Τιμωρία στις ανοιχτές επιχειρήσεις!

Τιμωρία στις ανοιχτές επιχειρήσεις!02.04.2020Οικονομία

Παρανοϊκή εγκύκλιος επιτρέπει τηλεργασία μόνο για το 10% των υπαλλήλων
Το υπουργείο Εργασίας άλλαξε εκ των υστέρων όσα είχαν ανακοινωθεί για την αναστολή εργασίας
Άρχισε η διαδικασια. για ολουσ τελικα η πλατφορμα των 800 ευρω

Στο χείλος του γκρεμού οδηγούνται χιλιάδες πληττόμενες επιχειρήσεις οι οποίες συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους, μετά τη χθεσινή εγκύκλιο «βόμβα» του υπουργείου Εργασίας, καθώς τους στερεί τη δυνατότητα να επιβιώσουν απασχολώντας με τηλεργασία τους μισθωτούς τους που θα λάβουν τα 800 ευρώ

και καλύπτοντας, ταυτόχρονα, το υπόλοιπο της διαφοράς που προκύπτει από τον μισθό τους. Αν και στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 20ής Μαρτίου δεν υπάρχει όριο στην εφαρμογή του μέτρου (μπορεί να υπαχθεί μέρος ή και το σύνολο των εργαζομένων μιας εταιρίας), με την εγκύκλιο του υπουργείο μπαίνει αυθαίρετα πλαφόν 10% στο σύνολο του προσωπικού.

Η σχετική εγκύκλιος φέρει την υπογραφή της αρμόδιας γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας Αννας Στρατινάκη και εκδόθηκε, ως είθισται θεσμικά, ύστερα από εντολή του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Με την ανακοίνωσή της χθες προκλήθηκε αναστάτωση σε χιλιάδες εργοδότες και εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις συνεχίζουν, ως πληττόμενες, να λειτουργούν και οι οποίες είτε είχαν υποβάλει είτε ετοιμάζονται να καταθέσουν διαδικτυακά τις σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις (με τις οποίες μπαίνει σε αναστολή σύμβασης το προσωπικό τους, αλλά στη μεγάλη πλειονότητά του θα εξακολουθεί με τηλεργασία να παρέχει εργασία).

Πλέον, για όλες αυτές τις επιχειρήσεις ο προγραμματισμός για την επιβίωσή τους, βάσει της ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου, ανατρέπεται, με κίνδυνο πολλές από αυτές να οδηγηθούν σε λουκέτα και χιλιάδες μισθωτοί να θεωρούνται εκ των προτέρων δυνάμει άνεργοι. Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο, χωρίς κάτι τέτοιο να προβλέπεται στη σχετική ΠΝΠ, αναφέρονται τα εξής: «Προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα των επιχειρήσεων - εργοδοτών που πλήττονται σημαντικά να συμφωνήσουν παροχή εργασίας με τηλεργασία από εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή και είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, μόνο για πρόσκαιρες ανάγκες της επιχείρησης. Ειδικότερα, η κατ’ εξαίρεση συμφωνία για παροχή εργασίας με τηλεργασία για κάλυψη πρόσκαιρων αναγκών της επιχείρησης από εργαζομένους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού μπορεί να τύχει εφαρμογής μόνο σε ποσοστό 10%, κατ’ ανώτατο όριο, επί των εργαζομένων της επιχείρησης των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή».

«Σε περίπτωση παρεχόμενης εργασίας με τηλεργασία», τονίζεται στην εγκύκλιο, «η επιχείρηση - εργοδότης υποχρεούται, πριν την έναρξη της πραγματοποίησής της, να τη δηλώσει στο έντυπο ειδικού σκοπού που τηρείται στο σύστημα Εργάνη.

Στην περίπτωση που δεν δηλωθεί, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 24 του νόμου 3996/2011». Μεταξύ άλλων, με το σχετικό άρθρο του εν λόγω νόμου προβλέπονται πρόστιμα από 300 έως 50.000 ευρώ και προσωρινό κλείσιμο της επιχείρησης μέχρι πέντε ημέρες.

Πέραν της ανατροπής του προγραμματισμού που έχουν κάνει βάσει της ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μαρτίου, δημιουργείται και θέμα ακυρότητας -ή μη- των δηλώσεων τις οποίες ήδη έχουν υποβάλει εργοδότες βάζοντας τους μισθωτούς τους στο «800άρι» επειδή θεωρούν ότι θα μπορούν να τους απασχολούν με αυτό το καθεστώς καλύπτοντας τη διαφορά που προκύπτει με το ποσό του νόμιμα καταβαλλόμενου μισθού. Εάν η εγκύκλιος δεν αλλάξει και αν υπάρξει ακόμη ένας «γύρος γραφειοκρατίας», τότε χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να λάβουν το «800άρι» με σημαντική καθυστέρηση και στη συνέχεια δεν αποκλείεται, λόγω των επιπτώσεων στις επιχειρήσεις, να βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία.

