρτυρες ενός νέου φιάσκου με το TAXISnet ήταν οι φορολογούμενοι που επιχείρησαν να μπουν στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς τους χθες το πρωί και γύρω στις 9.30 το βράδυ. Για άλλη μία φορά το TAXISnet βρέθηκε επί ώρα εκτός λειτουργίας, καθώς δεν κατάφερε να σηκώσει το βάρος των αυξημένων επισκέψεων που προκάλεσε η ανάρτηση του ΕΝΦΙΑ. Είχαν προηγηθεί τα σοβαρά προβλήματα κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι πότε άραγε οι πολίτες, στην προσπάθεια να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους, θα ταλαιπωρούνται από το δήθεν αναβαθμισμένο και υπερσύγχρονο TAXISnet;

Keywords
Τυχαία Θέματα