Αρνηση Χατζηδάκη σε μείωση ΦΠΑ τροφίμων

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας άνοιξε νέο μέτωπο με τις εγχώριες βιομηχανίες, και μάλιστα στο συνέδριο του ΣΕΒΤ

Την ημέρα που η κυβέρνηση απέστειλε στην Κομισιόν επιστολή για να παρέμβει στην τιμολόγηση των πολυεθνικών εταιριών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης άνοιγε νέο κυβερνητικό μέτωπο με τις εγχώριες βιομηχανίες τροφίμων. Ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο του ΣΕΒΤ

(Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων), αρνήθηκε κατηγορηματικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά και την άρση του πλαφόν που έχει επιβληθεί στο περιθώριο μεικτού κέρδους.

«Δεν θα βάλω την υπογραφή μου σε αποσταθεροποίηση του Προϋπολογισμού. Προτιμώ να γίνω δυσάρεστος μαζί σας» είπε ο υπουργός μπροστά στους εμβρόντητους βιομηχάνους τροφίμων, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις που θα είχε αυτό το μέτρο στο ισοζύγιο πληρωμών, χωρίς να είναι βέβαιο ότι η μείωση της τιμής θα φτάσει στον καταναλωτή. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, τη μείωση άλλων φόρων -πέραν αυτών που έχουν ήδη προγραμματιστεί όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το 2025-, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις αυτές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομικών αμφισβήτησε και την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν πως η μείωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των τελικών τιμών, λέγοντας πως δεν πρόκειται να περάσει το όφελος στον καταναλωτή, παραδεχόμενος επί της ουσίας την ανικανότητα της κυβέρνησης. Και αυτό παρά την προσπάθεια του προέδρου του ΣΕΒΤ Ιωάννη Γιώτη να εξηγήσει τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης, αναλαμβάνοντας μάλιστα τη δέσμευση πως τα μέλη του Συνδέσμου θα προσαρμόσουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η βιομηχανία τροφίμων δεν ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού.

Σε απάντηση που εξέδωσε προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ο τομεάρχης Οικονομικών και Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Παππάς, σημείωσε: «Για να χτυπηθεί η ακρίβεια, πρέπει να μειωθεί ο ΦΠΑ. Και το κενό από τη μείωση του ΦΠΑ θα καλυφθεί από τη φορολόγηση των υπερκερδών». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση των… επιστολών δεν θέλει να χτυπήσει την ακρίβεια. Το παραδέχτηκε (και πάλι) ο κ. Χατζηδάκης. Μαζεύουν έσοδα και πιέζουν τη μεσαία τάξη».

Ωστόσο, στην ίδια γραμμή με τον υπουργό Οικονομικών κινήθηκαν και οι δηλώσεις του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη, ο οποίος ανέφερε: «Η κυβέρνηση είναι αρνητική, διότι κάτι τέτοιο δεν θα έπιανε, δεν θα λειτουργούσε». Οπως επεξήγησε, «υπάρχουν πολλά επιχειρήματα εναντίον μιας μείωσης του ΦΠΑ, προσωρινής ή όχι, το βασικότερο από τα οποία είναι ότι δεν θα περνούσε στους καταναλωτές».

Παρατείνεται ο μειωμένος συντελεστής 13% στον καφέ

Για να αποφύγει τη δημόσια κατακραυγή, το οικονομικό επιτελείο αναζητά κάθε τρόπο για να «φρενάρει» τις αυξήσεις των τιμών, μειώνοντας ορισμένους έμμεσους φόρους που δεν έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος. Ηδη εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί νέα παράταση στον μειωμένο συντελεστή 13% ΦΠΑ στον καφέ για ακόμα ένα εξάμηνο, προκειμένου να συγκρατηθούν οι ανατιμήσεις. Σημειώνεται πως λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών εκτιμάται πως στη χώρα μας η τιμή του καφέ θα εκτοξευτεί πάνω από 20%.

Σύμφωνα με το υφιστάμενο καθεστώς, μέχρι το τέλος Ιουνίου ο συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ είτε σερβίρεται στο κατάστημα είτε λαμβάνεται «σε πακέτο» θα είναι 13%. Η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος λόγω του μικρού κόστους, που ανέρχεται σε μόλις 77.000.000 ευρώ. Οι τιμές της ποικιλίας καφέ Robusta έχουν φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών κι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες ανατιμήσεις σε προϊόντα στιγμιαίου καφέ, όπου η συγκεκριμένη ποικιλία χρησιμοποιείται ευρέως. Είναι ενδεικτικό ότι τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ τον Μάιο του ’24 η αύξηση υπολογίζεται στο 50%, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως η μέση τιμή για τον φρέντο εσπρέσσο από τα 2-2,20 ευρώ που κυμαίνεται σήμερα για take away θα φτάσει έως και τα 2,60 ευρώ, ενώ ο φρέντο καπουτσίνο από τα 2,20-2,40 ευρώ θα αγγίξει οριακά τα 3 ευρώ.

Ο Μαρινάκης πουλάει τρέλα για το «τσουνάμι» ακρίβειας στην Ελλάδα!

Ανθρακες ο θησαυρός της επιστολής-πυροτέχνημα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν, με την οποία της ζητούσε να πάρει μέτρα για την αισχροκέρδεια των πολυεθνικών. Η απάντηση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν, ήταν τυπική χωρίς να κάνει λόγιο για λήψη μέτρων. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο, «η Κομισιόν παραμένει διαρκώς προσηλωμένη στην κατάργηση των αδικαιολόγητων ρυθμιστικών και μη φραγμών για να διασφαλίσει την καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς».

«Η Επιτροπή δεν θα διστάσει να προστατεύσει τους καταναλωτές. Ενώ η επιβολή του ανταγωνισμού ως τέτοια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο» επισήμανε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. Ο πρωθυπουργός χθες από τη Φλώρινα, αναφερόμενος στην απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν, τόνισε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντά “ναι, έχεις δίκιο’’ και η αντιπολίτευση μας ασκεί κριτική, γιατί ζητάμε να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και αναγνωρισμένο».

Σε κάθε περίπτωση, όπως αποδεικνύεται και από την τυπική απάντηση της Κομισιόν, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πλέον ότι η κυβέρνηση πουλάει τρέλα για το θέμα της ακρίβειας και παίζει με τα νεύρα των καταναλωτών, καθώς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είπε ότι «είναι μύθος ότι η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στην Ευρώπη» αλλά και ότι οι τιμές… αποκλιμακώνονται. «Βασική μας πολιτική επιδίωξη είναι η αύξηση των μισθών, η οποία σταδιακά αποτυπώνεται όσο αποκλιμακώνονται οι τιμές». Ωστόσο, σύμφωνα με τη Eurostat, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο στην ευρωζώνη αυξήθηκε με ρυθμό 0,8% σε μηνιαία βάση, ενώ στη χώρα μας είχε υπερδιπλάσιο ρυθμό και αυξήθηκε με ρυθμό 1,8%.

Keywords
Τυχαία Θέματα