Άνοιξε για όλους η πλατφόρμα  για τα 800 € στους μισθωτούς

Περισσότερες από 40.000 Υπεύθυνες Δηλώσεις (ΥΕ) από εργαζομένους των οποίων οι συμβάσεις μπήκαν σε αναστολή και των οποίων οι ΑΦΜ καταλήγουν στον αριθμό 1 πραγματοποιήθηκαν χθες στη διαδικτυακή πλατφόρμα (supportemployees.yeka.gr). Με τη διαδικασία να συνεχίζεται σήμερα, μοιάζοντας σαν να έχει μπει στον αυτόματο πιλότο -και χωρίς να υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες επίσημες οδηγίες-, στην πλατφόρμα μπορούν να κάνουν δηλώσεις τόσο οι μισθωτοί των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει λειτουργία όσο τελικά και αυτών που συνεχίζουν τη δραστηριότητα αλλά ανήκουν στις πληττόμενες λόγω των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Δεδομένο αποτελεί ότι, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων που παρατηρούνται, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων - δηλώσεων αναμένεται να παραταθεί ακόμη και μετά τις 20 Απριλίου, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως η «δημοκρατία» έχει επισημάνει, να κινδυνεύουν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ στα τέλη Απριλίου ή ακόμη και τον Μάιο.

Συγκεκριμένα, βάσει των νεότερων, κατά τη χθεσινή ημέρα, δεδομένων, στη σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, ανάλογα με τον αριθμό στον οποίο καταλήγουν οι ΑΦΜ τους, οι μισθωτοί τόσο των επιχειρήσεων που έχουν διακόψει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή όσο και αυτών που πλήττονται, ως εξής:

• Σήμερα, Πέμπτη 2 Απριλίου, όσοι εργαζόμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 2.

• Την Παρασκευή 3 Απριλίου, όσοι εργαζόμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 3.

• Το Σάββατο 4 Απριλίου, όσοι εργαζόμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 4.

• Την Κυριακή 5 Απριλίου, όσοι εργαζόμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 5.

• Τη Δευτέρα 6 Απριλίου, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 6.

• Την Τρίτη 7 Απριλίου, όσοι εργαζόμενοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 7.

• Την Τετάρτη 8 Απριλίου, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 8.

• Την Πέμπτη 9 Απριλίου, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 9.

• Την Παρασκευή 10 Απριλίου, όσοι έχουν ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Για να κάνουν την αίτηση οι εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της αίτησης του εργοδότη ή της επιχείρησης στην οποία απασχολούνται. Στη δήλωση συμπεριλαμβάνουν τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού IBAN, καθώς και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της ΥΕ της εκάστοτε εταιρίας. Στη δήλωση οι μισθωτοί εταιριών που έχουν αναστείλει δραστηριότητα μπορούν να αναφέρουν και αν μισθώνουν κύρια κατοικία μαζί τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου, ούτως ώστε να τύχουν της έκπτωσης του 40% επί του ενοικίου.

Σημειώνεται ότι αίτηση - δήλωση πρέπει να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων ανεστάλη η επιχειρηματική δραστηριότητα με εντολή δημόσιας Αρχής και των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν λυθεί είτε με οικειοθελή αποχώρηση είτε με καταγγελία εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Μαρτίου έως και τις 20 Μαρτίου, αφού δικαιούνται να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ (υπό την προϋπόθεση, φυσικά, ότι δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη). Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, όπως ήδη έχει επισημάνει η «δημοκρατία», δεδομένου ότι θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι μέχρι τότε δεν θα έχουν μπορέσει να υποβάλουν τις δηλώσεις τους όλοι οι μισθωτοί των οποίων οι συμβάσεις μπαίνουν σε αναστολή ((υπολογίζεται ότι θα κυμανθούν από 1.200.000 έως 1.700.000 άτομα), αναμένεται στη διαδικασία να δοθεί παράταση στα μέσα του μήνα και πέραν της 10ης Απριλίου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι, εάν χρειαστεί, η διαδικασία θα μείνει σε ισχύ μέχρι τις 20 ή ακόμη και τις 30 Απριλίου.

Άλλωστε, παράταση ήδη δόθηκε στην υποβολή των Υπεύθυνων Δηλώσεων από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει λειτουργία με κρατική εντολή για τις 10 Απριλίου (αντί της 31ης Μαρτίου που αρχικά είχε οριστεί). Το ενδεχόμενο να παραταθεί η διαδικασία αυτή είναι ανοιχτό και για εργοδότες - επιχειρήσεις που συνεχίζουν δραστηριότητα ως πληττόμενες ακόμη και για μετά, μέχρι τα τέλη του μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα