«Οχι» της Ν.Δ. στην ντρίμπλα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη

«Οχι» της Ν.Δ. στην ντρίμπλα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη31.05.2019Παρασκήνιο

Δεν πέρασε η πρόταση του Καλογήρου για συμφωνία στην επιλογή ηγεσίας σε Αρ. Πάγο και ΣτΕ με φόντο τις εκλογές

Στη ρελάνς που επιχείρησε η κυβέρνηση προτείνοντας συναίνεση στη Νέα Δημοκρατία για την επιλογή της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης η αξιωματική αντιπολίτευση απάντησε αρνητικά. Το Μέγαρο Μαξίμου οδηγήθηκε στον

πολιτικό αυτόν ελιγμό για να προσπεράσει προφανώς τις σφοδρές αντιδράσεις και καταγγελίες για «εκτροπή» και «πραξικοπηματική κίνηση» παραμονές των εκλογών, όμως ο κίνδυνος να χρεωθεί πλέον η Ν.Δ., λόγω της στάσης της, πολιτικές σκοπιμότητες και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης είναι ορατός από την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης που διατυπώθηκε με επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.

Η κυβέρνηση δεν έχασε την ευκαιρία και επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την άρνηση της Ν.Δ. να συναινέσει στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών για να βγάλει από πάνω της τη ρετσινιά και να στείλει το μπαλάκι στο τερέν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη συναινετική πρόταση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει πως ουδόλως την ενδιαφέρει η τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας. Οι μάσκες έπεσαν για τη Νέα Δημοκρατία. Δεν θέλουν τη συναινετική επιλογή, δεν θέλουν την τήρηση του νόμου και του Συντάγματος. Γιατί άραγε; Ποιος έχει λόγο να αρνείται τη συναινετική επιλογή; Και τι σχέση μπορεί να έχει αυτή η σπουδή της Νέας Δημοκρατίας με τις ανοιχτές δικαστικές υποθέσεις στελεχών της; Τα συμπεράσματα τα βγάζει ο ελληνικός λαός» επισήμανε στην ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου.

«Απαξίωση»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Μιχάλης Καλογήρου. Σχολιάζοντας τη στάση της Ν.Δ., ο υπουργός Δικαιοσύνης μίλησε για απαξίωση εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ελληνικού λαού και των θεσμών της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας, για προσβολή περαιτέρω της ελευθεροφροσύνης των δικαστικών λειτουργών και για παραγνώριση της ειδικής συνταγματικής πρόβλεψης για την επιλογή της ηγεσίας των δικαστηρίων. «Επιλέγει να αντιμετωπίζει αυτήν σαν να υπάγεται σε διατάξεις που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, θεωρώντας ότι εφαρμόζεται εν προκειμένω ο νόμος 2190/1994, που απαγορεύει τους διορισμούς σε προεκλογική περίοδο» σημείωσε.

Στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν, έστω και αργά, ότι πιθανώς θα μεταφερόταν στην κάλπη η δυσαρέσκεια για την προεκλογική επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και θα δημιουργούνταν σκιές περί προσπάθειας εκ μέρους της κυβέρνησης να συγκαλύψει κάποια κακώς κείμενα επί των ημερών της. Ετσι, ανέκρουσε πρύμναν και με επιστολή που έστειλε χθες το πρωί στον αρχηγό της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου πρότεινε να υπάρξει συνεννόηση στην επιλογή των ανώτατων δικαστικών, πριν καταλήξει στην τελική απόφαση το υπουργικό συμβούλιο. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, συνταγματολόγους, ακόμη και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Νίκος Φίλης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που εξέφρασαν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους και τις αντιρρήσεις τους.

Στην επιστολή του ο κ. Καλογήρου τόνιζε ότι οι ανώτατοι δικαστικοί έχουν προεπιλεγεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και κατέληγε αναφέροντας ότι, παρότι δεν υφίσταται κανένα συνταγματικό ή νομικό κώλυμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορισμού των κενών θέσεων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης «δεδομένου ότι ο Κώδικας Οργάνωσης Δικαστηρίων ρητά προβλέπει την ολοκλήρωσή της ακόμα και μετά τη διάλυση της Βουλής», αντιλαμβάνεται το πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει και «επειδή θεωρώ κοινή θεσμική υποχρέωση να αποτραπεί η εντύπωση ότι η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας συνιστά “δέσμευση” οποιασδήποτε κυβέρνησης, σας εκφράζω τη βούληση της κυβέρνησης να επιλεγούν ο επόμενος πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και οι τρεις αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το υπουργικό συμβούλιο μετά από συμφωνία με την αξιωματική αντιπολίτευση».

