Αγιος της Εκκλησίας ο γέροντας της Πάτμου Αμφιλόχιος Μακρής

Αγιος της Εκκλησίας ο γέροντας της Πάτμου Αμφιλόχιος Μακρής30.08.2018Δικαστικά

Χαρμόσυνα χτύπησαν χθες οι καμπάνες στο καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο νησί της Αποκάλυψης, την Πάτμο

Ο λόγος ήταν η αγιοποίηση του γέροντα Αμφιλοχίου Μακρή από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η είδηση προκάλεσε κύμα συγκίνησης και ενθουσιασμού στις αδελφότητες του μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και της Μονής του Ευαγγελισμού, αλλά και στην κοινωνία της Πάτμου.

Ο Αμφιλόχιος Μακρής γεννήθηκε το 1889. Τα Δωδεκάνησα

βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία. Στο περιβάλλον ενός φτωχού νησιού με κύρια ασχολία την αλιεία ανδρώθηκε ο Αμφιλόχιος Μακρής. Το καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη, που στέφει τον βράχο πάνω από τη χώρα ως άλλος πνευματικός φάρος, αλλά και η πηγαία πνευματική κλίση του Αμφιλόχιου τον σπρώχνουν στον μοναχισμό.

Η μοναχική διακονία του γέροντα Αμφιλόχιου Μακρή αλλά και η έντονη πνευματική άσκηση, του αναγνωρίστηκαν με την ηγουμενία της Μονής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στην Πάτμο. Σε αυτόν και την αγάπη του για την Κτίση, τα ζώα και τα δέντρα οφείλεται η πυκνή βλάστηση της Πάτμου, καθώς παντού φύτευε κυπαρίσσια και άλλα δέντρα.



Ακολουθώντας το παράδειγμα του Οσίου Χριστοδούλου, έγινε και ο ίδιος κτήτορας, ιδρύοντας τη γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού το 1937. Υπήρξε σπουδαία εκκλησιαστική φυσιογνωμία με παγκόσμια εμβέλεια. Δεκάδες ήταν οι αλλόδοξοι που άκουσαν για την πνευματικότητα του Αμφιλόχιου Μακρή και τελικά έπειτα από ένα ταξίδι στην Πάτμο βαπτίστηκαν ορθόδοξοι. Οι πνευματικές αρετές του, η ταπεινότητα και η άδολη αγάπη του έχουν καταγραφεί λεπτομερώς σε δεκάδες βιβλία και μαρτυρίες πνευματικών παιδιών του, όπως ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος, που φέρει του όνομά του.

Παρά την εσωτερική ισχυρή πνευματική φλόγα, η υγεία του υπήρξε εύθραυστη σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Τον Μάρτιο του 1970 προσβλήθηκε από πνευμονία και εκοιμήθη στις 16 Απριλίου. Το κυπαρίσσι που είχε ο ίδιος φυτέψει έξω από το ασκηταριό του λίγο καιρό μετά την κοίμησή του ξεράθηκε, ενώ το 1981, κατά την εκταφή του, τα οστά του ευωδίαζαν. Ολα τα στοιχεία περί αγιότητάς του καταγράφηκαν και τεκμηριώθηκαν από τις μοναχές του Μοναστηριού του Ευαγγελισμού και στάλθηκαν στο Φανάρι προς έγκριση, όπως συνέβη χθες.

Κρυφά σχολειά

Πέραν του πνευματικού αγώνα την περίοδο του Μεσοπολέμου και της ιταλικής κατοχής, ο Αμφιλόχιος Μακρής αποκάλυψε ακόμα μία αρετή του. Την αγάπη του για τη μητέρα πατρίδα. Πρωτοστάτησε στον αγώνα της Εκκλησίας να διατηρηθούν η εθνική συνείδηση και η ελληνική γλώσσα που διώκονταν με τη συστηματική προσπάθεια της Ρώμης να εξιταλιστεί ο πληθυσμός των Δωδεκανήσων.
Ο Αμφιλόχιος Μακρής οργάνωσε κρυφά σχολειά και κατηχητικά για να μαθαίνουν τα Ελληνόπουλα τη μητρική τους γλώσσα και να διδάσκονται τα αμόλυντα δόγματα της ορθής πίστης.



Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα