Τίτλοι τέλους για τον Λαφαζάνη στη ΛΑ.Ε.

Τίτλοι τέλους για τον Λαφαζάνη στη ΛΑ.Ε.03.06.2019Πρόσωπα

Παραιτήθηκε έπειτα από την εκλογική αποτυχία. Χουντής και Στρατούλης οι υποψήφιοι διάδοχοι

Τέλος εποχής για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, όπως αναμενόταν, παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΛΑ.Ε. αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για τη συντριπτική ήττα της περασμένης Κυριακής, που εξαφάνισε το κόμμα από τον χάρτη των ευρωεκλογών. Στην εισηγητική παρέμβασή του στην Κεντρική Επιτροπή της ΛΑ.Ε. τόνισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για το «κάκιστο» εκλογικό αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο

για «λάθη, ανεπάρκειες και ολισθήματα».

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη ευθύνη του είναι πως δεν προσπάθησε να πραγματοποιήσει «όλες εκείνες τις ριζοσπαστικές τομές και βαθιές ανατροπές που όφειλαν να γίνουν». Επίσης, ανέφερε ως αιτία της αποτυχίας της ΛΑ.Ε. ότι δεν κατάφερε να πιάσει το νήμα του δημοκρατικού, προοδευτικού πατριωτισμού. Εδωσε δε ως παράδειγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία -ως γνωστόν- ο ίδιος διαφωνεί και γι' αυτό δέχθηκε «καταιγιστικά πυρά και εύκολες κατηγορίες για εθνικισμό». Οσο για το τι μέλλει γενέσθαι με τη Λαϊκή Ενότητα, αυτό είναι προσώρας άγνωστο, καθώς το κόμμα κινείται χωρίς πυξίδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προσωρινός επικεφαλής του κόμματος, τουλάχιστον έως τις εκλογές του Ιουλίου, θα αναλάβει ο Νίκος Χουντής ή ο Δημήτρης Στρατούλης. Πάντως, το ενδεχόμενο να αναλάβει ο τελευταίος, παρότι είναι ο εκλεκτός του κ. Λαφαζάνη, δεν βρίσκει σύμφωνα πολλά από τα στελέχη της ΛΑ.Ε., τα οποία ψάχνουν ένα νέο πρόσωπο για την ηγεσία του κόμματος.

Από την άλλη, η ΛΑ.Ε., όπως δήλωσε και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στοχεύει στις εκλογικές συνεργασίες. Σε διαφορετική περίπτωση, το μέλλον της είναι αβέβαιο. Αλλωστε, εδώ και μία εβδομάδα είναι σε εξέλιξη συζητήσεις στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα μικρά κόμματα συνειδητοποιούν πως αν δεν καταφέρουν να συνεργαστούν, δεν θα περάσουν το κοινοβουλευτικό κατώφλι.

Σε αυτές τις διεργασίες το «παρών» δίνουν η ΛΑ.Ε., η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, στελέχη από το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη (αν και τους χωρίζει άβυσσος από τη ΛΑ.Ε.), ενώ δεν αποκλείεται συμμετοχή του Αλέξη Μητρόπουλου και ενδεχομένως και του Νότη Μαριά.

Keywords
Τυχαία Θέματα