----

Συνέχεια στη διαδικασία ακόμη και με διάλυση της Βουλής

Στην επιστολή του προς τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Καλογήρου αναφέρεται φυσικά στο Σύνταγμα, αλλά και στις διατάξεις του Κώδικα Οργάνωσης Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, βάσει του οποίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο υπουργός Δικαιοσύνης, «στις 3 Μαΐου 2019 κινήθηκε η διαδικασία για την πλήρωση των θέσεων προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες πρόκειται να κενωθούν την 30ή Ιουνίου.

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έδωσε τη γνώμη της εντός του μήνα, ύστερα από ψηφοφορία μεταξύ των μελών της, και με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίσθηκαν οι προεπιλέγεντες, μέλη των ανωτάτων δικαστηρίων που κοσμούν τη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με ανώτερους δικαστικούς κύκλους, πράγματι, στο άρθρο 49 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων περιγράφεται με ακρίβεια η διαδικασία που αφορά «Μεταθέσεις - Αποσπάσεις - Μετατάξεις - Τοποθετήσεις Δικαστικών».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τελευταίο εδάφιο της 3ης παραγράφου, το οποίο αναφέρει: «Η γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής παρέχεται μέσα σε δύο μήνες από τότε που ζητήθηκε και αφορά πάντοτε αριθμό δικαστικών λειτουργών που δεν μπορεί να είναι μικρότερος ή μεγαλύτερος του αριθμού που ορίζεται από τις διατάξεις των περιπτώσεων β' και γ' της παραγράφου αυτής. Η διαδικασία για την προαγωγή δικαστικού λειτουργού μπορεί να συνεχιστεί και χωρίς την παραπάνω γνώμη, αν για οποιονδήποτε λόγο παρέλθει άπρακτη η δίμηνη προθεσμία. Η
γνώμη της Διάσκεψης των Προέδρων μπορεί να παραλειφθεί, αν δεν είναι δυνατή η σύγκλησή της λόγω διάλυσης της Βουλής ή για οποιονδήποτε άλλον νόμιμο λόγο».

Προχωράει

Εν ολίγοις, σε περίπτωση διάλυσης της Βουλής, σύμφωνα πάντα με τον κώδικα, η επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας όχι απλά δεν σταματά, αλλά μπορεί να προχωρήσει από την κυβέρνηση, ακόμη κι αν δεν έχει προηγηθεί καν η Διάσκεψη των Προέδρων. Επομένως, ειδικά σε αυτή την περίπτωση που η Διάσκεψη έχει πραγματοποιηθεί, η διακοπή της επιλογής στην πραγματικότητα δεν έχει νομικό έρεισμα.

Μαρία Παναγιώτου

----

Σκληρή ανακοίνωση από τους εισαγγελείς

Απαξιωτική για την ανεξαρτησία και το κύρος της Δικαιοσύνης χαρακτηρίζει η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σχετικά με τη δυνατότητα της επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Στη σκληρή ανακοίνωσή τους, οι εισαγγελείς καλούν τους εκπροσώπους του πολιτικού και του δημοσιογραφικού κόσμου «να παύσουν να προσβάλλουν τη Δικαιοσύνη και τους ταγούς της προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων» και τονίζουν πως θα υποστηρίξουν «κάθε επιλογή για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και την πολιτική συναίνεση, και θα θωρακίζει τη δικαστική ανεξαρτησία, ως κεντρικό πυλώνα της δημοκρατίας».

----

Εκτεθειμένη η Πειραιώς, που έχασε την ευκαιρία να επιδείξει συναίνεση

Χάνει την ευκαιρία η Ν.Δ. να επιδείξει συναινετική διάθεση στην υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, μένοντας έκθετη σε κατηγορίες αντίστοιχες με αυτές που εκτοξεύει και δικαίως κατά της κυβέρνησης για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Στην επιστολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου απάντησε αρνητικά εκ μέρους της Ν.Δ. ο αρμόδιος τομεάρχης Νίκος Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι η Ν.Δ. δεν είναι δυνατόν να συναινέσει σε μια «εξόφθαλμα αντιθεσμική διαδικασία».

