Μεγάλη Εβδομάδα... κεκλεισμένων των θυρών

Μεγάλη Εβδομάδα... κεκλεισμένων των θυρών02.04.2020Ρεπορτάζ

Πρόταση της ΔΙΣ για ακολουθίες χωρίς πιστούς. Παραφωνία από τον Μεσσηνίας...

Από τον Γιάννη Παπαδόπουλο

Να τελούνται οι Θείες Λειτουργίες και οι Ακολουθίες σε όλους τους ιερούς ναούς της χώρας χωρίς τη συμμετοχή πιστών, αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, που συνεδρίασε χθες το απόγευμα μέσω τηλεδιάσκεψης.

Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ, μετά τη λήξη της «πρωτόγνωρης» συνεδρίασής

της, κάλεσε τους πιστούς να κάνουν τους εαυτούς τους θυσιαστήριο, θυσιάζοντας κενωτικά και αγαπητικά την παρουσία τους στον Ιερό Ναό. «Και να είσθε βέβαιοι ότι οι Ιερείς θα λειτουργούμε λιτά, χωρίς μεγάφωνα και πανηγυρικές κωδωνοκρουσίες, έστω ''κεκλεισμένων των θυρών'', όσο και αν αυτό μας είναι δύσκολο και στενάχωρο, υπέρ ''της του κόσμου ζωής και σωτηρίας'', των ''εν ασθενείαις κατακειμένων'', των Ιατρών και Νοσηλευτών και όλων των εθελοντών» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος και εύχεται να εορταστεί η Λαμπροφόρος Ανάσταση του Κυρίου με πανηγυρική Αναστάσιμη Παννυχίδα, κατά την Απόδοση της Μεγάλης Εορτής του Πάσχα, κατά το μεσονύκτιο μεταξύ Τρίτης 26 προς Τετάρτη 27 Μαΐου, δηλαδή εκεί που κλείνει ο λειτουργικός κύκλος του Πάσχα.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι η παραμονή των χριστιανών στην κατ᾿ οίκον προσευχή και την κατ᾿ οίκον Εκκλησία δεν υπονοεί καμία αμφιβολία ή πολύ περισσότερο δεν σημαίνει αμφισβήτηση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας, ενώ επανέλαβαν ότι «η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» χαρακτηρίζοντας καταδικαστέα και μη αποδεκτή την οποιαδήποτε υπόνοια για μετάδοση νοσημάτων από τη Θεία Ευχαριστία, αλλά και αυτό τον τρόπο της Θείας Μεταλήψεως.

Πνευματική ευθύνη

Έγινε γνωστό, ακόμη, πως η Εκκλησία αναλαμβάνει την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση των μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, ενώ έδωσε εντολή στη Γενική Διεύθυνση των οικονομικών της υπηρεσιών να είναι σε επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων που αντιμετωπίζουν τη νόσο για την παροχή υγειονομικού εξοπλισμού και την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών τους. Ως πρώτη έμπρακτη εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, η Εκκλησία να προσφέρει άμεσα το ποσό των 150.000 ευρώ, παρόλο που κάποιοι θα περίμεναν το ποσό αυτό να είναι μεγαλύτερο. Τα Μέλη της ΔΙΣ έλαβαν, επίσης, την απόφαση της κατάθεσης ενός μισθού προς τον Ειδικό Λογαριασμό Αντιμετώπισης κορονοϊού και προτρέπουν και τους υπόλοιπους αρχιερείς να πράξουν το ίδιο για τις ανάγκες του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αίσθηση προκάλεσε, ωστόσο, το γεγονός ότι την ώρα που όλοι οι ιεράρχες δέχτηκαν με σύνεση τις αποφάσεις της Πολιτείας, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επέμενε στα οικονομικά ζητήματα και στα χρήματα που θα χαθούν από τις ενορίες, γιατί από εκεί προέρχονται όλα τα έσοδα της τοπικής Εκκλησίας.

Η ΔΙΣ, εξάλλου, δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, αρχιερέα, ιερέα, διάκονο, μοναχό να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα Μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το διαδίκτυο και ορίζει τον μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεο, ως το μόνο υπεύθυνο πρόσωπο προς το οποίο θα απευθύνονται τα Μέσα Ενημέρωσης.

Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μελετούσε ήδη την πρόταση αυτή, αφού είχε προηγηθεί επιστολή του Αρχιεπισκόπου προς την κυρία Κεραμέως, που την καλούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να τελούνται οι λειτουργίες και οι ακολουθίες κεκλεισμένων των θυρών. Σύμφωνα με πληροφορίες, λοιπόν, αναμένεται η Πολιτεία να αποδεχτεί τις προτάσεις της Εκκλησίας, αλλά μόνο για την περίοδο της Μ. Εβδομάδας, δηλαδή από την Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα.

Keywords
Τυχαία Θέματα