Θεωρίες συνωμοσίας για τον Ραΐσι!

Πώς υποδέχτηκαν τον θάνατο του Ιρανού προέδρου τα ισραηλινά τρολ, οι εχθροί του Τελ Αβίβ και της Ουάσινγκτον, και οι Πέρσες αντιφρονούντες

Βαριά σκιά έχει απλωθεί πάνω από την Τεχεράνη μετά τον ξαφνικό θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραΐσι και τη συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε μαζί με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του. Με τις τελετές για την κηδεία του εκλιπόντος ηγέτη να συνεχίζονται και τις έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος να βρίσκονται σε εξέλιξη, η κατάσταση στο εσωτερικό του Ιράν είναι

τεταμένη και τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου ελικοπτέρου ποικίλλουν.

Ενδεικτική της ηλεκτρισμένης ατμόσφαιρας στην Τεχεράνη αποτελεί μια απίστευτη θεωρία συνωμοσίας προερχόμενη από το Ισραήλ και η οποία, προτού αποδειχθεί ότι είναι προϊόν μυθοπλασίας, προκάλεσε την οργή των Ιρανών. Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Jerusalem Post», πολλοί Ιρανοί χρήστες του διαδικτύου έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για μία ανάρτηση Ισραηλινών ακολούθων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφορικά με την απώλεια του Ιρανού προέδρου.

Πράκτορας της Mοσάντ

«Ο πιλότος του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος είναι ένας πράκτορας της Mοσάντ που ονομάζεται Eli Kopter» ανέφεραν ορισμένοι και τα social media πήραν φωτιά! Παρότι η ανάρτηση είχε χιουμοριστικό χαρακτήρα, όπως επισημαίνει η ισραηλινή εφημερίδα, η απίθανη θεωρία αναπαράχθηκε ταχύτατα και από τις δύο πλευρές, προκαλώντας πανηγυρικές ή οργισμένες αντιδράσεις.

«Οσοι βρίσκονται πίσω από αυτήν την ανάρτηση ήταν εχθροί του εκλιπόντος ηγέτη» διαμήνυσε σε αυστηρό ύφος η ιρανική κυβέρνηση, σχολιάζοντας μία είδηση την οποία από λάθος αναπαρήγαγαν αρκετά διεθνή πρακτορεία ενημέρωσης. Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ υποστήριξε ευθέως ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ευθύνονται για τη συντριβή του ελικοπτέρου του Ιρανού προέδρου. Με μια πολύ σκληρή δήλωση επισήμανε χαρακτηριστικά: «Ενας από τους κύριους υπαιτίους της χθεσινής τραγωδίας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν επιβάλει εμπάργκο στην πώληση αεροσκαφών και εξαρτημάτων αεροπορίας στο Ιράν και δεν επιτρέπουν στον λαό του Ιράν να απολαμβάνει καλές αεροπορικές υποδομές.

Αμερικανικές κυρώσεις

Αυτό το γεγονός θα καταγραφεί στον κατάλογο των εγκλημάτων των ΗΠΑ κατά του ιρανικού λαού». Υπέρ αυτής της άποψης φαίνεται πως είναι και ο Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη συντριβή του ελικοπτέρου που στοίχισε τη ζωή στον Ιρανό πρόεδρο, δήλωσε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις επιδείνωσαν την ασφάλεια της αεροπλοΐας. «Μιλάμε για τη σκόπιμη πρόκληση βλάβης σε απλούς πολίτες που χρησιμοποιούν αυτά τα μεταφορικά μέσα και όταν δεν δίνονται ανταλλακτικά, αυτό συνδέεται άμεσα με υποβάθμιση στο επίπεδο της ασφάλειας» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ρώσος υπουργός.

Τη λύπη τους που ο Ραΐσι δεν είναι πια εν ζωή για να… δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους ιρανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καταγγέλλοντας τον Ιρανό πρόεδρο ως «σύμβολο δικαστικής ατιμωρησίας για τους εγκληματίες και της απουσίας ευθύνης στο σύστημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας». «Θα έπρεπε να έχει διωχθεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και να λογοδοτήσει σε δίκαιες δίκες για αναρίθμητες φρικαλεότητες που είχε διαπράξει κατά τη διάρκεια αυτών των τεσσάρων δεκαετιών» ανέφερε ο Μαχμούντ-Αμίρι Μογαντάμ, διευθυντής της Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Θεωρίες, Ραΐσι,theories, raΐsi