Χαρακτηρίζοντας πράξη «αντισυνταγματική και παράνομη» σε αυτή τη φάση τον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την παρούσα κυβέρνηση, ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχειρηματολογεί ότι είναι «αντισυνταγματική, γιατί μια κυβέρνηση που έχει προκηρύξει εκλογές είναι επί της ουσίας υπηρεσιακή και ως εκ τούτου μπορεί να προβαίνει μόνον σε πράξεις διαχείρισης τρεχουσών υποθέσεων εν όψει των εκλογών. Και παράνομη διότι ο νόμος 2190/94 ρητά απαγορεύει, κατά την προεκλογική περίοδο, οποιονδήποτε διορισμό σε θέση δημοσίου υπαλλήλου ή λειτουργού, πολλώ δε μάλλον στην ηγεσία των ανώτατων δικαστηρίων. Με τα δεδομένα αυτά, ακόμη και αν υπάρξει διακομματική συναίνεση για το ζήτημα αυτό, το Σύνταγμα και ο νόμος δεν επιτρέπουν να ληφθεί μια τέτοια απόφαση». Ο κ. Παναγιωτόπουλος, προς επίρρωσιν της θέσης της Ν.Δ., επικαλείται αρθρογραφία στον Τύπο από συνταγματολόγους, όπως οι Ν. Αλιβιζάτος, Α. Μανιτάκης, Μ. Σταθόπουλος, Α. Καραμπατζός, Ν. Παπασπύρου και Κ. Μποτόπουλος, και παραπέμπει στη διαδικασία αναπλήρωσης του προέδρου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον Κώδικα Οργάνωση των Δικαστηρίων. Και καταλήγει: «Τυχόν παράνομη επιλογή των ανώτατων δικαστικών, όπως αυτή που προτείνετε, θα οδηγούσε σε βέβαια ακύρωση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος από το Συμβούλιο της Επικρατείας και, συνεπώς, η Ν.Δ. δεν θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τη νομιμότητα των αποφάσεων που θα εκδοθούν στο μέλλον από τα ανώτατα δικαστήρια».

Τέλος, σφοδρή ενόχληση εκφράζουν στο ΚΙΝ.ΑΛ. για το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέστειλε μόνο στη Ν.Δ. επιστολή ζητώντας συναίνεση στον διορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και μάλιστα στο θέμα παρενέβη η ίδια η Φώφη Γεννηματά, καταγγέλλοντας τόσο τη Ν.Δ. όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ για δικομματικά παιχνίδια που θα πρέπει τώρα να σταματήσουν. «Η δικομματική συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ούτε αντιμετωπίζει ούτε διορθώνει τη θεσμική ακροβασία που επιχειρείται. Η διασφάλιση της ανεξαρτησίας και του κύρους της Δικαιοσύνης απαιτεί αξιοκρατική επιλογή για την ηγεσία της με ευρύτερη συναίνεση» επισημαίνει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.

----

Διαψεύδει ο Παυλόπουλος τα περί «παρέμβασης»

Διαψεύδει η Προεδρία της Δημοκρατίας οποιαδήποτε παρέμβαση του Προκόπη Παυλόπουλου (φωτό) στο θέμα των κρίσεων στη Δικαιοσύνη. Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Παυλόπουλο να έχει διαμηνύσει στον πρωθυπουργό ότι δεν θα υπογράψει τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για τις κρίσεις, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος «δεν παρενέβη στο θέμα των κρίσεων στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, δεν επικοινώνησε με κανέναν και συνεπώς δεν ισχύουν τα περί άρνησής του να τις επικυρώσει. Τα όσα διοχετεύθηκαν στον Τύπο δεν μας αφορούν».

Για ακόμη μία φορά φαίνεται ότι κάποιοι θέλουν να εμπλέξουν τον Πρόεδρο σε δικά τους παιχνίδια, όμως και πάλι εκτέθηκαν με τη στάση τους. Και αυτό, ενώ παρασκηνιακά έχει ανοίξει η κουβέντα για το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του κ. Παυλόπουλου στην Προεδρία μετά το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα